петък, 14 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  10286 прочитания

  Българите са най-стресираните в Европа

  Вижте какво казва психологът Мадлен Алгафари за състоянията на стрес и „burn out”
  25 октомври 2012, 19:11 a+ a- a

  Държавата в Европа, в която най-много човек субективно се изживява като стресиран, е България. Това заяви Мадлен Алгафари по време на HR бизнес закуска на тема „Burn out – симптоми, решения и превенция”, организирана от ТАУРУС Консултантс.

  Известният психолог се позова на „Проучване на нежността” сред представители на 19 държави, в което един от показателите е бил доколко хората се чувстват под стрес. Оказва се, че по този критерий нашата нация е на водеща позиция. Високи нива на стрес се отчитат при жените, сочат личните наблюдени на психолога.

  „Начинът, по който на нашите географски ширини днес работи и живее българката, е ужасно натоварващ. Ролята на жената все още по патриархални традиции е да бъде основен стълб вътре в семейството, а едновременно с това от нея се очаква да работи навън”, коментира Алгафари.

  Вижте какво каза Мадлен Алгафари за стреса и дистреса

  Тя посочи, че стресът сам по себе си не е негативно явление, напротив той е фактор за нашето развитие. Според психолога няма как да премахнем стреса от живота си, но това, което можем да направим, е да се научим как да се справяме с него.

  Проблем според специалиста е когато започнем системно да се подлагаме на стрес или т. нар. дистрес, защото това се отразява върху нашето здраве. По думите на Алгафари в този случай ситуацията се усложнява допълнително от една особеност на нашата народопсихология – българите омаловажаваме значението и ползата от почивката. „Дори си имаме поговорка „Залудо работи, залудо не стой”, посочи експертът.

  Според Алгафари колкото и да сме мотивирани, ако постоянно се опитваме да сме във фаза на активност и се лишаваме от почивка, в крайна сметка, в един момент ще се почувстваме напълно изтощени или иначе казано ще изпаднем в състояние на burn out.

  Вижте какво е burn out

  За да останат във фазата на активност хората прибягват до потискане на симптоматиката на burn out. Те консумират кафе, енергийни напитки, лекарства. Така тяхното относително чувство на комфорт е възстановено. Първопричината за появилите се симптоми обаче не е премахната

  „В един момент от свръхжелание да се справяме със задачите си, стигаме до невъзможност да го правим просто защото има един закон, който е по-голям от нашите желания. И той е биологията в нас”, коментира Алгафари.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 11 часа
  преди 13 часа
  Телерик Академия ще се фокусира повече върху доквалификацията на специалисти
  За 5 години Академията утроява броя на Upskill програмите за повишаване на знанията и добавя към портфолиото си нови формати
  преди 13 часа
  Проучване: Липсата на умения за работа с AI забавя иновациите в 62% от компаниите
  2/3 от компаниите не притежават достатъчни умения за работа с AI, а 41% от организациите изпитват затруднение в намирането на служители с опит и знания в изкуствения интелект
  преди 17 часа
  София Тех Парк получи български електрически камион
  Първият български мини товарен автомобил на ток има пробег от 300 км с едно зареждане
  преди 17 часа
  НАП: Клиентите могат да задържат плащането, ако не получат касова бележка
  Агенцията санкционира 433 търговци край морето за неиздаване на фискален бон