понеделник, 24 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2866 прочитания

  Какво четат HR лидерите в България: Албена Паралингова, А3-ВД

  Албена препоръчва „Пътят на Випасана – медитативна практика за осъзнатост“, „Сърцето на промяната“ и „Бягащата с вълци“
  06 февруари 2023, 11:58 a+ a- a

  Албена Паралингова - Собственик и Управител на А3-ВД ООД и професионален треньор по лидерство и йога

  Какво четат HR лидерите в България? Кои са книгите и авторите, от които черпят вдъхновение? Какви уроци и поуки си извличат от тях? Economy.bg попита HR професионалисти във водещи компании в България. Вижте какво отговори Албена Паралингова - Собственик и Управител на А3-ВД ООД и професионален треньор по лидерство и йога.

  Ето част от книгите на 2022 за мен:

  „Пътят на Випасана – медитативна практика за осъзнатост“ на Шарадчандра Балекар. 

  Имах шанса да я прочета в оригинал. Това е малка книжка за практикуване на Випасана медитация. Според автора ѝ, когато бъде усвоена, Випасана става една от най-лесните от всички познати медитативни практики. 

  Вероятно нямаше да стана такъв експерт в комуникиране на Випасана, ако не бях приела честта да организирам превода ѝ на български език. Това вече е сигурен знак, че такъв човек е правил отново и отново едно и също точно като в медитацията – толкова пъти прочетох текста във връзка с работата по корекцията и оформянето, че се потапях все повече в дълбочината на смисъла му. 

  Каква е причината за гнева? Да правим нещо, което не харесваме. Както и да се адаптираме многократно към ситуация, която не харесваме.

  Възможно ли е гневът на някой друг да въздейства върху нас? Напълно възможно. На Изток дори вярват, че ако член на семейството страда от хроничен запек, това има негативно въздействие върху всички останали, с които живее.

  Има ли изход от гнева? Да. Когато се научим да (се) наблюдаваме. При Випасана медитация обектът на наблюдение е нашето дишане, нашето тяло, нашите усещания, нашите мисли. По-лесно е отколкото изглежда. 

  „Пътят на Випасана – медитативна техника за осъзнатост“ е една от книгите, които през 2022 година беше едновременно и моят храм, и моята бронежилетка. 

  Другата книга, която обърна представите ми за промяната в организациите, беше на Джон Котър – „Сърцето на промяната“. 

  Котър е консултант по лидерство, световноизвестен автор и желан събеседник. Следя го от един чуден брой на списание „Мениджър“, специално посветен на лидерството в далечната 2007 или 2008 година. 

  В „Сърцето на промяната“ Котър и екипът му проучват повече от 130 компании в САЩ, Европа, Австралия и ЮАР, провеждайки 400+ интервюта. Към някои от интервюираните авторите се обръщат 3 – 4 пъти, защото искат да съберат повече информация. В крайна сметка се фокусират върху 80 истории.

  Котър и екипът му изхождат от тезата, че много често всички писмени „ръководства на промяната“ се фокусират върху стратегията, структурата, културата или системите. Истинската промяна всъщност се осъществява като „говорим“ на чувствата на хората. Сърцето на промяната са емоциите на хората, ангажирани с нея. Книгата илюстрира както добрите, така и лошите практики. 

  Има и още една книга, която периодично преглеждам. Така беше и през 2022 година. „Бягащата с вълци“ на Клариса Пинкола Естес. 

  Естес е психотерапевт и потомствен разказвач на истории. Тя прилага силата на историята и най-вече нейната интерпретация в работата си с различни клиенти, които са предимно жени. Вярвам, че книгата следва да бъде задължителна част от всяка лидерска програма за жени заради силата на посланията си, тяхната практичност и най-вече заради дълбочината и автентичността на написаното.

  Ето малко от любимите ми послания – и за финал, и за размисъл:

  Ако сте примерни, няма творчески живот. Ако седите сковано, няма творчески живот. Ако говорите, мислите и действате само сериозно, няма творчески дух. Всяка група, общество, институция или организация, която насърчава жените да мразят ексцентричността, да се отнасят с подозрение към новото и необикновеното, да избягват трескавото, жизненото, находчивото, да обезличават личността, налагат култура на мъртви жени…

  Ако нещо или някой е наранил дивата ни природа, ние отказваме да се предадем и да умрем. Отказваме да нормализираме тази рана. Призоваваме на помощ инстинкта си и правим каквото трябва. По своята природа Дивата жена е силна и талантлива. Ала тъй като е откъсната от инстинктите си, тя също е наивна, свикнала е с насилието, приспособила се е към изгнанието. Любовниците, наркотиците, алкохолът, парите, славата и властта не могат да поправят щетите. Това се постига единствено чрез постепенно завръщане към инстинктивния живот…

  Ако се стремите да постигнете нещо важно, трябва да се обградите с хора, които категорично подкрепят работата ви. Опасен капан е да имате „приятели“, които страдат от същите наранявания, ала нямат истинско желание да ги излекуват. Тези приятели ви насърчават да не следвате естествените си цикли, да не живеете в хармония с душевните си потребности.  

  ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА КАКВО ЧЕТАТ HR ЛИДЕРИТЕ В БЪЛГАРИЯ:

  Илиян Бойчев, IBTrainings
  Петър Джугански, OpenTag
  Галина Георгиева, Дунапак Родина
  Ваня Колева, WePrevent Велико Търново
  Даниела Назим, Endava 
  Рада Йосифова, AG Capital
  Радослава Кроснева, Банка ДСК
  Никола Киров, Американски Университет в България
  Борислава Георгиева, DHL Freight ESS

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  21 юни 2024, 16:35
  21 юни 2024, 15:24
  България пое ротационното председателство на Съвета на гуверньорите на ЕИБ
  Вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова, в качеството си на гуверньор за България на ЕИБ, е новият ротационен председател на Съвета на гуверньорите на финансовата институция
  21 юни 2024, 13:40
  21 юни 2024, 11:37
  Предстои четвъртото издание на фестивала „Ало, Космос! Говори България!“
  Тази година освен научни работилници, интераĸтивни изложения и разговори с учени от различни области на науката програмата ще предложи и среща с астронавта Майкъл Лопес-Алегрия
  21 юни 2024, 10:54
  Българският INSAIT изпреварва Kеймбридж, Корнел и Технион на знаков форум за AI
  Сред авторите се записва името на един от най-младите участници в историята на CVPR – единадесетокласничката Рени Паскалева