събота, 03 юни 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  830 прочитания

  HSBC придоби Silicon Valley Bank UK

  Сделката е на символичната цена от 1 паунд
  15 март 2023, 12:52 a+ a- a

  Снимка: HSBC

  HSBC купи британското подразделение на Silicon Valley Bank (SVB) за символичната сума от 1 паунд в понеделник (13 март), спасявайки ключов кредитор за стартиращи технологични компании във Великобритания, тъй като най-големият банков колапс след Финансовата криза продължава да разтърсва пазарите, отбелязва „Ройтерс“.

  Сделката, която предвижда една от най-големите банки в света с активи от $2,9 трилиона да вземе под крилото си обреченото британско подразделение на технологичния кредитор, сложи край на трескавите преговори през уикенда между правителството, регулаторите и бъдещите купувачи.

  Това се случи, след като властите на САЩ предприеха действия в неделя, за да укрепят депозитите и да се опитат да спрат всяка по-широка зараза от внезапния колапс на банката-майка Silicon Valley Bank.

  Спасяването на SVB UK бе приветствано от британските министри, регулатори и стартиращи технологични компании, които казаха, че клиентите ще могат да банкират както обикновено.

  „HSBC е най-голямата банка в Европа и клиентите на SVB UK трябва да се чувстват спокойни от силата, безопасността и сигурността, които им носи“, каза британският министър на финансите Джеръми Хънт. „Бяхме изправени пред ситуация, в която можехме да видим някои от най-важните ни компании, нашите най-стратегически компании, заличени и това би било изключително опасно“, каза Хънт пред репортери.

  Банката на Англия заяви, че е организирала продажбата, за да подкрепи доверието във финансовата система и да минимизира всякакви последици за британските технологични фирми. Институцията съобщи още, че депозитите в банката са подсигурени в резултат на продажбата и че по-широката банкова система е в безопасност.

  „На пръв поглед изглежда добра сделка“, каза Ричард Марууд, старши фонд мениджър и инвеститор на HSBC в Royal London Asset Management. „SVB нямаше ликвидност и доверие на вложителите – HSBC има и двете в пика.“

  SVB UK е отделена от американската група, а HSBC заяви, че активите и пасивите на компанията майка са изключени от сделката. „Това придобиване има отличен стратегически смисъл за нашия бизнес в Обединеното кралство“, каза главният изпълнителен директор на HSBC Ноел Куин в изявление.

  SVB UK има заеми от около 5,5 милиарда паунда и депозити от около 6,7 милиарда паунда, съобщи HSBC, добавяйки, че поглъщането приключва незабавно. Bank of England съобщи, че SVB UK има общ размер на баланса от около 8,8 милиарда паунда.

  За разлика от САЩ, Великобритания не е обявила по-широки мерки за ликвидност на банковата система.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 15 часа
  Близо 1000 са вече работещите в Центъра за споделени услуги на KBC във Варна
  Част от служителите са се завърнали от чужбина, за да работят във Варна
  преди 16 часа
  Работните места в САЩ продължават да се увеличават
  Пазарът на труда в страната показва силна устойчивост
  преди 16 часа
  Япония с предупреждение към OpenAI
  Органът за защита на поверителността в страната предупреди компанията да не събира данни без разрешението на потребителите
  преди 17 часа
  САЩ глоби Amazon $30 млн. за нарушаване на поверителността
  Служители на Amazon Ring и стотици изпълнители са имали пълен достъп до личните видеоклипове на клиентите, включително деца, години наред
  преди 22 часа
  Американският Сенат прие Закона за ограничаване на дълга
  Предстои президентът Байдън да подпише документа, за да влезе в сила