сряда, 17 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1224 прочитания

  Търговските паркове у нас развиват продължват бурното си развитие

  Пазарът на търговски площи в повечето държави от ЦИЕ остана относително стабилен през 2022 въпреки предизвикателствата, сочи доклад на Colliers
  31 януари 2023, 09:18 a+ a- a

  Войната в Украйна се отрази на икономическото състояние на страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ), екологичното, социалното и корпоративно управление (ESG) се превръща в стандарт, а нарастващите цени за строителство, експлоатация и транспорт водят до увеличаване на разходите във всички сегменти на недвижимите имоти. Това са някои от главните изводи в новия доклад на Colliers: "Акценти от 2022 г.: Пазар на недвижими имоти в ЦИЕ-6".

  Офис площи
  През 2022 г. се наблюдава ниско ниво на ново предлагане на офиси в повечето държави от ЦИЕ. В Полша значително количество нови сгради промени баланса на пазара. През 2022 г. за пръв път общото предлагане на модерни офис площи на 8-те основни регионални пазари надхвърли с 200 000 м2 нивото на предлагането в столицата Варшава. Търсенето на този тип площи в целия регион на ЦИЕ достигна стойности отпреди началото на кризата. В Чехия брутният обем на усвояване на офиси се изравни с нивата от някои от най-успешните години с тотал от над 500 000 м2.
  Темата за гъвкавите работни пространства се превръща във все по-важна в Словакия. В своите критерии на търсене наемателите поставят много по-голям акцент върху наличието на споделени работни пространства и социални зони, което им позволява да намалят общата наета площ с до 20-30 на сто.

  Търговски площи
  В повечето страни от региона посещаемостта и оборотите в търговските центрове се върнаха на нивата от преди кризата. В България сегментът на търговските площи се представя много добре, като търговските паркове непрекъснато се развиват, а шопинг центровете запазват позициите си. Онлайн продажбите се засилиха по време на пандемията и в момента наличието на разнообразни канали за търговия е задължително условие. В Чехия търговските паркове доказаха своята устойчивост по време на пандемията. В Унгария магазините за мода на централните улици бяха по-малко популярни, поради спад в посещаемостта от страна на международните туристи. Огромният дял на търговските паркове сред новопостроените обекти е трайна тенденция в Полша. Инвеститорите основно изграждат по-малки проекти с фокус върху бързооборотните стоки, разположени предимно във второстепенни градове. В големите градове нараства броят на обектите със смесено предназначение.

  Индустриални и логистични площи
  2022 г. беше още една положителна година за индустриалния пазар в ЦИЕ по отношение на нивата на търсене. Наемите в този сегмент във всички страни от ЦИЕ се увеличиха, но остават конкурентни в сравнение със Западна Европа. Процентът на свободните площи в повечето страни от ЦИЕ се запазва нисък. В Чехия, въпреки изграждането на много нови складове, процентът на незаетите площи продължи да клони към нулата и падна под 1 на сто средно за страната. Това се дължи на факта, че почти всеки завършен склад е предварително отдаден под наем, като в някои от случаите са предвидени възможности и за евентуално разширение. В Полша интересът към този сегмент остава висок, което показва, че въпреки увеличението на наемите наемателите и наемодателите са успели да постигнат споразумение и да се адаптират към новата реалност на пазара. В Словакия сегментът става все по-ориентиран към наемодателите. С нарастването на разходите за строителство наемните нива продължават да се увеличават, а собствениците остават с намаляващи възможности да предлагат гаранции за наем. Договорите, които преди се сключваха за 2-3 месеца, сега се финализират за 2-3 седмици, което е в съответствие с максималния период, в който доставчиците могат да задържат цените непроменени.

  Инвестиционен пазар
  През 2022 г. се наблюдава задържане на обема на инвестициите в сравнение с предходните години, което се дължи на повишени разходи за финансиране, по-малко наличен продукт и общата несигурност на пазара. Налице е тенденция към увеличаване на влиянието на местния капитал от ЦИЕ във всички инвестиционни сделки в страните от разглеждания регион. Инвеститорите от Чехия, Унгария, Румъния и Словакия, по-специално, доказаха, че познаването на местния пазар и присъствието на него са ключът към успеха. Приблизително 35 на сто от обема на инвестициите се дължи на инвеститори от ЦИЕ. Полша увеличи дела си като ключов пазар в региона с над 50 на сто от общия обем на сделките. Корекциите в цените на активите в сравнение с нивата от преди войната създават привлекателни пазарни възможности. Очаква се притокът на капитали от Румъния, балтийските държави, Чехия и Унгария да продължи.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 5 часа
  Петя Димитрова, АББ: Няма основания да се очаква, че лихвите ще се повишат с въвеждането на еврото
  Между 300 и 400 млн. лв. се очаква да изразходват банките у нас за въвеждането на еврото
  преди 6 часа
  В София ще се проведат първите в България конференция и хакатон, посветени на Ethereum
  ETHSofia ще се състои между 17 и 19 октомври в Иновационен форум „Джон Атанасов“
  преди 6 часа
  ОББ: Очакваме по-висок икономически растеж през тази година в сравнение с 2023
  Пазарът на труда се характеризира с ограничено предлагане на квалифициран персонал и относително високо търсене, което се отразява във висок ръст на средната работна заплата
  преди 7 часа
  Tesla ще съкрати над 10% от работната си сила
  Двама висши мениджъри също се оттеглят
  преди 9 часа
  Sameday планира 200% увеличение на точките за доставка извън дома в България
  Експанзията до 1500 точки до края на 2024 г. е част от регионален инвестиционен план в размер на €30 млн.