събота, 03 юни 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  860 прочитания

  Credit Suisse взе $54 млрд. заем от Швейцарската централна банка

  Банката е 17-ият по големина кредитор в Европа и една от 30 банки в световен мащаб, които се считат за твърде големи, за да фалират
  16 март 2023, 08:48 a+ a- a

  Снимка: Credit Suisse

  Credit Suisse обяви, че ще вземе заем от Швейцарската централна банка в размер на 50 милиарда швейцарски франка ($53,7 млрд.) в ход, който според банката ще „засили превантивно нейната ликвидност“, докато се опитва да спре кризата на доверие ден след като цената на акциите ѝ рязко се срина, отбелязва The Guardian.

  Тази допълнителна ликвидност би подпомогнала банката да предприеме „необходимите стъпки за създаване на по-опростена и по-фокусирана банка, изградена около нуждите на клиентите“, се казва в изявлението. Банката каза, че също прави оферти за обратно изкупуване на дълга на стойност около $3 млрд.

  Банката заяви, че нейните мерки за заеми „демонстрират решителни действия за укрепване на Credit Suisse, докато продължаваме нашата стратегическа трансформация, за да предоставим стойност на нашите клиенти и други заинтересовани страни“.

  Азиатските акции се понижиха в четвъртък и инвеститорите се насочиха към безопасността на златото, облигациите и доларите, тъй като страховете от по-широка криза се засилиха въпреки интервенцията, оставяйки пазарите на ръба преди срещата на Европейската централна банка (ЕЦБ) в четвъртък (16 март).

  Ходът за укрепване на финансите на Credit Suisse дойде няколко часа след като централната банка и швейцарският регулатор на финансовите пазари издадоха съвместно изявление, обещавайки спешно финансиране, ако е необходимо. Те настояха, че няма „пряк риск“ от разпространение на сътресения в банковата система на САЩ след внезапния колапс миналата седмица на американския кредитор Silicon Valley Bank.

  „Credit Suisse отговаря на изискванията за капитал и ликвидност, наложени на системно значимите банки“, каза Швейцарската национална банка. Credit Suisse е една от 30-те банки в световен мащаб, смятани за твърде големи, за да фалират, което я принуждава да заделя повече пари, за да преодолее кризата.

  Акциите на Credit Suisse паднаха с цели 30% в сряда (15 март), провокирани от коментарите на най-големия акционер на Credit Suisse, Саудитската национална банка (SNB), която каза, че не е в състояние да натрупа повече пари поради регулаторни ограничения, ограничаващи нейното участие до под 10%.

  Предложението за ограничаване на подкрепата за Credit Suisse, която отчете загуба от 7,3 милиарда швейцарски франка за 2022 г., накара цената на акциите ѝ да се срине, завършвайки деня надолу с 24,5%.

  Банката, 17-ият по големина кредитор в Европа, се бори да задържи клиенти след поредица от скандали през последните години. Credit Suisse укрепи баланса си с набиране на средства от 4 млрд. швейцарски франка през ноември, предназначени за финансиране на план за преструктуриране.

  В изявление в сряда председателят Аксел Леман се опита да успокои клиентите и инвеститорите, като каза: „Имаме силни капиталови съотношения, силен баланс. Вече взехме лекарството.“

  Акциите на други големи европейски банки паднаха в сряда, като инвеститорите се притесняват от потенциални нереализирани загуби, които се крият в техните портфейли. Повече от £75 милиарда бяха изтрити от индекса на сините чипове в Лондон, отбелязвайки най-резкия еднодневен спад на FTSE 100, откакто Русия нахлу в Украйна, завършвайки деня със спад от 3,83%.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 16 часа
  Близо 1000 са вече работещите в Центъра за споделени услуги на KBC във Варна
  Част от служителите са се завърнали от чужбина, за да работят във Варна
  преди 16 часа
  Работните места в САЩ продължават да се увеличават
  Пазарът на труда в страната показва силна устойчивост
  преди 17 часа
  Япония с предупреждение към OpenAI
  Органът за защита на поверителността в страната предупреди компанията да не събира данни без разрешението на потребителите
  преди 17 часа
  САЩ глоби Amazon $30 млн. за нарушаване на поверителността
  Служители на Amazon Ring и стотици изпълнители са имали пълен достъп до личните видеоклипове на клиентите, включително деца, години наред
  преди 22 часа
  Американският Сенат прие Закона за ограничаване на дълга
  Предстои президентът Байдън да подпише документа, за да влезе в сила