събота, 03 юни 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  497 прочитания

  СЗО: Пандемията остава извънредна ситуация за общественото здраве

  Организацията обаче даде сигнал, че това може да се промени в следващите месеци
  31 януари 2023, 14:42 a+ a- a

  Снимка: Economy.bg

  Световната здравна организация (СЗО) обяви, че пандемията от Covid-19 остава извънредна ситуация за общественото здраве, но категорично сигнализира, че вярва, че може да успее да отмени това определение през следващите месеци.

  Решението за продължаване на статута на пандемията като извънредна ситуация за общественото здраве от международно значение или PHEIC беше взето по съвет на комисия от външни експерти, които се събраха в петък (27 януари), за да обсъдят проблема. Генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус прие тяхната препоръка.

  Така нареченият извънреден комитет за Covid-19 обаче заключи, че пандемията може да е в повратна точка. И препоръча на СЗО да предприеме действия, които биха поставили основата за безопасна отмяна на PHEIC. Комисията трябва да се събере отново след три месеца.

  Въпреки че няма всеобщо съгласие, че Covid все още отговаря на критериите за PHEIC, решението за удължаване не е изненада, уточнява STAT. Ясно е, че Covid-19 е тук, за да остане и че макар ваксинацията да намалява риска от тежко заболяване и смърт, болестта все още оказва значително влияние върху хората и здравните системи, обясниха от комисията. Освен това е ясно, че умората от пандемията и общественото схващане, че Covid вече не представлява същото ниво на риск, са подкопали усилията за ограничаване на разпространението на болестта.

  За да се подготви за евентуалното прекратяване на PHEIC, комитетът за извънредни ситуации препоръча на СЗО да разработи други начини за поддържане на вниманието върху Covid, включително ускоряване на интегрирането на наблюдението на Covid в дългогодишната програма, която следи предаването на грип и еволюцията на вируси по света.

  Комисията също така поиска от персонала на СЗО, който служи като секретариат на комитета, да направи оценка на регулаторните последици, които прекратяването на PHEIC може да има върху разработването и разрешаването на ваксини срещу Covid, диагностика и терапия.

  По време на заседанието в петък на комитета за извънредни ситуации беше съобщено, че 13,1 милиарда дози ваксини срещу Covid са били приложени в световен мащаб, като 89% от здравните работници и 81% от възрастните на възраст 60 и повече години са завършили първична серия.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 16 часа
  Близо 1000 са вече работещите в Центъра за споделени услуги на KBC във Варна
  Част от служителите са се завърнали от чужбина, за да работят във Варна
  преди 17 часа
  Работните места в САЩ продължават да се увеличават
  Пазарът на труда в страната показва силна устойчивост
  преди 17 часа
  Япония с предупреждение към OpenAI
  Органът за защита на поверителността в страната предупреди компанията да не събира данни без разрешението на потребителите
  преди 18 часа
  САЩ глоби Amazon $30 млн. за нарушаване на поверителността
  Служители на Amazon Ring и стотици изпълнители са имали пълен достъп до личните видеоклипове на клиентите, включително деца, години наред
  преди 22 часа
  Американският Сенат прие Закона за ограничаване на дълга
  Предстои президентът Байдън да подпише документа, за да влезе в сила