събота, 03 юни 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  801 прочитания

  България ще увеличи участието си в Черноморската банка за търговия и развитие с 33 млн. евро

  От 1999 до момента банката е финансирала 39 проекта в България
  27 януари 2023, 13:15 a+ a- a

  сн: НС

  Народното събрание даде съгласие за увеличаване на акционерното участие на България в капитала на Черноморската банка за търговия и развитие. Решението беше взето със 141 гласа "за", 0 "против" и 2 "въздържал се".

  На заседание, проведено на 1 октомври 2021 г., Съветът на управителите на Черноморската банка за търговия и развитие е приел с мнозинство решение за одобряване на Стратегия за капитализация на банката за периода 2023-2030 г.

  Стратегията предвижда увеличаване на внесения капитал на банката с общо 244 961 040 евро, които да бъдат изплатени от държавите членки на равни годишни вноски до 2030 г. За да запази настоящия си дял в акционерната структура на банката в размер на 13,5%, България следва да запише 96 336 нови акции, като предвижданата обща вноска във внесения капитал на банката възлиза на 33 235 920 евро за периода 2023-2030 г.

  Черноморската банка за търговия и развитие е международна финансова институция на страните участнички в Черноморското икономическо сътрудничество. Основана е от Албания, Армения, Азербайджан, България, Грузия, Гърция, Молдова, Румъния, Русия, Турция и Украйна. Дейността на банката е насочена към финансиране и насърчаване на регионални проекти от публичния и частния сектор, както и поощряване на търговската активност между страните акционери.

  От началото на своите операции през 1999 г. до момента тя е финансирала 39 проекта в България в сектори като енергетика, инфраструктура, хранително-вкусова промишленост, селско стопанство.

  Общият размер на отпуснатото от банката финансиране за проекти в България възлиза на около 913 млн. евро. Към 31 октомври 2022 г. нейният активен портфейл в България е на стойност около 237 млн. евро или около 10.5% от общия обем на активните операции на банката.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 15 часа
  Близо 1000 са вече работещите в Центъра за споделени услуги на KBC във Варна
  Част от служителите са се завърнали от чужбина, за да работят във Варна
  преди 16 часа
  Работните места в САЩ продължават да се увеличават
  Пазарът на труда в страната показва силна устойчивост
  преди 16 часа
  Япония с предупреждение към OpenAI
  Органът за защита на поверителността в страната предупреди компанията да не събира данни без разрешението на потребителите
  преди 17 часа
  САЩ глоби Amazon $30 млн. за нарушаване на поверителността
  Служители на Amazon Ring и стотици изпълнители са имали пълен достъп до личните видеоклипове на клиентите, включително деца, години наред
  преди 22 часа
  Американският Сенат прие Закона за ограничаване на дълга
  Предстои президентът Байдън да подпише документа, за да влезе в сила