събота, 23 септември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2919 прочитания

  Окончателно: НС улесни вноса на квалифицирани кадри от страни извън ЕС

  Синята карта ще бъде валидна 5 години, решиха на второ четене депутатите
  19 януари 2023, 14:26 a+ a- a

  сн: НС

  Народното събрание окончателно прие промените в Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност. С тях се улеснява процесът и условията за привличане на висококвалифицирани специалисти във всички сектори на икономиката ни, чрез т.нар. Синя карта.

  "Въвеждането на по-привлекателна и ефективна схема за привличане на служители от трети страни с висока професионална квалификация ще спомогне за преодоляване недостига на висококвалифицирани кадри в редица сектори на икономиката и ще позиционира България като конкурентна бизнес дестинация", коментират вносителите на законопроекта от Демократична България.

  Според приетият текст брутната работна заплата, посочена в трудовия договор на работника - гражданин на трета държава, трябва да бъде най-малко 1,5 пъти по-висока от средната работна заплата в България. 

  Високвалифицирани специалисти от страни извън ЕС ще могат да идват по-бързо и по-лесно да работят в България, посочват от Българската стартъп асоциация -BESCO.

  Оттам уточняват какви промени се въвеждат с новия закон:

  -  Съкращава се срокът на цялата процедура за прием. Вече ще може да се признава и опит, а не само диплома за висше образование 

  - Кандидатстване по електронен път от работодател или от чужденеца

  - Синята карта ще бъде валидна 5 години 

  - Чужденците ще могат да работят от разстояние в България и чужбина 

  - Улеснява се процесът за смяна на длъжността (не се издава нова пластика) 

  - Улеснява се смяната на работодател (не се издава нова пластика)

  - Хората с международна закрила ще могат да кандидатстват за Синя карта 

  - Притежателите на Синя карта се осигуряват в НЗОК като българските служители

   

  В интервю от декември за Economy.bg Илия Кръстев, председател на Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии (AIBEST), коментира, че "за последната година у нас има издадени над 700 сини карти, което е недостатъчно. Това, за да работи, трябва да имаме 5 – 6 – 7 хил. сини карти на година". По думите му заетите у нас в аутсорсинг сектора от трети страни извън ЕС са повече от 3000.

  В интервю за Economy.bg от миналия месец, Доброслав Димитров, председател на УС на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ), подчерта, че "в момента една карта се издава 3 – 4 – 5 месеца. Бежанците, които са получили защитен статут, не могат да се прехвърлят към синя карта. Те трябва да излязат от страната, да се върнат обратно в Украйна, да кандидатстват оттам и да се върнат. Разбирате колко е абсурдно. Те ще предпочетат Германия или Полша. Освен това техните семейства нямат никакъв статут в България. Когато някой иска да се премести някъде, иска да знае неговата половинка, неговите деца с какви права ще бъдат в тази нова държава".

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 дни
  Банката на Англия остави лихвите непроменени
  Намалена е прогнозата за икономически ръст за третото тримесечие
  преди 2 дни
  Plan A привлече 27 млн. долара финансиране
  С набраните средства софтуерната компания планира да удвои броя на служителите си до над 240 и да разшири присъствието си на пазара в Европа
  преди 2 дни
  Според Тегмарк технологията за AI не бива да е с отворен код
  Ученият, който стои зад писмото, призоваващо за пауза в разработването на мощни системи за AI, заяви, че писмото му е имало по-голям ефект от очаквания
  преди 2 дни
  Започнаха реални действия за строителството на Дунав мост 3
  В началото на 2024 се очаква да стане ясно дали проектът за втори мост Русе-Гюргево е одобрен за финансиране
  преди 2 дни
  България получи 80 640 дози от новата ваксина срещу COVID-19
  Прилагането им ще стартира от следващата седмица