неделя, 14 август 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  677 прочитания

  Стартъпът Agriniser ще се разширява към Румъния чрез нов кръг финансиране

  Това е втората българска компания след Dronamics, която набира капитал чрез SeedBlink
  21 юни 2022, 09:47 a+ a- a

  Кристиан Иванов, основател и главен изпълнителен директор на Agriniser

  Agriniser, базираната в Обединеното кралство българска агротехнологична компания, която е разработила дигитален пазар, на който може да се купува и продава зърно, стартира нов рунд на финансиране чрез SeedBlink. Средствата ще бъдат използвани за подпомагане на плановете за разширяване на стартъпа, като първата цел е навлизане на румънския пазар и придобиване на ключови специалисти. Този нов рунд на финансиране цели сума в размер на 500 000 евро и се води от Vitosha Venture Partners като водещ инвеститор с инвестиция от 200 000 евро.

  Agriniser е втората българска компания, която ще набира капитал в инвестиционната платформа за съвместно инвестиране. Dronamics набра над 900 000 евро през декември 2021 като част от мегарунд на стойност 15 млн. евро, воден от Eleven Ventures.

  Agriniser е електронен пазар, който улеснява търговията със зърно между зърнопроизводители от страна на продавачите и преработватели, животновъди, брокери, търговци и мултинационални износители от страна на купувачите. През последните години през пазара са сключени сделки със зърно на стойност 13,6 млн. евро, като 21% от обработваемата земя със зърнени, маслодайни и бобови култури в България е достъпна в маркетплейса. Само в България са регистрирани над 1 500 купувачи и продавачи на зърно.

  Предвид големия успех на Agriniser на местния пазар, сега компанията се стреми да разширява дейността си на нов пазар всяка година, започвайки от Румъния, за да се превърне във водеща европейска платформа за зърно.

  „Агритех индустрията в Европа се развива и България не прави изключение. Съществува огромен потенциал да се помогне на селскостопанската индустрия да постигне ефективност, да опази ресурсите и да осигури на потребителите достъп до безопасна и здравословна храна. А иновациите са задължителни. Според мен секторът ще се развива с много по-висока скорост занапред, като се има предвид натиска върху веригата за доставки на храни през последните 3 години.", казва Кристиан Иванов, основател и главен изпълнителен директор на Agriniser.

  Agriniser е един от 10-те победителя, избрани за Star Venture програмата на ЕБВР за България, Румъния и Молдова, като е един от двата финалиста от България. Стартъпът е част и от програмата Nextcelerator, посветена на агротехнологични компании, организирана от SeedBlink, Microsoft и Agricover. В резултат на голямата подкрепа, получена от всички тези компании по време на сесиите на акселератора, в съчетание с плановете на Agriniser за започване на дейност в Румъния, решението за инвестиционна кампания чрез SeedBlink като част от по-големия рунд на финансиране, воден от Vitosha Venture Partners, е напълно естествено продължение.

  „Напоследък много експерти ни разказват за прякото отрицателно влияние на войната в Украйна заедно с лошата реколта в Северна Африка върху цените на различните култури. Тези събития обаче засилиха необходимостта от безпроблемна, дигитализирана и международна платформа за търговия с култури, каквато се стреми да бъде Agriniser.", споделя Ангел Хаджиев, управляващ директор на SeedBlink в България.

  „Селскостопанският бизнес в Европа, и по-специално търговията със зърно, изпитва голяма пазарна неефективност поради ниската степен на дигитализация и прозрачност. Експертният екип и визионерският продукт на Agriniser ги правят перфектно позиционирани да водят неизбежната трансформация на този сектор. Ние, във Vitosha Venture Partners, сме въодушевени да ги подкрепим по пътя им.", споделя Стоян Недин, партньор във Vitosha Venture Partners.

  SeedBlink е най-бързо развиващата се инвестиционна платформа, специализирана в търсенето, проверката, финансирането и разрастването на европейски технологични стартъпи. Визията на компанията е да оформи технологичното бъдеще на Европа чрез инвестиционна платформа, която има обхвата на краудфъндинга, гъвкавостта на ангел инвеститорите и структурата на рисковия капитал.

  Agriniser е българска компания със седалище в Обединеното кралство. През последните години чрез платформата са сключени сделки със зърно на стойност 13,6 млн. евро. 21% от обработваемата земя със зърнени, маслодайни и бобови култури в България е достъпна в платформата заедно с над 1500 купувачи и продавачи на зърно, регистрирани само в България. За да постигне тези резултати, компанията е набрала 350 000 британски лири от ангел инвеститори в Обединеното кралство и България през годините.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 дни
  КЕВР утвърди цена на природния газ за август – 297,89 лв./Mwh
  Основната причина за увеличението са рязко нарасналите цени на международните газови пазари
  преди 2 дни
  София въвежда „спирка по желание“
  Те влизат в сила на 13 август за 9 автобусни линии
  12 август 2022, 15:38
  Европейската космическа агенция започна предварителни преговори със SpaceX
  Агенцията иска да подсигури резервни варианти за своите космически товари
  12 август 2022, 11:46
  CDC премахна изискването за карантина на контактни на Covid-19 лица
  Здравната агенция издаде нови насоки, които имат за цел „Covid-19 вече не нарушава сериозно ежедневието ни“
  12 август 2022, 10:25
  SMIC: Секторът за производство на чипове е изправен пред известна „паника и несигурност“
  Компанията отчете 42% ръст на приходите през второто тримесечие