сряда, 29 май 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1487 прочитания

  Бактериалните инфекции са втората водеща причина за смърт в глобален мащаб

  Става дума както за резистентни, така и за чувствителни към антибиотици патогени
  23 ноември 2022, 14:41 a+ a- a

  Снимка: Economy.bg

  Преди да се появи Covid, най-смъртоносните патогени в света не са вируси, а бактерии. Това показват данните от ново проучване, публикувано в Lancet. Екипът обяснява, че доколкото им е известно това е първото в света проучване, което показва глобални оценки, свързани със смъртността от 33 различни бактерии в 11 инфекциозни синдрома, като данните са разбити по възраст и пол и покриват 204 държави.

  Обърнато е много внимание на „тихата пандемия“ от резистентни към антимикробни препарати бактерии, но проучването разглежда както резистентните към лекарства (бел.ред.: които не се влияят от лекарства), така и чувствителните към лекарства. Той подчертава рисковете, които всички форми на патогенни бактерии продължават да представляват, особено в страните с ниски и средни доходи.

  От приблизително 13,7 милиона смъртни случая, свързани с инфекции през 2019 г., 7,7 млн. са свързани с 33-те бактериални патогена (и резистентни и податливи на антимикробни средства) в 11-те инфекциозни синдрома, оценени в това проучване. Учените изчисляват, че смъртните случаи, свързани с 33-те бактериални патогена, представляват 13,6% от всички глобални смъртни случаи и 56,2%  от всички смъртни случаи, свързани със сепсис (бел.ред.: животозастрашаващо състояние, което възниква, когато реакцията на тялото към инфекция причини увреждане на собствените му тъкани и органи) през 2019 г. 

  Пет водещи патогена:
     1. Staphylococcus aureus, 
     2. Escherichia coli, 
     3. Streptococcus pneumoniae, 
     4. Klebsiella pneumoniae,
     5. Pseudomonas aeruginosa,
  са отговорни за 54,9% от смъртните случаи сред изследваните бактерии. Най-смъртоносните инфекциозни синдроми и патогени варират според местоположението и възрастта. Стандартизираната по възраст смъртност, свързана с тези бактериални патогени, е най-висока в суперрегиона на Субсахарска Африка, с 230 смъртни случая на 100 000 души население, и най-ниска в суперрегиона с високи доходи, с 52,2 смъртни случая на 100 000 души население. 

  S aureus е водещата бактериална причина за смърт в 135 страни и също така е свързана с най-много смъртни случаи при хора на възраст над 15 години в световен мащаб. Сред децата на възраст под 5 години S pneumoniae е патогенът, свързан с най-много смъртни случаи. През 2019 г. повече от 6 млн. смъртни случая са настъпили в резултат на три бактериални инфекциозни синдрома, като всяка от инфекциите на долните дихателни пътища и инфекциите на кръвния поток е причинила повече от 2 млн. смъртни случая, а перитонеалните и интраабдоминалните инфекции са причинили повече от 1 милион смъртни случая.

  33-те бактериални патогена, изследвани в това проучване, са значителен източник на загуба на здраве в световен мащаб, със значителни вариации в тяхното разпространение между инфекциозни синдроми и местоположения, отбелязват авторите. В сравнение с основните причини за смърт от ниво 3 на GBD*, смъртните случаи, свързани с тези бактерии, ще се класират като втората водеща причина за смърт в световен мащаб през 2019 г., следователно те трябва да се считат за спешен приоритет за намеса в рамките на глобалната здравна общност. 

  Стратегиите за справяне с тежестта на бактериалните инфекции включват превенция на инфекциите, оптимизирана употреба на антибиотици, подобрен капацитет за микробиологичен анализ, разработване на ваксини и подобрено и по-разпространено използване на наличните ваксини. Тези прогнози могат да се използват за подпомагане на определянето на приоритети за необходимостта от ваксини, търсенето и развитието.

  Отбелязвайки, че борбата срещу тези бактерии е получила драстично по-малко финансиране от борбата срещу ХИВ и други по-известни заплахи, авторите призовават за по-големи инвестиции в кампании за ваксиниране, основни спешни грижи, канализация и усилия, които намаляват риска от инфекции, придобити в болница .

  *Global Burden of Disease Study (GBD) - Проучване на глобалното бреме на заболяванията е цялостна регионална и глобална програма за изследване на бремето на заболяванията, която оценява смъртността и инвалидността от основни заболявания, наранявания и рискови фактори. GBD е сътрудничество на над 3600 изследователи от 145 страни. GBD се базира на Института за здравни показатели и оценка (IHME) към Университета на Вашингтон и се финансира от фондацията на Бил и Мелинда Гейтс.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 49 минути
  xAI е оценена на $24 млрд.
  Компанията на Мъск за изкуствен интелект набра $6 млрд. в нов кръг финансиране
  преди 18 часа
  МФ: Очакваме да покрием инфлационния критерий за еврозоната до края на годината
  Парламентът може да приеме закона за еврото до края на лятото
  преди 19 часа
  Разкриват 5 нови паралелки за дрогеристи у нас
  За първи път в Бургас се обявява прием за ученици след 7-ми клас за дрогеристи по австрийска програма
  преди 19 часа
  Logiscool обяви сътрудничеството си с EtonX
  Веригата предлага и обучение по Python и AI в своите школи в София, Пловдив, Плевен и Варна
  преди 23 часа
  Държавата пое дълг за още 300 млн. лева
  Това е третият за тази година аукцион
  преди 2 дни
  Китай ще подпомага производството на чипове с $47,5 млрд.
  Една от основните области, върху които ще се фокусира третата фаза на фонда, е оборудването за производство на чипове