вторник, 23 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  4181 прочитания

  Запознайте се с ИТ стажантите в Блубито

  Това лято 12 млади таланти се присъединиха към екипа на софтуерната компания
  19 септември 2022, 12:37 a+ a- a

  Част от новите стажантите в Блубито. Снимка: Блубито

  Това лято 12 млади таланти се присъединиха към екипа на софтуерната компания Блубито, започвайки първия си професионален стаж в ИТ сферата.

  Благодарение на стратегическото партньорство на Блубито с ТУ София и вътрешните програми за развитие на професионални и личностни качества, компанията е предпочитано място за започване на кариерния път на много бъдещи ИТ специалисти.

  Запознайте се с някои от студентите, които избират да приложат солидното си академично знание на практика в международна компания, разработваща софтуерни решение за различни немскоговорящи клиенти.

  Десислава Симеонова – Java Backend Intern. Снимка: Блубито

  Десислава Симеонова – Java Backend Intern

  Блубито постави стабилните основи, над които аз ще мога да градя висок небостъргач 

  Деси, защо избра Блубито за твоя първи професионален стаж?
  Като студент във ФАГИОПМ и бивш възпитаник на Езикова гимназия, за мен беше важно да продължа да използвам немския език и в професионален план. В трети семестър имахме дисциплина, водена от моя вече настояща колежка в Блубито, която сподели за тази немска софтуерна компания, набираща млади и мотивирани кадри. Тогава си казах: „Е, това е моето място”. Запознах се с компанията от техния сайт и изпратих CV. Така започна моето приключение в ИТ сферата.

  Харесвам да бъда заобиколена от целеустремени, амбициозни и можещи хора, а Блубито е идеалното място за контакт с такива. Фирмата ми предложи обучение на изключително високо ниво и ми даде възможността да работя рамо до рамо с едни от най-добрите в сферата, за което винаги ще съм благодарна. Блубито постави стабилните основи, над които аз ще мога да градя висок небостъргач :). Ако трябва да се върна няколко месеца назад и ме попитат къде бих избрала да изкарам своя първи стаж, отговорът ще бъде отново категорично същият - Блубито.

  Ивана Баждарова – Java Backend Intern. Снимка: Блубито

  Ивана Баждарова – Java Backend Intern

  Понякога трябва да се пуснеш в дълбокото, за да се научиш да плуваш

  Иванаразкажи ни как Блубито успява да развива професионалните ти качества.
  Когато започнах своя стаж, се чувствах все едно тъкмо съм научила азбуката и изведнъж ми се налага да пиша есета и интерпретативни съчинения. Понякога трябва да се пуснеш в дълбокото, за да се научиш да плуваш - с времето буквите започват да се навързват и лека-полека да образуват думи. Но с потапянето в необятния свят на програмирането, открих, че ученето всъщност никога няма да приключи.

  За мен тези четири месеца в Блубито успяха да дадат не само силен старт на моята професионална кариера и да допринесат за личностното ми развитие, но и да ме запознаят с много готини, мотивирани хора, с които ученето да се превърне в удоволствие. 

  Стефан Дошев – Java Backend Intern

  С помощта на моя ментор усвоявам тънкостите на програмирането доста по-лесно

  Стефан Дошев – Java Backend Intern. Снимка: Блубито

  Стефан, разкажи ни малко за твоя проект и твоя ментор в Блубито.
  Аз съм част от чуждестранния проект bitkasten. Той представлява глобална платформа за комуникация и дигитална поща, която е с доста по-разширени функции от обикновените пощи. Чрез нашия проект фирмите достъпват своите колеги по-лесно, пестят доста ресурси и всички процеси са по-сигурни и защитени. Нашият екип се състои от 11 души, ръководен от  Елеонора Поибренска - нашата Team Lead. Ели е също така моят ментор, чрез нейната помощ усвоявам тънкостите на програмирането доста по-лесно. Тя се стреми всичко да е добре организирано и успешно изпълнено. Прекарваме доста време заедно и винаги е отзивчива на моите въпроси, колкото и да са елементарни. Чрез хора като нея, работната среда е по-приятна и заредена с положителни емоции. Освен това поради опита, който притежава, имам възможността да напредвам усилено и да обогатявам своите знания.

  Мадлен Манолова – Java Intern. Снимка: Блубито

  Мадлен Манолова – Java Intern 

  Работното време е достатъчно гъвкаво и получавам възможността да съставя графика си

  Мадлен, как съчеваш работа с ученето в университета?
  В последните години все повече кандидат-студенти предпочитат дуалната форма на обучение, тъй като теоретичните знания, които се придобиват по време на следването, сами по себе си не са достатъчни. В България този модел все още не се предлага от университетите, но пък пред нас се изправят много възможности за стажове, които да попълнят липсите в практическите ни умения. Единственото препятствие пред нас, студентите, е да напаснем програмата си така, че нито работата, нито обучението ни да бъдат ощетени. Точно затова се радвам, че съм част от фирма Блубито. Там работното време е достатъчно гъвкаво и получавам възможността да съставя графика си спрямо моята заетост. Освен това проектът, в който работя, се занимава с разработка на приложения в областта на HR и CRM, което изцяло съвпада със специалността, която изучавам - „Стопанска / бизнес информатика“. Заключението, до което ни отвеждат тези факти, за мен е, че следването и работата се съчетават добре тогава, когато те се допълват.

  Ленко Иванов – Frontend Intern. Снимка: Блубито

  Ленко Иванов – Frontend Intern 

  „Интернационалната“ комуникация гради не само характер, но и набор от меки умения

  Ленко, какво е чувството да работиш в международна компания? 
  Чувството да работя в международна компания е наистина страхотно. Мултикултурната атмосфера, възможността да практикувам активно и немски, и английски език, както и възможността да общувам с хора от други държави са били аспекти, които силно съм желал да открия в работата си.

  Винаги съм вярвал, че такъв тип „интернационална“ комуникация гради не само характер, но и набор от меки умения, които са ключови за успешната реализация на съвременния пазар на труда както в България, така и в чужбина.

  Стажът в Блубито обхваща всички тези елементи, формирайки отлични умения и качества още в началото на кариерата на един млад човек. 

  Станимир Йоргов – DevOps Intern. Снимка: Блубито

  Станимир Йоргов – DevOps Intern

  Тук всеки има възможност да представи идеите си да бъде изслушан

  Станимир, кои според теб са най-важните качества, които трябва да има един стажант?
  На мен като стажант, качествата, които най-много ми помагат, са любознателност, постоянство и комуникативност.

  Любознателността се изразява в желанието да учиш, да задаваш въпроси и да се развиваш, но развитието в IT сферата би било невъзможно без постоянство, защото отнема доста време и усилия. Комуникацията с колегите също играе важна роля в нашата компания, където всеки има възможност да представи идеите си да бъде изслушан.

  Едно неизменно качество на добрия стажант е и дисциплината и постоянството - Блубито отваря много врати за нас, стажантите, но ние трябва да имаме инициативата да направим стъпките и да преминем през тях. Учи ни да бъдем проактивни и да използваме всички налични инструменти за самоусъвършенстване както на професионално, така и личностно ниво. 

  Георги Георгиев – Java Intern. Снимка: Блубито

  Георги Георгиев – Java Intern 

  Всички колеги са отзивчиви и помагат с удоволствие, което прави средата за работа много спокойна и приятна

  Георги, кои са първите неща, които научи на стажа си в Блубито?
  Първите неща, които научих на стажа си в „Блубито", са много нови теоретични и практически умения и знания, които придобих и на работа в екип. Компанията предоставя много възможности за обучение и професионално и личностно развитие. Всички колеги са отзивчиви и помагат с удоволствие, което прави средата за работа много спокойна и приятна. Това е един страхотен начин за мен да се запозная с процеса на работа и е един голям старт за моята професионална кариера. Ученето е процес, който никога не свършва. Това е един от най-любимите ми уроци, който научих тук, и нещо, което ще се превърне в моя професионална мантра във всяко едно предизвикателство, проект, работа!

  Антонина Йорданова – Java, Intern

  Антонина Йорданова – Java, Intern

  Ние сме като едно семейство без значение, че работим в различни проекти

  Антонина, как би описала фирмената култура в компанията?
  С радост ще споделя за фирмената култура в Блубито. Ние сме като едно семейство без значение, че работим в различни проекти. Винаги сме заедно и когато имаме нужда от нещо, или искаме помощ всеки колега е насреща! 

  Винаги обядваме заедно. Организираме си извънработни дейности, на които всеки член на Блубито е поканен. Кино, катерене на стена, някъде на вечеря, на бар по един коктейл, ден на игрите в офиса и още много други. Следобедните почивки за кафе са едни от най-приятните и презареждащи моменти през работно време във фирмата.

   Снимка: Блубито

  Вижте по какви проекти работи Блубито 

   
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 16 часа
  С 1 софийска заплата може да си купите 1 кв.м. жилищна площ в столицата
  Търсенето ще остане голямо, а ръстовете в цените ще бъдат малко над очакваните нива от 5-10%, сочи анализ на Bulgarian Properties
  преди 18 часа
  Lidl открива аутлет магазин за нехранителни стоки
  Селекцията от продукти се различава от останалите обекти
  преди 18 часа
  преди 19 часа
  Tesla намали допълнително цените в САЩ и Китай
  В Азия цената е намалена с около $2000
  преди 19 часа
  НС отложи на първо четене пълната либерализация на пазара на ток
  Либерализацията на пазара на ток за бита се отлага с година
  преди 22 часа
  Ocado Technology създава ново звено в България
  Дивизия за мониторинг и техническа поддръжка на автоматизираните и роботизирани складове на компанията се създава в софйския й офис