неделя, 21 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1123 прочитания

  Индия ще стане държавата с най-многобройно население през април

  Според оценки на ООН населението ѝ ще надхвърли 1,4 млрд. души
  15 февруари 2023, 16:13 a+ a- a

  Снимка: iStock

  Очаква се след два месеца Индия да стане най-населената страна в света с над 1,4 милиарда души. Но поне година, а може би и повече, страната няма да знае колко хора има, защото не е успяла да ги преброи, пише „Ройтерс“.

  Провежданото веднъж на десетилетие преброяване в Индия, което трябваше да се проведе през 2021 г. и беше отложено заради пандемията, сега е затруднено от технически и логистични препятствия и няма признаци да започне скоро.

  Експерти казват, че забавянето на актуализирането на данни като заетост, жилища, нива на грамотност, модели на миграция и детска смъртност, които са обхванати от преброяването, засяга социалното и икономическо планиране и предприемане на политики в огромната азиатска икономика.

  Наричайки данните от преброяването „незаменими“, Рачна Шарма, сътрудник в Националния институт за публични финанси и политика, каза, че проучвания като това на разходите за потребление и периодичното проучване на работната сила са оценки, базирани на информация от преброяването. „При липсата на последни данни от преброяването, оценките се основават на данни, които са от преди едно десетилетие и е вероятно да предоставят оценки, които са далеч от реалността“, каза Шарма.

  Високопоставен служител в Министерството на статистиката и изпълнението на програмата каза, че данните от преброяването от 2011 г., когато е извършено последното преброяване, се използват за прогнози и оценки, необходими за оценка на държавните разходи.

  ООН прогнозира, че населението на Индия може да достигне 1 425 775 850 на 14 април, изпреварвайки Китай на този ден. Преброяването от 2011 г. поставя населението на Индия на 1,21 милиарда, което означава, че страната е добавила 210 милиона, или почти колкото хората в Бразилия, към населението си за 12 години.

  Преброяването в Индия се провежда от около 330 000 учители в държавни училища, които първо отиват от врата на врата и изброяват всички къщи в цялата страна и след това се връщат при тях с втори списък с въпроси. Те задават повече от две дузини въпроси всеки път на 16 езика в двете фази, които ще бъдат разпределени в продължение на 11 месеца, според плана, направен за 2021 г.

  Числата ще бъдат представени в таблица и окончателните данни ще бъдат публикувани месеци по-късно. Цялото упражнение се оценява на 87,5 милиарда рупии ($1,05 млрд.) през 2019 г.

  Учителите обаче се върнаха в училище след прекъсването на пандемията и трябва да проведат 9 щатски избори през 2023 г. и национални избори през 2024 г. освен преброяването и това отново би попречило на преподаването. Плащанията също се превърнаха в проблем.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 дни
  JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
  Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
  преди 2 дни
  СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
  Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
  18 април 2024, 16:05
  В София започна Serp Conf. 2024 International
  Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
  18 април 2024, 15:57
  Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
  Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
  18 април 2024, 15:14
  BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
  Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
  18 април 2024, 08:29
  Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
  Подпомогната от промишленото производство