събота, 03 юни 2023   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1047 прочитания

    Климатичните промени застрашават производството на кафе

    В момента 60% от дивите видове кафе са застрашени, а 50% от земята, използвана за отглеждане на кафе, може да стане нежизненоспособна до 2050, сочи ново проучване
    10 октомври 2022, 11:40 a+ a- a

    В момента 60% от дивите видове кафе са застрашени и 50% от земята, използвана за отглеждане на кафе днес, може да стане нежизненоспособна до 2050. Висококачествената арабика е особено уязвима на атмосферни промени и повишаването на температурите, се отбелязва в проучване, цитирано от Nespressо.

    По повод Международния ден на кафето компанията подчерта риска, на който е подложено глобалното производство на кафе вследствие на климатичните промени, и насочва вниманието си към усилия за неговата защита. Новата кампания, The Empty Cup, е представена от първия и дългогодишен посланик на бранда Джордж Клуни, който държи празна чаша с лого Nespresso вместо любимото си кафе. Празната чаша е символ на риска пред много производители по света, от които над 140 000 работят директно с швейцарската компания.

    Подсигуряване и закрила на висококачественото кафе в бъдеще е в основата на стратегията на Nespresso през последните 20 години. Лансирана през 2003 в сътрудничество с Rainforest Alliance, програмата Nespresso AAA Sustainable Quality™ помага за подобряване на добива и качеството на реколтата, като същевременно защитава околната среда и поминъка на фермерите и техните общности.

    Подпомагането на земеделските общности да защитават земята си от метеорологичните сътресения, катo се борят с причините за промените в климата, е от решаващо значение за устойчивото производство на висококачествено кафе. Nespresso прави това посредством регенеративно земеделие: подход с потенциал да намали глобалните емисии от производствата на културите, но и да подобри устойчивостта на селските райони срещу климатичните промени.

    Джордж Клуни отбеляза: „Заплахата от изменението на климата е реална и производителите на кафе са на първа линия. Жизненоважно е да дадем възможност на тези общности да изградят финансова и екологична устойчивост, така че не само да оцелеят, но и да процъфтяват и просперират. Тази концепция е в основата на подхода на Nespresso. Но това е нещо повече от кафе. Изменението на климата не е нещо, което една компания или дори цяла индустрия може да коригира. Това изисква спешни, смели действия в глобален мащаб. Залозите са високи.”

    Гийом Льо Кунф, главен изпълнителен директор на Nespresso: “Изтънченият вкус, високото качество и специалните смеси от кафе, които са важни за любителите на кафето, са изложени на риск. Трябва да действаме, за да защитим кафето и кафе общностите от изменението на климата. Това е в основата на подхода на Nespresso от 20 години насам, а сега отиваме още по-далеч. Регенеративното земеделие има потенциала да превърне земеделието в част от решението на проблемите с климата. Това е подход, който не просто взема от земята, но всъщност лекува природата и възстановява баланса. Горд съм, че Nespresso е новатор в този преход, но трябва да направим повече. Призоваваме международната общност – както частни, така и публични организации – да предприемат действия, които ще доведат до осезаема промяна. “

    Сантяго Гоуланд, главен изпълнителен директор на Rainforest Alliance: “Почти една четвърт от емисиите идват от земеделие, горско стопанство и други видове обработка на земя. Спешно се нуждаем от действия, които по-бързо да ни помогнат да се справим с климатичните промени, а голяма част от тях трябва да е промяна в начина по който отглеждаме храната си. Добрата новина е, че преминаването към регенеративно земеделие може да намали въздействието на земеделието и да поддържа нашата глобална хранителна система за бъдещите поколения.”

    Въздействието на изменението на климата се усети много силно в Пуерто Рико, където преди 5 години урагани опустошиха производството на кафе, унищожавайки 80% от реколтата на острова. Благодарение на усилията на програма с множество заинтересовани страни, включително Nespresso, за първи път тази година се очаква реколтата да достигне нивата си от преди природното бедствие.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 15 часа
    Близо 1000 са вече работещите в Центъра за споделени услуги на KBC във Варна
    Част от служителите са се завърнали от чужбина, за да работят във Варна
    преди 15 часа
    Работните места в САЩ продължават да се увеличават
    Пазарът на труда в страната показва силна устойчивост
    преди 16 часа
    Япония с предупреждение към OpenAI
    Органът за защита на поверителността в страната предупреди компанията да не събира данни без разрешението на потребителите
    преди 16 часа
    САЩ глоби Amazon $30 млн. за нарушаване на поверителността
    Служители на Amazon Ring и стотици изпълнители са имали пълен достъп до личните видеоклипове на клиентите, включително деца, години наред
    преди 21 часа
    Американският Сенат прие Закона за ограничаване на дълга
    Предстои президентът Байдън да подпише документа, за да влезе в сила