събота, 03 юни 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  687 прочитания

  В София тръгват 14 нови трамвайни мотриси

  Те се движат по трамвайни линии 5 и 18, до есента ще пристигнат още 15 мотриси
  15 март 2023, 08:27 a+ a- a

  Снимки: Столична община

  От днес в София тръгват първите 14 от общо 29 нови трамвайни мотриси, които Столичната община доставя по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“. Четиринадесетте нови трамвая ще се движат по трамвайни линии 5 и 18. Те са нископодови и климатизирани, с платформа за детски колички и трудноподвижни хора, разполагат със стоп бутон за слизане и звукова сигнализация за незрящи хора. Трамваите са снабдени с високоефективна електрическа отоплителна система и видеонаблюдение. Очаква се останалите 15 да пристигнат в София до есента на тази година.

  „С новите трамваи и с тези, които закупихме през последните години обновените трамваи в София стават 67. Това са повече от половината трамваи в движение , посочи столичният кмет Фандъкова. Модернизацията на градския транспорт е факт и тя включва 100% подменени тролейбуси, 90% обновени автобуси, както и над 120 електробуса, които се движат по линиите на градския транспорт. През последните години изпълняваме най- мащабната модернизация на наземния транспорт и заедно със строителството на метрото това реално е истинската промяна в градския транспорт на София и е една от най- важните мерки за подобряване качеството на атмосферния въздух“, каза кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя благодари на министъра на околната среда и водите и на управляващия орган за съдействието при изпълнението на проекта. 

  Доставката на новите трамваи е още един успешен проект, финансиран със средства от ЕС. Това е голяма инвестиция, чиито резултати са видими и осезаеми, посочи вицепремиерът Атанас Пеканов, който присъства на събитието. Според него страната ни се нуждае от все повече такива инвестиции и от това да се комуникират ясно ползите за всички граждани от тези проекти.

  Министърът на околната среда Росица Карамфилова посочи, че зад този резултат, стои огромната работа на екипа на оперативна програма „Околна среда“ и на Столичната община. Карамфилова изтъкна екологичните ползи от трамвайния транспорт като подобряване на качеството на атмосферния въздух. Устойчивата политика по темата е поставила своето начало още в предходния програмен период и продължава и в настоящия, каза още министърът.

  Доставката на новите нископодови съчленени трамваи е изцяло финансирана по проект „Изпълнение на дейности за подобряване качеството на атмосферния въздух в Столична община чрез закупуване и доставка на електрически превозни средства за релсов транспорт – трамвайни мотриси“ от Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“, осъществяван с подкрепата на Кохезионния фонд на Европейския съюз. Финансирането на новите 29 трамвайни мотриси на стойност 97,7 млн. лева с ДДС представлява безвъзмездна финансова помощ.

  На събитието присъстваха още Агнес Монфре, Ръководител на отдел „България, Хърватия и Словения“ в Генерална дирекция „Регионална и градска политика“ на Европейската комисия, Галина Симеонова – главен директор на ОП „Околна среда“ и председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 15 часа
  Близо 1000 са вече работещите в Центъра за споделени услуги на KBC във Варна
  Част от служителите са се завърнали от чужбина, за да работят във Варна
  преди 16 часа
  Работните места в САЩ продължават да се увеличават
  Пазарът на труда в страната показва силна устойчивост
  преди 16 часа
  Япония с предупреждение към OpenAI
  Органът за защита на поверителността в страната предупреди компанията да не събира данни без разрешението на потребителите
  преди 17 часа
  САЩ глоби Amazon $30 млн. за нарушаване на поверителността
  Служители на Amazon Ring и стотици изпълнители са имали пълен достъп до личните видеоклипове на клиентите, включително деца, години наред
  преди 22 часа
  Американският Сенат прие Закона за ограничаване на дълга
  Предстои президентът Байдън да подпише документа, за да влезе в сила