събота, 03 юни 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  599 прочитания

  Инфлацията в САЩ продължава да намалява

  Показателят се понижава осми пореден месец
  15 март 2023, 10:28 a+ a- a

  Снимка: Фед

  Инфлацията в САЩ спадна малко повече миналия месец, но кампанията на Федералния резерв (Фед) за сваляне на високите цени стана още по-сложна през последните дни, пише CNN.

  Индексът на потребителските цени (ИПЦ), внимателно наблюдаван измерител на инфлацията, показва, че годишното увеличение на цените продължава да се забавя през февруари, съобщи Бюрото по трудова статистика. ИПЦ е 6% за годината, приключила през февруари, което е спад от 6,4% през януари и в съответствие с очакванията на икономистите. Това е осми пореден месец, в който годишният процент се понижава и бележи най-ниското ниво от септември 2021 г. На месечна база цените се повишават с 0,4%, което представлява забавяне спрямо януарския месечен темп на растеж от 0,5%. 

  Цените на жилищата са с най-голям принос за месечното увеличение, което представляват 70% от ръста за февруари, според данните. Цените на жилищата са се повишили с 0,8% за месеца и с 8,1% през годината.

  Цените на храните продължават да се охлаждат. Те са се повишили с 9,5% за 12-те месеца, приключващи през февруари, което представлява най-ниското годишно ниво за категорията от април 2022 г.. Цените за храна за дома (покупка на хранителни стоки) се повишават с 10,2% през февруари, най-ниското ниво от март 2022 г.

  Като се премахнат нестабилните цени на енергията и храните, основният ИПЦ се увеличава с 0,5% на месечна база и с 5,5% на годишна база. Докато годишният основен ИПЦ се понижава с 0,1%, месечното основно измерване се ускорява спрямо 0,4%, наблюдаван през януари.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 15 часа
  Близо 1000 са вече работещите в Центъра за споделени услуги на KBC във Варна
  Част от служителите са се завърнали от чужбина, за да работят във Варна
  преди 15 часа
  Работните места в САЩ продължават да се увеличават
  Пазарът на труда в страната показва силна устойчивост
  преди 16 часа
  Япония с предупреждение към OpenAI
  Органът за защита на поверителността в страната предупреди компанията да не събира данни без разрешението на потребителите
  преди 17 часа
  САЩ глоби Amazon $30 млн. за нарушаване на поверителността
  Служители на Amazon Ring и стотици изпълнители са имали пълен достъп до личните видеоклипове на клиентите, включително деца, години наред
  преди 21 часа
  Американският Сенат прие Закона за ограничаване на дълга
  Предстои президентът Байдън да подпише документа, за да влезе в сила