събота, 03 юни 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1011 прочитания

  BP отчете рекордни годишни печалби

  Компанията намали целта си за парникови емисии и заяви, че ще инвестира повече в нефт и газ
  08 февруари 2023, 15:31 a+ a- a

  Снимка: BP

  Британската енергийна компания BP отчете рекордни годишни печалби, подхранвайки исканията правителството на Обединеното кралство да увеличи данъците за компаниите, които се възползват от високата цена на петрола и природния газ след нахлуването на Русия в Украйна, отбелязва AP.

  Базираната в Лондон BP съобщи, че основната печалба от разходите за замяна, която изключва еднократните артикули и колебанията в стойността на материалните запаси, е скочила до $27,7 млрд. през 2022 г. спрямо $12,8 млрд. година по-рано. Това надхвърля $26,8 млрд., спечелени от BP през 2008 г., когато напрежението в Иран и Нигерия тласна световните цени на петрола до рекордните над $147 за барел.

  BP увеличи своя тримесечен дивидент с 10% и обяви планове да изкупи обратно допълнителни $2,75 милиарда акции от акционерите.

  Компанията намали плановете си за намаляване на количеството нефт и газ, които да произвежда до 2030 г., предаде BBC. 

  Шефът на BP Бърнард Луни каза, че британската компания „помага за осигуряването на енергията, от която се нуждае светът“, като същевременно инвестира в прехода към зелена енергия. Но това изявление идва в момент, когато BP ревизира надолу плановете си за намаляване на въглеродните емисии чрез намаляване на производството на нефт и газ.

  Компанията, която беше един от първите петролни и газови гиганти, които обявиха амбицията си да намалят емисиите до нула до 2050 г., бе дала обещание, че емисиите ще бъдат с 35-40% по-ниски до края на това десетилетие. Въпреки това BP заяви, че вече се е насочила към намаление на емисиите в рамките на 20-30%, заявявайки, че трябва да продължи да инвестира в петрол и газ, за да отговори на текущото търсене.

  Други енергийни фирми отбелязаха подобни ръстове, като Shell отчете рекордни печалби от близо $40 млрд. миналата седмица.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 15 часа
  Близо 1000 са вече работещите в Центъра за споделени услуги на KBC във Варна
  Част от служителите са се завърнали от чужбина, за да работят във Варна
  преди 16 часа
  Работните места в САЩ продължават да се увеличават
  Пазарът на труда в страната показва силна устойчивост
  преди 16 часа
  Япония с предупреждение към OpenAI
  Органът за защита на поверителността в страната предупреди компанията да не събира данни без разрешението на потребителите
  преди 17 часа
  САЩ глоби Amazon $30 млн. за нарушаване на поверителността
  Служители на Amazon Ring и стотици изпълнители са имали пълен достъп до личните видеоклипове на клиентите, включително деца, години наред
  преди 22 часа
  Американският Сенат прие Закона за ограничаване на дълга
  Предстои президентът Байдън да подпише документа, за да влезе в сила