неделя, 02 октомври 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1167 прочитания

  Liebherr откри официално третия си завод в България

  Инвестицията в завода за бетоновози е 17 млн. евро
  04 юли 2022, 09:19 a+ a- a

  Фотограф: Владо Яневски

  Германският гигант „Либхер“ откри нов завод за бетоновози в Пловдив. Това е третата инвестиция в нова производствена база на фирмената група в Тракия икономическа зона /ТИЗ/, като този път локацията е върху терен от 37 000 кв.м със застроена производствена и складова площ 12 000 кв.м.

  В завода на „Либхер конкрийт технолоджи Марица“ са инвестирани 17 милиона евро. В сумата е включен и трансферът на налични съоръжения от Германия, които частично са допълнени с ново закупени машини и съоръжения.

  За тържествената церемония пристигна един от собствениците на германския концерн - Филип Либхер. На откриването присъстваха още изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции /БАИ/ Богдан Богданов, областният управител на Област Пловдив Йордан Иванов, зам.-кметът на Пловдив Стефан Стоянов, посланикът на Федерална република Германия в София Кристоф Айххорн, почетният консул на Федерална република Германия в Пловдив д-р Мариана Чолакова, създателят и изпълнителен директор на Тракия икономическа зона инж. Пламен Панчев, партньори на фирмата от различни държави.

  Фотограф: Владо Яневски

  Филип Либхер откри тържеството с думите: „Радвам се, че съм в Пловдив да ви поздравя от името на семейство Либхер. Аз съм един от внуците на основателя на групата Ханс Либхер, който полага основите на фирмата през 1949 г. Заедно с баща ми Вили Либхер отговаряме за дивизията Бетонна техника. „Либхер“ има глобално присъствие с над 140 компании в групата в над 50 страни и 40 производствени обекта. Оставаме 100% семеен бизнес. Всички акционери са членове на семейство Либхер. Нашата независимост като семеен бизнес ни позволява да взимаме решения бързо и автономно. Ангажирани сме да направим положителен принос към технологичния процес и да предоставим най-високо качество във всичките ни дейности. Правим дългосрочни инвестиции, включително по време на пандемията. Само за 2021 година сме инвестирали над 700 милиона евро. От над 20 години сме в България. Третият ни обект тук е оборудван с най-новите производствени машини, за да отговорим на нарастващото търсене в Европа на висококачествени бетонобъркачки. Тази локация ни позволя по-ефективно производство за клиенти в Източна Европа. В завода ни в Германия пък се сглобяват произведените тук елементи за клиенти в Западна Европа и други части от света. Сега заводите ни в България и Германия имат оптимална връзка. С новата фабрика отваряме нова глава и предоставяме на нашите клиенти технологии от бъдещето", посочи Филип Либхер.

  Богдан Богданов му връчи грамота от името на министъра на иновациите и растежа Даниел Лорер за поредната инвестиция. Шефът на БАИ подчерта и важната роля на Тракия икономическа зона при привличането на инвеститори от ранга на „Либхер“. Екипът на зоната, ръководен от инж. Панчев, е създал успешно частно-публично партньорство и именно синергията, синхронът между бизнеса, държавата и местната власт са довели до инвестираните в нея над 3 милиарда евро от над 200 фирми за последните 25 години, припомни шефът на БАИ.

  „Либхер“ е от най-известните успешни истории у нас, пример за невероятния успех на Пловдив и ТИЗ. Една от най-големите компании в машиностроенето, както и голям работодател - с над 2500 служители и масивни инвестиции на всеки няколко години. „Либхер“ бяха от първите, които направиха инвестиция в региона преди 22 години. Тогава Пловдив не беше голям индустриален център, не откривахме по 7-8 завода на година в ТИЗ и града. Успехът и промяната тук се дължат най-вече на българските и чуждестранните предприемачи. Но една от най-ярките звезди на успеха е „Либхер“. Фирмата вече може да се похвали със завод за специализирана тежка техника, първият в страната“, посочи Стефан Стоянов.

  Инвеститор в новия завод е дивизията Бетонна техника към Liebherr International. „Либхер конкрийт технолоджи Марица“ ЕООД има ролята на вътрешен доставчик в рамките на дивизията.

  В производствената и складова база на Кукленско шосе, в непосредствена близост до митницата, вече се произвеждат годишно 2400 детайла и предварително монтирани възли, плановете са и за 500 изцяло готови бетоновози на година. Изграждането на завода е отнело 2 години, като е използвана сграда на бивше предприятие за бетонни строителни елементи. Към момента помещенията са под наем, но текат преговори за откупуване на целия сграден фонд и терена. Подготвя се разширение на производствените и складови мощности, информира Христо Георгиев, управител „Финанси и администрация“ в Либхер.

  Предприятието вече работи и са назначени 120 души – заварчици, механици, електромеханици, бояджии, складови работници. В „Либхер Конкрийт Технолоджи Марица“ продължават да търсят специалисти като индустриални инженери и инженер-конструктори.

  Първото предприятие на групата в България е на „Либхер-Хаусгерете Марица” за производство на хладилници и фризери, което работи от 2000. Компанията беше първият голям инвеститор в индустриална зона „Марица“, сега част от „Тракия икономическа зона“. Вторият завод в региона на Пловдив - за производство на климатични системи за релсов транспорт е на дружеството „Либхер - Транспортейшън Системс Марица”.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  30 септември 2022, 17:06
  Invest Sofia даде зелена карта на 2 компании
  Зелените карти дават възможност за бърза писта при административно обслужване на компаниите
  30 септември 2022, 17:01
  Радев и Алиев обсъдиха българския бизнес да получават газ директно от Азербайджан
  България, Румъния, Унгария и Словакия предлагат да транзитират още азерски газ за Европа
  30 септември 2022, 11:04
  Google обещава да създаде 20 хил. работни места в Гърция
  Технологичният гигант ще създаде два центъра за върхови постижения в Солун и Патра
  30 септември 2022, 10:06
  ЕП ще обсъди отново влизането на България в Шенген
  Понастоящем всички държави членки на ЕС с изключение на България, Хърватия, Кипър, Ирландия и Румъния са част от Шенгенското пространство