събота, 03 юни 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1118 прочитания

  Swipe.bg привлече 1 млн. лв. финансиране

  Инвестицията ще се използва за разширяване на бизнеса
  24 ноември 2022, 15:07 a+ a- a

  Swipe.bg, първата българската компания за покупка и продажба на смартфони втора употреба, е приключила рунд за финансиране в размер на 1 млн. лв. Инвестицията ще се използва за разрастването и разширяването бизнеса, както и на пазара за покупка и продажба на употребявани телефони у нас.

  Парите са набрани от два фонда, които работят предимно с публични средства от Фонда на фондовете, а именно „Витоша Венчър Партнърс“ и „НюВижън 3“, както и от разпознаваеми бизнес ангели. Някои от тях включват Питър Барон и Денис Горбунов от tbi bank, Данета Желева от „Индустриален холдинг България“, Георги Брашнаров от „Немечек България“, Пресиян Каракостов от PhoneArena, както и други от мрежата на CEO Angels.

  Swipe.bg е основана през септември 2021 г., като октомври същата година стартира активно работа. Основателите й са Михаил Димитров, финансист с богат мениджърски опит, придобит в „Карол инвестмънт“, „Нова броудкастинг груп“ и OLX; Огнян Попов, предприемач, създател на Broshura.bg, придобита от немската Offerista Group в началото на 2020 г.; и Никола Павлов, съосновател и технически директор на "Grabo".

  “Преди да стартираме Swipe.bg не можехме да повярваме колко ангажиращо и времеемко е да продадеш или купиш употребяван мобилен телефон. Публикуване в сайтове за обяви, социални мрежи, групи, телефонни разговори и съобщения, непрестанни преговори за цената - изключително дълъг и мъчителен процес. Много от българските потребители са изпадали и в следната ситуация: изгодният телефон, който са закупили от интернет, се оказва краден или с неотстраними повреди. Вярвайки, че трябва да има по-смислен начин, стартирахме Swipe.bg за изграждане на по-добър и сигурен пазар за покупка и продажба на качествени мобилни устройства. Същевременно с дейността си подпомагаме и за намаляването на въглеродния отпечатък”, споделят основателите относно раждането на идеята.

  Компанията все още няма пълна финансова година, но според очакванията на Димитров приходите за тази година ще надхвърлят 1 милион лева. В настоящия момент в компанията работят 14 owtr, като екипът продължава да се разраства, търсейки специалисти по продажби с фокус развитие и на корпоративни канали.

  Финансирането, което Swipe.bg получава от двата фонда и бизнес ангелите, ще се използва в няколко направления. На първо място - за популяризиране и създаване на доверие в пазара на смартфоните втора употреба. Имайки предвид, че до скоро в България този сектор бе в сянка, целта на Swipe.bg е да му дадат легитимност, покупката или продажбата на телефон втора употреба да не е тема табу, а нормален процес, и потребителите да се чувстват спокойни и сигурни във всеки етап.

  “В начинанието ни за развиване на този пазар в България ще имаме нужда и от много партньори. Искаме бъдем полезни на телекомите и големите вериги за техника като заедно създадем Buy-Back програми и установим канали за съвместна работа.”, казва Димитров.

  Друга основна част от инвестицията ще се използва за разширяване и обогатяване на инвентара в Swipe.bg. Интересът и доверието към компанията се е пораснал значително след добавянето на повече модели на сайта.

  "Приходите ни се увеличиха над десет пъти за четири месеца след като добавихме по-голям брой модели в онлайн магазина. Дори без да правим никаква значителна промяна по маркетинг активностите, а само благодарение на разнообразието", споделя Димитров.

  Получените средства ще се използват и за нови функционалности и подобряване на платформата, както и разработване и добавяне на офлайн канали - верига от партньорски сервизи, в които хората да могат да оставят телефоните си.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 14 часа
  Близо 1000 са вече работещите в Центъра за споделени услуги на KBC във Варна
  Част от служителите са се завърнали от чужбина, за да работят във Варна
  преди 15 часа
  Работните места в САЩ продължават да се увеличават
  Пазарът на труда в страната показва силна устойчивост
  преди 15 часа
  Япония с предупреждение към OpenAI
  Органът за защита на поверителността в страната предупреди компанията да не събира данни без разрешението на потребителите
  преди 16 часа
  САЩ глоби Amazon $30 млн. за нарушаване на поверителността
  Служители на Amazon Ring и стотици изпълнители са имали пълен достъп до личните видеоклипове на клиентите, включително деца, години наред
  преди 21 часа
  Американският Сенат прие Закона за ограничаване на дълга
  Предстои президентът Байдън да подпише документа, за да влезе в сила