четвъртък, 20 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1472 прочитания

  Световната банка придобива 10% от ПОК „Доверие“

  23 декември 2022, 09:04 a+ a- a

  Даниела Петкова, председател на УС на ПОК „Доверие“
  Сн: ПОК Доверие

  IFC, член на Групата на Световната банка, става директен акционер в ПОК „Доверие” АД, с почти 10% участие в капитала на дружеството, съобщават от пенсионната компания.

  Инвестицията на IFC се извършва под формата на покупка на акции на ПОК „Доверие” АД, от австрийската ATBIH, мажоритарен собственик на компанията. 

  "Вярваме, че партньорството между тези две огромни организации - IFC и VIG, КНСБ и останалите акционери на ПОК „Доверие” АД, както и продължаващите усилия на мениджмънта за добро управление, ще доведат до още по-силно усещане за сигурност и удовлетвореност у всички над 1 200 000 осигурени в пенсионните фондове, управлявани от ПОК „Доверие", подчертават от компанията.

  IFC, член на Групата на Световната банка, е най-голямата глобална институция за развитие, фокусирана върху частния сектор в нововъзникващите пазари. Тя работи в повече от 100 страни, използвайки своя капитал, опит и влияние, за да създаде пазари и възможности в развиващите се държави. През фискалната 2022 IFC е насочила рекордните 32,8 милиарда долара към частни компании и финансови институции в тези страни, подкрепяйки частния сектор, за да прекрати крайната бедност и да стимулира общия просперитет, докато икономиките се борят с ефекта от глобалните наслагващи се кризи. 

  През последните години много държави и инвеститори започнаха да обмислят засилена роля на капиталовото пенсионно осигуряване, за да стабилизират пенсионните системи и да намалят негативния ефект от влошената демографска картина, върху солидарните пенсионни фондове.

  "Демографската картина на България е особено тежка и затова е важно 2-ри и 3-ти стълб от тристълбовата пенсионна система да се развиват устойчиво в бъдеще, за да осигурят по-високи пенсионни доходи на все по-застаряващото население на страната. Вярваме, че участието на IFC, в качеството на акционер в ПОК „Доверие”, ще помогне в този процес", отбелязват от компанията. 

  "Горди сме, че отговорихме на сериозните изисквания на IFC и оценяваме високо възможността, в бъдещата си дейност да ползваме глобалната експертиза на тази организация", доплъват от ПОК „Доверие”. 

  Бързо променящата се среда в целия свят, с навлизането на все повече дигитални решения, във всички бизнеси, както и необходимостта от въвеждане на корпоративни и инвестиционни политики, осигуряващи опазване на околната среда и корпоративна социална отговорност, са части от управлението на ПОК „Доверие” АД, за които в бъдеще ще разчитаме на помощта на IFC.

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 6 часа
  Близо 120 младежи ще започнат стаж тази година в А1
  От създаването на инициативата през 2004 година досега на стаж в А1 са преминали близо 1500 стажанти
  преди 9 часа
  преди 14 часа
  Публичните финанси на България губят 3 млрд. лв. годишно заради недекларираната заетост
  Най-високите нива на използване на подобни практики са открити в секторите селско стопанство, туризъм и строителство
  преди 15 часа
  Nvidia стана най-ценната компания в света
  С пазарна капитализация над $3,3 трилиона, тя надмина Microsoft и Apple
  преди 16 часа
  За първи път: Соларната енергия е повече от петролната
  7 китайски компании за соларна инфраструктура изпреварват енергийните резерви на 7-те най-големи петролни компании