събота, 13 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  8224 прочитания

  Криза с булките надувала китайския имотен балон

  Самотни китайци масово купуват имоти, за да подобрят шансовете си за намиране на спътница в живота, разказва списание Foreign Policy
  01 октомври 2012, 14:19 a+ a- a

  Как един пазар за трилиони долари се движи от....жените или по-скоро от това, че са кът. Млади китайци надуват опасно пазара на имоти в страната в опит да наберат повече точки в конкуренцията за малкото жени в страната, разказва списание Foreign Policy.

  В момента на 120 момчета в страната се падат 100 момичета. Прогнозите за 2020 също не изглеждат обещаващи. След 8 години 15% от китайските мъже на възраст за женене няма да могат да си намерят булка. Това полово неравновесие се дължи на политиката на „едно дете” в Китай и традиционната любов на китайците към мъжките отрочета, която доведе до множеството аборти на момичета.

  На този фон конкуренцията за малкото дами в страната става особено оспорвана. И тъй като в Китай традиционно мъжът осигурява семейния дом, да имат в актива си къща или апартамент се превръща във важно предимство за китайците, търсещи булка.

  И наистина изследване показва, че 72% от дамите в Поднебесната империя предпочитат бъдещият им съпруг да има дом. За да ги спечелят, мъжете хвърлят всичките си спестявания в закупуването на дом.

  Повишеното търсене съответно надува цените на имотите в страната. В момента разходите за закупуването на средно голям имот в голям китайски град превишават с между 15 и 20% средната годишна заплата в страната, отбелязва Foreign Policy. За сравнение изданието посочва, че в повечето големи градове по света съотношението цена на имот към доходи е между 3:1 или 6:1.

  Експертите обаче се опасяват, че търсенето, което надува цените на имотите, не е обусловено от реална нужда от имот.

  Притеснителен е фактът, че много от новопостроените жилищни блокове остават празни. Веднъж използвани за примамването на бъдещите съпруги, повечето от апартаментите остават незаети, защото голяма част от двойките мигрират към по-големите градове, обяснява Foreign Policy. В момента в Китай има над 64.5 милиона празни къщи, допълва изданието.

  То цитира изследване, според което между 30 и 48% от ръста в цената на имотите в 35 големи китайски града е директно следствие от желанието на мъжете да придобият някакъв имот, за да си намерят по-лесно жена.

  Така излиза, че градовете, които са с най-голям дисбаланс на половете всъщност са и градовете с най-голямо поскъпване на имотите.

  Този тип търсене обаче поражда опасения за балон на имотния пазар в Китай. Ако пазарът се срине, това ще се отрази на цялата икономика, която вече показва признаци на отслабване. Евентуален колапс на китайската икономика пък би имал сериозни последици за целия свят.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 ден
  ЕК заплаши с по-големи глоби социалната мрежа „X“ на Мъск
  Според Брюксел платформата нарушава дигиталното право на ЕС
  преди 1 ден
  ЕК одобри държавна помощ от 142 млн. евро за българската енергетика
  Помощта ще бъде под формата на директни безвъзмездни средства за доставчици на природен газ
  преди 1 ден
  Ключово постижение за България: INSAIT със 17 приети статии на знаков форум за компютърно зрение
  За първи път от 34 години българска институция се нарежда наравно с едни от най-добрите университети в света на ECCV
  преди 1 ден
  ЕП гласува следващата седмица дали Фон дер Лайен остава начело на ЕК
  Ако бъде избрана, тя ще се върне на поста председател на Европейската комисия за следващите 5 години
  преди 2 дни
  Радев ще връчи втория мандат следващата седмица
  Президентът очаква от ПП-ДБ да кажат дали ще останат опозиция или ще опитат да съставят правителство