сряда, 19 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  6807 прочитания

  ИТ екипите в България: QA екипът на МенторМейт

  Запознайте се с Жени Кючукова - Director of Quality & Process и нейните колеги, които разказват за QA практиката на компанията
  15 ноември 2022, 16:41 a+ a- a

  QA екипът на МенторМейт. Снимки: МенторМейт

  В рубриката на Economy.bg „ИТ екипите в България“ представяме ключови екипи във водещи технологични компании в България и ви срещаме с хората, които са част от тях. Лидери на екипи и ИТ професионалисти разказват повече за проектите, технологиите, начините на работа, както и за себе си, за своя професионален път и какво ги задържа в компанията. 

  Запознайте се с професионалистите от QA екипа на МенторМейт. Жени Кючукова - Director of Quality & Process, и нейните колеги разказват за QA практиката на компанията, вълнуващите проекти, по които работят, културата в екипа и още интересни неща от извора на качествения софтуер. 

  Жени Кючукова 

  Director of Quality & Process 

  Жени отговаря за управлението и развитието на Quality Assurance отдела. Тя се стреми винаги да използва най-новите и добри методи за тестване, за да надгражда знанията и уменията на QA екипа и за да подобрява непрекъснато QA процесите в компанията.

  Представете ни Вашия екип – колко души (специалисти) сте и какво правите?
  Жени Кючукова: Екипът ни се състои от 200 QA специалисти. Ежедневно спомагаме за създаването на качествен, устойчив и лесен за използване софтуер, като предотвратяваме дефекти и прилагаме ефективни процеси. Работим в скръм екипи от под 7-8 души, от които между 2 и 3 са QA специалисти.

  Какви технологии използвате?
  Жени Кючукова: Като компания, работеща в сферата на софтуерните услуги, използваме множество и различни технологии. За автоматизация използваме езици като Java, C#, Python, JavaScript. Като framework залагаме на Selenium, Appium, Dexot, Cypress и други.

  Изабела Аврамова

  Senior QA Analyst 

  Дългогодишен QA специалист с богат опит в работата с ентърпрайз клиенти. Работила е за клиенти в сферата на образованието, здравеопазването и строителната индустрия.

  Счита разнообразието и динамиката за един от най-големите плюсове на екипа.

  По какви проекти работите?
  Жени Кючукова: Проектите ни са разнообразни от гледна точка на размер, продължителност и индустрия. Ключов сектор в нашата дейност е здравеопазването. Създаваме софтуерни решения за намиране на донори, различни приложения за медицински устройства и за ветеринарни клиники. Някои от проектите ни директно помагат на хора с влошено здравословно състояние да подобрят начина си на живот, други са предназначени за лекари и медицински персонал и спомагат за оптимизирането на тяхната работа. Работим и по проекти за много други сфери като промишленост, образование, ресторантьорство и финанси.

  Кирил Иванов

  QA Lead 

  Кирил отговаря за развитието на 12 свои колеги с различни нива на опит и в разнообразни проекти в сфери като образование, здравеопазване и други.

  Как работите в момента и колко често се събирате заедно в офиса?
  Жени Кючукова: Някои от колегите работят в офиса всеки ден. Други си уговарят дни от седмицата, в които да работят заедно от офиса. Средата и работните ни модели са гъвкави и всеки може да избира мястото, на което се чувства най-продуктивен, но и обичаме да прекарваме време заедно. Всеки последен четвъртък от месеца правим събирания и се забавляваме заедно с колеги от цялата компания. 

  Виолета Благоева

  QA Specialist

  Виолета започва QA кариерата си в МенторМейт след успешно завършване на MentorMate QA Academy.

  Работи по проект в образователната сфера в екипа от десет души и продължава развитието си като QA Specialist.

  Как типично преминава един работен ден в екипа?
  Жени Кючукова: Стартираме деня с вътрешна среща на екипа, по време на която разпределяме задачите. Обсъждаме фактори, които блокират работата ни или са от първостепенна важност. След това проследяваме ежедневните задачи в Jira (Agile management tool) или някоя друга система, която даден клиент използва.Предпочитаме да предотвратяваме бъгове, а не да ги откриваме. Предпочитаме да не създаваме бъгове, а да ги откриваме. Затова отделяме време да разговаряме с бизнес анализаторите и разработчиците, за да изясним изискванията и изговорим всички ситуации, в които може потребителят да попадне и по този начин да предотвратяваме дефекти и да работим правилно от самото начало. Друга основна част от работата ни е разписването на тестови сценарии. По средата на деня идва времето за daily stand-up среща, в която обикновено присъства и клиентът. След това продължаваме с останалите задачите за деня.

  Емил Илиев

  QA Engineer

  Емил е QA Engineer в един от най-големите проекти в компанията. Той е доста важна част от QA екипа, идвайки от dev позиция. Успява лесно да намери корена на проблема и да обясни на екипа, какво трябва да се направи за решаването му.

  Обича новите технологии, не спира да учи и да прилага наученото в работа си.

  С кои други отдели/екипи работите най-често?
  Жени Кючукова: Нашите QA специалисти са неразделна част от всеки проект от самото начало. Екипът ни работи в тандем с бизнес анализатори, софтуерни специалисти, клиенти, ръководители на проекти и дизайнери.  

  Разкажете нещо, с което екипът Ви се гордее.
  Изабела Аврамова: Едно от нещата, които най-много харесвам в работата, са колегите, тъй като екипите работят чудесно и хармонично заедно. Динамиката е изключително положителна, а атмосферата е приятелска, като отсъства напрежение и cut-throat attitude, които, за съжаление, често се срещат в сектора и които съм виждала в други компании.

  Кирил Иванов: Горд съм, че екипът ни е сплотен и колегите постоянно обменят опит и си помагат. Имаме изградени традиции. Събираме се в офиса, излизаме заедно извън работно време и създаваме едно приятелско звено от качествени специалисти. 

  Маргарита Милушева: Нещо, което много ми харесва, е, че се дава шанс на хора без много опит да се научат и опитат нещо ново, което им е интересно. В моя случай, преди да се присъединя към екипа, нямах стаж в сферата, но самоинициативно изкарах QA академията на МенторМейт и допълнително проучвах темите, които ми бяха интересни.

  Маргарита Милушева

  QA Analyst

  Маргарита започва като junior в МенторМейт и получава голяма подкрепа от екипа в своето професионално развитие.

  Сега работи като QA Analyst, води лекции за web services и помага на новите хора в екипа да се развиват и учат.

  Какво обичате да правите заедно извън работно време?
  Александър Караманов: Заедно с колегите обичаме да ходим на фитнес след работа в определени дни от седмицата и организираме петъчни вечери за подобаващо закриване на работната седмица. 

  Какво сплотява екипа Ви?
  Жени Кючукова: Правим много неща заедно. Ходим заедно на обучения, работим по инициативи, събираме се в офиса преди и след работно време. В проектите ни обединява общата цел и заедно с клиентите ни създаваме значими софтуерни решения.

  Александър Караманов

  QA Analyst

  Александър отговаря за координацията на процесите по тестване на софтуера и тяхното изпълнение. Осигурява високо ниво на комуникация и връзка с клиента и другите екипи. Работи с едни от най-добрите си приятели, което според него създава много приятна и дружелюбна атмосфера.

  Как се вписват нови хора във Вашия екип?
  Виолета Благоева: Преди да започна QA академията на МенторМейт, се притеснявах, че ще попадна в поредната компания, пълна с корпоративни роботи, където ще съм просто колелце в системата. След първата ни лекция разбрах, че това е мястото за мен. Вместо във формална и студена атмосфера попаднах в положителна и уютна среда, а в лицата на колегите си намерих приятели.

  Емил Илиев: Новите хора се вписват доста лесно независимо от нивото. Имали сме junior колеги, които израснаха почти от нулата до senior и вече са незаменима част от екипа. Те дават своите идеи, които обсъждаме и се опитваме да интегрираме.

  Станислав Стоилов: Нещото, което не е спирало да ме впечатлява в МенторМейт, са възможностите за развитие, които компанията предлага. Тук говоря не просто за курсове и трупане на опит, а за цялостната атмосфера, която обгръща различните екипи и позволява и подтиква хората свободно да споделят и черпят от опита на останалите. Независимо дали се състезаваш с колегите си, или се осланяш на уменията им, екипът постоянно те подканва да развиваш една професионална гордост, която те кара да се наслаждаваш на работата си.

  Станислав Стоилов

  QA Specialist

  Станислав е отговорен за проверката и предлагането на мерки за коригиране и подобряване на софтуерните продукти на клиентите. Той се стреми да не спира да разширява познанията си и постоянно да изпробва нови техники и инструменти, които да усъвършенстват и ускоряват процеса на работа.

  Как бихте допълнили изречението: „Ако ти си..., заповядай в нашия екип!“?
  Жени Кючукова: Ако ти си специалист, който иска да работи в сплотен екип и да прилага уменията си в значими софтуерни проекти, които правят живота на хората по света по-добър, заповядай в нашия екип.

  И накрая как бихте описали сами Вашия екип?
  Емил Илиев: Ние сме страхотен екип от професионалисти, които са готови винаги да дадат максимума от себе си, за да постигнем нужните резултати.

  Жени Кючукова: Ние сме екип, който много добре осъзнава, че всеки човек има нужда от лично отношение и подход. Проявяваме интерес един към друг и гоним целите си. Помагаме си взаимно, учим се един от друг и заедно правим страхотни неща.

  Вижте по какви проекти работи МенторМейт в България

  Вижте профила и актуалните позиции за робата на МенторМейт в JOBS.bg

   

  ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА ИТ ЕКИПИТЕ В БЪЛГАРИЯ:

  Екип Compliance, Digital Wallets, Paysafe
  Екип CritSit, Tek Experts
  Екип Scagile, Блубито
  Екип Технологични трейнъри в Telerik Academy Alpha
  Екип Worldwide Consulting Center - Center of Engineering, VMware
  Екипи Helios и Phoenix, интегриране на платежни доставчици в Skrill и Neteller, Paysafe
  Eкип Online Banking Project, DataArt
  Екип SOC, Paysafe
  Екип UX/UI Team, Scalefocus
  Екип Engineering & Product Development, Nexo
  Екип Marketing Services, Experian България
  Екип Rapid Transfer, Paysafe
  Екип BIS platform QA, SEEBURGER
  Екип News UK Tech, Questers
  Екип Quality Engineering, Scalefocus
  Екип Клиентски Анализи, Hewlett Packard Enterprise
  Екип Custom Development, Milestone Systems
  Екип Sitefinity Cloud, Progress 

   

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 5 часа
  Близо 120 младежи ще започнат стаж тази година в А1
  От създаването на инициативата през 2004 година досега на стаж в А1 са преминали близо 1500 стажанти
  преди 8 часа
  преди 13 часа
  Публичните финанси на България губят 3 млрд. лв. годишно заради недекларираната заетост
  Най-високите нива на използване на подобни практики са открити в секторите селско стопанство, туризъм и строителство
  преди 14 часа
  Nvidia стана най-ценната компания в света
  С пазарна капитализация над $3,3 трилиона, тя надмина Microsoft и Apple
  преди 15 часа
  За първи път: Соларната енергия е повече от петролната
  7 китайски компании за соларна инфраструктура изпреварват енергийните резерви на 7-те най-големи петролни компании