неделя, 14 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1197 прочитания

  Credit Suisse взе $54 млрд. заем от Швейцарската централна банка

  Банката е 17-ият по големина кредитор в Европа и една от 30 банки в световен мащаб, които се считат за твърде големи, за да фалират
  16 март 2023, 08:48 a+ a- a

  Снимка: Credit Suisse

  Credit Suisse обяви, че ще вземе заем от Швейцарската централна банка в размер на 50 милиарда швейцарски франка ($53,7 млрд.) в ход, който според банката ще „засили превантивно нейната ликвидност“, докато се опитва да спре кризата на доверие ден след като цената на акциите ѝ рязко се срина, отбелязва The Guardian.

  Тази допълнителна ликвидност би подпомогнала банката да предприеме „необходимите стъпки за създаване на по-опростена и по-фокусирана банка, изградена около нуждите на клиентите“, се казва в изявлението. Банката каза, че също прави оферти за обратно изкупуване на дълга на стойност около $3 млрд.

  Банката заяви, че нейните мерки за заеми „демонстрират решителни действия за укрепване на Credit Suisse, докато продължаваме нашата стратегическа трансформация, за да предоставим стойност на нашите клиенти и други заинтересовани страни“.

  Азиатските акции се понижиха в четвъртък и инвеститорите се насочиха към безопасността на златото, облигациите и доларите, тъй като страховете от по-широка криза се засилиха въпреки интервенцията, оставяйки пазарите на ръба преди срещата на Европейската централна банка (ЕЦБ) в четвъртък (16 март).

  Ходът за укрепване на финансите на Credit Suisse дойде няколко часа след като централната банка и швейцарският регулатор на финансовите пазари издадоха съвместно изявление, обещавайки спешно финансиране, ако е необходимо. Те настояха, че няма „пряк риск“ от разпространение на сътресения в банковата система на САЩ след внезапния колапс миналата седмица на американския кредитор Silicon Valley Bank.

  „Credit Suisse отговаря на изискванията за капитал и ликвидност, наложени на системно значимите банки“, каза Швейцарската национална банка. Credit Suisse е една от 30-те банки в световен мащаб, смятани за твърде големи, за да фалират, което я принуждава да заделя повече пари, за да преодолее кризата.

  Акциите на Credit Suisse паднаха с цели 30% в сряда (15 март), провокирани от коментарите на най-големия акционер на Credit Suisse, Саудитската национална банка (SNB), която каза, че не е в състояние да натрупа повече пари поради регулаторни ограничения, ограничаващи нейното участие до под 10%.

  Предложението за ограничаване на подкрепата за Credit Suisse, която отчете загуба от 7,3 милиарда швейцарски франка за 2022 г., накара цената на акциите ѝ да се срине, завършвайки деня надолу с 24,5%.

  Банката, 17-ият по големина кредитор в Европа, се бори да задържи клиенти след поредица от скандали през последните години. Credit Suisse укрепи баланса си с набиране на средства от 4 млрд. швейцарски франка през ноември, предназначени за финансиране на план за преструктуриране.

  В изявление в сряда председателят Аксел Леман се опита да успокои клиентите и инвеститорите, като каза: „Имаме силни капиталови съотношения, силен баланс. Вече взехме лекарството.“

  Акциите на други големи европейски банки паднаха в сряда, като инвеститорите се притесняват от потенциални нереализирани загуби, които се крият в техните портфейли. Повече от £75 милиарда бяха изтрити от индекса на сините чипове в Лондон, отбелязвайки най-резкия еднодневен спад на FTSE 100, откакто Русия нахлу в Украйна, завършвайки деня със спад от 3,83%.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 дни
  Италия ще инвестира €1 млрд. в изкуствен интелект
  Средствата ще бъдат инвестирани в рамките на 5 години
  преди 2 дни
  Летище Бургас с нов директор
  Васил Атанасов поема поста от досегашния директор Георги Чипилски
  преди 2 дни
  Възможности за инвестиции от израелски компании у нас обсъди президентът
  Намерението им да се реализират проекти за модернизация на военнопромишления комплекс у нас
  преди 2 дни
  Westinghouse подписа меморандуми със 17 български доставчици
  Те ще предоставят услуги и доставки за проекта за изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ „Козлодуй“, както и за други международни проекти
  преди 2 дни
  Инфлацията в САЩ със слаб ръст през март
  Данните поставят под въпрос намаляването на лихвите
  преди 2 дни
  За първи път в историята: Български учени със статия на водеща конфенеция за AI
  Екип от INSAIT e разработил приложение, оценяващо риска за изтичане на лична информация и което допринася за по-сигурен AI