неделя, 27 ноември 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  737 прочитания

  ЕК договори 15 млн. бустерни дози от Moderna, адаптирани срещу Омикрон

  Договорът предвижда, ако една или повече адаптирани ваксини получат разрешение за търговия, държавите членки да могат да ги получат
  09 август 2022, 16:47 a+ a- a

  сн: МЗ

  Европейската комисия и Moderna постигнаха споразумение да откликнат по-добре на нуждите на държавите членки от ваксини срещу COVID-19 в края на лятото и през зимата. Това ще гарантира достъпа на националните органи до ваксини, включително до такива, адаптирани към вариантите (ако са получили разрешение), в момента, в който те се нуждаят от тях за кампаниите си за ваксинация, както и за да подкрепят своите глобални партньори. Това споразумение ще адаптира договорените графици за доставка.

  Дозите, първоначално предвидени за доставка през лятото, сега ще бъдат доставени през септември и през есенно-зимния период на 2022 г., когато е по-вероятно държавите членки да се нуждаят от допълнителни запаси от ваксини за националните кампании и за изпълнение на своите международни ангажименти за солидарност.

  Споразумението също така гарантира, че ако една или повече адаптирани ваксини получат разрешение за търговия, държавите членки ще могат да изберат да получат тези адаптирани ваксини съгласно настоящия договор.

  В този контекст — по искане на някои държави членки — споразумението гарантира също така допълнителни 15 милиона бустерни дози от Moderna, адаптирани за варианта омикрон, подлежащи на разрешение за търговия в срокове, които биха позволили използването на тези дози в кампаниите на държавите членки за ваксинация.

  Еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакиду заяви: „Увеличаването на темпа на ваксиниране с първични и бустерни дози срещу COVID-19 ще бъде от решаващо значение с оглед на подготовката ни за предстоящите есенни и зимни месеци. Държавите членки трябва да разполагат с необходимите инструменти, за да постигнем най-добра обща готовност. Това включва адаптирани към вариантите ваксини, когато те получат разрешение от Европейската агенция по лекарствата. Споразумението ще гарантира достъпа на държавите членки до дозите ваксини, от които се нуждаят, в подходящия момент, така че да защитят нашите граждани“.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 дни
  Мария Габриел: В Европа има нужда от повече инвестиции в компании, ръководени от жени
  Едва 15% от стартъпите са основани от жени и те получават едва 2% от общите инвестиции в сферата, подчерта българският еврокомисал
  преди 2 дни
  НАП ще връщадо 1800 лева за 3 деца
  До края на декември заявяваме данъчните облекчения за деца чрез работодателя
  преди 2 дни
  София вече има планетариум
  „Андромеда“ ще работи без почивен ден и ще предлага разнообразна програма
  25 ноември 2022, 14:42
  УниКредит: Цените на имотите в София може да паднат с между 5 и 10% през 2023
  В София и Варна жилищата са най-недостъпни за хората, едва 10% от домакинствата, които са с най-високи доходи, могат да си ги позволят, сочи анализ на банката
  25 ноември 2022, 11:18
  ЕС договори мерки за общо закупуване на газ
  Руският газ ще бъде изключен от съвместното закупуване, договориха се министрите на енергетиката от страните от ЕС
  25 ноември 2022, 09:21
  Първа копка на "Ритейл парк Добрич"
  Очаква се той да отвори врати през есента на 2023