събота, 03 юни 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  726 прочитания

  Безработицата в САЩ на най-ниското си ниво от 1969 г. насам

  Наемането се е ускорило през януари, показват последните данни
  03 февруари 2023, 16:24 a+ a- a

  Снимка: iStock

  Американският пазар на труда потвърди силата си през януари, създавайки още един сериозен кръг от наемания, въпреки че лихвените проценти продължават да растат, пише The New York Times.

  Работодателите са добавили 517 000 работни места на сезонно коригирана база, съобщи Департамента поа труда, увеличение от 260 000 през декември. Коефициентът на безработица е 3,4%, най-ниският от 1969 г.

  Стабилните данни за наемане на персонал се противопоставиха на очакванията и подчертаха предизвикателствата пред Федералния резерв, който се опитва да охлади пазара на труда в усилията си да укроти увеличаващата се инфлация. Чрез повишаване на лихвените проценти, Федералният резерв се надява да принуди бизнеса да свие разходите си, включително за наемане на работа.

  Въпреки това пазарът на труда остава изключително стегнат. В допълнение към тези данни, по-рано през седмицата правителството публикува данни, показващи, че броят на обявените работни места на наличен безработен работник, мярка, която политиците следят внимателно, отново се е повишил през декември. И въпреки поредицата от съкращения в технологичния сектор, общият брой на безработните остава изключително нисък.

  Все пак някои мерки показват, че по-високите лихвени проценти изглежда забавят други части на икономиката. Трансакциите на жилищния пазар, който е особено чувствителен към повишаване на лихвените проценти, се сринаха, тъй като високите лихви по ипотечните кредити правят покупките твърде скъпи за много бъдещи собственици на жилища. Потребителските разходи намаляха в края на миналата година, знак, че американците стават по-предпазливи в лицето на растящите цени, намаляващите спестявания и страховете от рецесия.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 15 часа
  Близо 1000 са вече работещите в Центъра за споделени услуги на KBC във Варна
  Част от служителите са се завърнали от чужбина, за да работят във Варна
  преди 16 часа
  Работните места в САЩ продължават да се увеличават
  Пазарът на труда в страната показва силна устойчивост
  преди 16 часа
  Япония с предупреждение към OpenAI
  Органът за защита на поверителността в страната предупреди компанията да не събира данни без разрешението на потребителите
  преди 17 часа
  САЩ глоби Amazon $30 млн. за нарушаване на поверителността
  Служители на Amazon Ring и стотици изпълнители са имали пълен достъп до личните видеоклипове на клиентите, включително деца, години наред
  преди 22 часа
  Американският Сенат прие Закона за ограничаване на дълга
  Предстои президентът Байдън да подпише документа, за да влезе в сила