неделя, 27 ноември 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  497 прочитания

  Китай понижи две основни лихви

  Китайската народна банка инжектира и значително количество пари в брой в икономиката
  16 август 2022, 09:42 a+ a- a

  Снимка: iStock

  Централната банка на Китай неочаквано намали основния лихвен процент за втори път тази година и изтегли малко пари от банковата система в понеделник (15 август), за да се опита да съживи търсенето на кредити, за да подкрепи засегнатата от Covid икономика, съобщи „Ройтерс“.

  Китайската народна банка (КНБ) заяви, че понижава лихвения процент по 400 милиарда юана ($59,33 млрд.) едногодишни заеми по средносрочни заеми за някои финансови институции с 10 базисни пункта до 2,75%, от 2,85%.

  Новите банкови заеми в Китай се сринаха повече от очакваното през юли, докато широкият растеж на кредитирането се забави, а нови огнища на Covid, притесненията за работните места и задълбочаващата се имотна криза накараха компаниите и потребителите да са предпазливи да поемат повече дългове.

  КНБ приписа хода си на „поддържане на ликвидността на банковата система в разумни количества“. И с падежа на средносрочните заеми на стойност 600 милиарда юана, операцията доведе до нетни 200 милиарда юана теглене на средства.

  Участниците на пазара до голяма степен са заложили на частичното преобръщане, тъй като банковата система вече е пълна с пари в брой, като междубанковите парични лихви се движат на около най-ниските стойности от 2 години насам и постоянно под лихвените проценти.

  КНБ повтори, че ще засили прилагането на своята разумна парична политика и ще поддържа достатъчна ликвидност, като същевременно наблюдава отблизо вътрешните и външните промени в инфлацията, се казва в доклада за паричната политика за второто тримесечие.

  10-годишните фючърси на държавните облигации на Китай скочиха с повече от 0,7% в ранната търговия след решението за лихвените проценти, докато доходността на държавните облигации за същия срок падна с около 5 базисни пункта.

  Централната банка също инжектира 2 милиарда юана чрез седемдневни обратни репо сделки, като същевременно намали цената на заема със същия марж от 10 базисни точки до 2,0% от 2,1%, според онлайн изявление.

  КНБ понижи и двете ставки с 10 базисни пункта през януари.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 дни
  Мария Габриел: В Европа има нужда от повече инвестиции в компании, ръководени от жени
  Едва 15% от стартъпите са основани от жени и те получават едва 2% от общите инвестиции в сферата, подчерта българският еврокомисал
  преди 2 дни
  НАП ще връщадо 1800 лева за 3 деца
  До края на декември заявяваме данъчните облекчения за деца чрез работодателя
  преди 2 дни
  София вече има планетариум
  „Андромеда“ ще работи без почивен ден и ще предлага разнообразна програма
  преди 2 дни
  УниКредит: Цените на имотите в София може да паднат с между 5 и 10% през 2023
  В София и Варна жилищата са най-недостъпни за хората, едва 10% от домакинствата, които са с най-високи доходи, могат да си ги позволят, сочи анализ на банката
  25 ноември 2022, 11:18
  ЕС договори мерки за общо закупуване на газ
  Руският газ ще бъде изключен от съвместното закупуване, договориха се министрите на енергетиката от страните от ЕС
  25 ноември 2022, 09:21
  Първа копка на "Ритейл парк Добрич"
  Очаква се той да отвори врати през есента на 2023