понеделник, 15 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  3263 прочитания

  INSAIT е привлякъл и чужди студенти от топ университети, за да учат в България

  Мисията на Института за компютърни науки и изкуствен интелект е да привлече таланти от чужбина и да позволи на младите хора да останат в България, заяви създателят му Мартин Вечев
  30 септември 2022, 16:44 a+ a- a

  Студент от един от топ университетите в света идва да прави докторантура в България. Това обяви проф. Мартин Вечев - архитект и създател на INSAIT, на първата конференция на института в София, в която участват световноизвестни учени в областта на информатиката и изкуствения интелект.

  Той разказа какво се е случило след обявяването на създаването на института през април. "В средата на месец май обявихме докторантската програма на INSAIT, която е първата от този тип в Източна Европа. Привлякохме учени от чужбина, които да са ментори в тази докторантска програма. В нея ще се изграждат световните лидери и хората, които измислят технологиите", посочи Вечев.

  "INSAI успя да привлече изключителни студенти, българи и чужденци, идвайки от едни от най-силните университети в света да учат в България, което е никога не се е случвало преди това", посочи Вечев. "Тези хора ще бъдат обявени през октомври и това наистина е повратната точка за този проект".

  "През юли обявихме, че професор Люк Ван Гуул, който е тук с нас, се присъединява към института и идва да живее и да работи в София. Ще да работи с докторанти и ще развива института. Той е една от легендите в сферата на машинното самообучение, на компютърното зрение, на изкуствен интелект като цяло", отбеляза Вечев.

  Той разказа как студент от един от най-добрите университети в САЩ и в света е решил да дойда да прави докторантура в България. "Питах го защо в България. Той каза: Искам да дойда и да работя в сферата на компютърното зрение в Европа и питах там къде е Люк. Казаха ми, че той е в София. Значи и аз тогава идвам в София". Това по думите на Вечев показва какво става, когато се привличат подобни хора в България.

  "Големите световни университети - дали Stanford, MIT, Политехниката в Цюрих, Technion в Израел, са институции, които привличат талантите, учениците. Там се изграждат специалистите, привличат се технологичните компании, които после струват милиарди. Наука се прави там, преподава се. Тези големи университети са сърцето и лицето на държавите. Те определят идентичността им, като те са основата на продуктовата икономика. Идеята на INSAIT е да бъде като едно от тези места. Това е мисията на INSAIT. И ако успее да бъде такова място, тогава, всички тези неща ще се случат - привличането на таланти от чужбина, оставането на младите хора в България, привличането на големи инвестиции и създаването на компании", изтъкна Вечев.

  По думите му в момента в Източна Европа няма подобен университет. "Това е първата такава инициатива, която се надяваме да стартира и да мотивира други инициативи".

  Според Вечев INSAIT е национална кауза. "Това е причината да има дългосрочно споразумение, подписано между българската държава, Политехническите университети в Цюрих и в Лозана, и Софийския университет "Св. Климент Охридски". Това международно споразумение е ратифицирано от Народното събрание на България през септември 2021 с единодушие, което е без прецедент".

  Той припомни, че в INSAIT са инвестирани 100 млн. долара от държавата за 10 години, което му дава стабилност да привлича хора и да се развива. Институтът има голяма подкрепа и от индустрията. "За първата година някъде около 15 милиона долара от световни технологични компании и българската SiteGround начело с Тенко Николов и Иво Ценов, които дариха 6 милиона евро на INSAIT за привличане на топ учени в България. Много български предприемачи също подкрепиха института и те ще бъдат обявени скоро", подчерта Вечев.

  Очаквайте интервюта на Economy.bg с лектори на конференцията на INSAIT! 

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  12 юли 2024, 15:31
  ЕК заплаши с по-големи глоби социалната мрежа „X“ на Мъск
  Според Брюксел платформата нарушава дигиталното право на ЕС
  12 юли 2024, 14:43
  ЕК одобри държавна помощ от 142 млн. евро за българската енергетика
  Помощта ще бъде под формата на директни безвъзмездни средства за доставчици на природен газ
  12 юли 2024, 13:30
  Ключово постижение за България: INSAIT със 17 приети статии на знаков форум за компютърно зрение
  За първи път от 34 години българска институция се нарежда наравно с едни от най-добрите университети в света на ECCV
  12 юли 2024, 10:42
  ЕП гласува следващата седмица дали Фон дер Лайен остава начело на ЕК
  Ако бъде избрана, тя ще се върне на поста председател на Европейската комисия за следващите 5 години
  12 юли 2024, 09:41
  Радев ще връчи втория мандат следващата седмица
  Президентът очаква от ПП-ДБ да кажат дали ще останат опозиция или ще опитат да съставят правителство