петък, 14 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  3665 прочитания

  Вярваме, че образованието е най-верният път към позитивната промяна в обществото

  Тенко Николов, изпълнителен директор на SiteGround, разказва защо компанията инвестира 12 млн. лв. в INSAIT, кои други направления подкрепя и на кого принадлежи бъдещето
  20 септември 2022, 15:21 a+ a- a

  SiteGround е сред най-големите инвеститори в българското образование. През 2021 година компанията подкрепя фондация „Заедно в час“ с 20 000 лева, а тази година се ангажира да дари допълнителни 300 000 лв. в рамките на 3 години. Компанията ще дари в рамките на 5 години 12 млн. лв. на първия български Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT). Сумата ще покрие разходите за възнаграждение на учените от световен ранг, които институтът ще привлече да преподават в страната ни, за период от пет години. SiteGround е сред най-големите инвеститори наред с българското правителство и технологичните гиганти като Google и Amazon. SiteGround е предоставил дарения и на различни неправителствени организации, които подкрепят кариерно ориентиране за млади хора, както и предприемачески проекти и менторство.

  Economy.bg се свърза с г-н Тенко Николов, изпълнителен директор на SiteGround, за да разкаже защо компанията инвестира в образование, в какви други обществени направления инвестира и защо и на кого принадлежи бъдещето.

  Защо SiteGround реши да инвестира в INSAIT?
  Приоритетните области на социална подкрепа от години за нас са образование, спорт и здраве. Ето защо SiteGround устойчиво инвестира в различни образователни проекти и цялостното подпомагане на сектора. Правим това, защото вярваме, че именно образованието е най-верният път към позитивна промяна в обществото и начина ни на живот. За съжаление, това не са бързи процеси и отнемат време и много комплексни усилия. В последните години наблюдаваме негативна тенденция, в която българчетата изостават като класиране за най-престижните световни висши учебни заведения. Така че, когато професор Вечев се свърза с нас, решихме, че създаването на такъв институт е стъпка именно в правилната посока и ще даде шанс на страната ни да бъде на световно ниво в сферата на науката и образованието. 

  Как се стигна до инвестицията и как ще бъде разпределена тя?
  Инвестицията е предназначена да покрие разходите за заплати на трима от топ преподавателите, които ще привлече институтът да преподават в страната ни. Осигуряването на преподаватели от световна величина ще даде възможност за наистина стойностна научна работа на магистрите, както и опция за излизане на световна сцена на наши учени. Привличането на учени от такъв ранг е много трудна задача, може би една от най-трудните в работата на института. Това ни подтикна да подпомогнем именно този процес. Резултатите са налице и институтът привлече първия преподавател в лицето на проф. Люк Ван Гуул, световноизвестен професор и един от най-цитираните учени в сферата на машинното самообучение и компютърно зрение. 

  Защо е важно бизнесът да подпомага образованието у нас?
  Бизнесът може да помогне с анализ на проблемните области и иновативни решения в отговор. Разбира се, с инвестиции в реализацията им, но при условието, че има гаранция за устойчивост. Това означава, че ако един модел е валидиран като успешен, той ще бъде припознат и приложен.
  Бизнесът трябва да бъде естествен партньор най-вече с know-how и практически примери. Често наблюдаваме, че от университетите излизат кадри, които нямат досег с работа и работни процеси на практика. А студентските години са ценни именно с това най-вече сам да опиташ да направиш нещо, предприемаческият дух е особено ценен именно в този период.

  Като говорим за образование и ИТ компании колко лесно или трудно се намират кадри за Вашия бранш в момента?
  Не може да се каже, че е лесно, но това си има обяснение. Близо 70% от населението в България ползва интернет и все пак сме на дъното в Европейския съюз, освен това твърдо държим последно място в класацията на Европейската комисия Digital Economy and Society Index (DESI), сравняваща страните членки именно по дигитални познания и компетенции. Според изследване на Евростат от 2019 година отново сме на дъното на класацията в ЕС по процент от работната сила в страната на възраст от 25 до 64 години, притежаваща поне основни дигитални умения.
  На фона на тази статистика смятам, че всяко усилие в посока образование е важно, тъй като имаме дълъг път да извървим, не бива това да ни отчайва, а напротив – трябва да се амбицираме и да действаме. Разбира се, не всички ученици ще станат програмисти или IT специалисти, но дигитални познания в наши дни са необходими за почти всяка професия и като цяло в живота на всеки човек. Изоставането ни в тази посока е недопустимо. За да бъдем модерно, развито, проспериращо общество – дигиталните технологии и компетенции са интегрална част.

  Какво е решението според Вас? 
  Образование. Включване на страната в световния дневен ред по отношение на образование и иновации, предприемачество. 

  Създавате фондация за реализиране на социални проекти в здравеопазването, образованието и спорта. Защо се спряхте на точно тези три сектора и какво се случва с дейността на фондацията?
  Това са секторите, които подкрепяме от години. Правим го, защото вярваме, че именно тeзи области могат да изведат обществото ни напред и да осигурят наистина фундаментална промяна. Фондацията надгражда тези усилия, тъй като ще канализира и ускори процесите.
  От друга страна, образованието, спортът и здравето са свързани, тъй като всичко започва с доброто образование, дори по отношение на това как да се грижиш за себе си, да спортуваш; спорът пък пази здравето ни, той е превенция и първа стъпка. Тъй че за нас нещата са свързани и взаимодопълващи се. 

  Как искате да изглежда бъдещето?
  Бъдещето си представям, че е на онези, които умеят най-добре да се адаптират. Това е съвкупност от много качества и умения. Да бъдеш гъвкав, да имаш поглед за новостите, да учиш бързо и най-важното – никога да не спираш да се развиваш. 

  Вижте профила и актуалните позиции за работа на SiteGround Hosting EOOD в JOBS.bg

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 12 часа
  преди 13 часа
  Телерик Академия ще се фокусира повече върху доквалификацията на специалисти
  За 5 години Академията утроява броя на Upskill програмите за повишаване на знанията и добавя към портфолиото си нови формати
  преди 14 часа
  Проучване: Липсата на умения за работа с AI забавя иновациите в 62% от компаниите
  2/3 от компаниите не притежават достатъчни умения за работа с AI, а 41% от организациите изпитват затруднение в намирането на служители с опит и знания в изкуствения интелект
  преди 17 часа
  София Тех Парк получи български електрически камион
  Първият български мини товарен автомобил на ток има пробег от 300 км с едно зареждане
  преди 17 часа
  НАП: Клиентите могат да задържат плащането, ако не получат касова бележка
  Агенцията санкционира 433 търговци край морето за неиздаване на фискален бон