понеделник, 24 юни 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1876 прочитания

    „Бианор Холдинг“ придобива софтуерните компании ITIDO и Databreathe

    Те запазват своя бранд, мениджмънт, стратегия, екип и фокус и ще оперират като независими дъщерни компании в холдинга
    16 март 2023, 14:24 a+ a- a

    Снимка: „Бианор Холдинг“ АД

    „Бианор Холдинг“ АД подписа окончателно споразумение за придобиване на 100% от „Айтидо Технолоджис“ ООД (ITIDO) и „Дейтабрийд“ ЕООД (Databreathe) в изпълнение на обявената стратегия за допълване на органичния растеж на бизнеса с консолидация на други български софтуерни компании.

    Сделките водят до диверсификация на клиентската и проектна база както за акционерите на „Бианор Холдинг“, така и за основателите на ITIDO и Databreathe, които се очаква да станат значими акционери в „Бианор Холдинг“. Новоприсъединилите се компании запазват своя бранд, мениджмънт, стратегия, екип и фокус и ще оперират до голяма степен като независими дъщерни компании в холдинга по модела на основното дружество в групата, „Бианор Сървисиз“.

    ITIDO е една от устойчивите, бързо развиващи се и професионални български компании, специализираща в предоставянето на услуги по разработка на уеб и мобилни софтуерни продукти. За своите 9 години на пазара компанията си партнира успешно, както с клиенти като Nokia и Bosch, така и с множество продуктови стартъпи в Скандинавския регион и Германия, които са основен фокус в портфолиото на ITIDO.

    Databreathe специализира в областта на машинното обучение (machine learning) и изкуствен интелект и работи върху десетки проекти, от анализ и прогнозиране на продажбите, до интелигентни персонализирани системи за препоръчване на продукти.

    И двете компании допълват технологичното ноу-хау на групата, позволявайки участието в по-големи проекти в сферата на отбраната и обработката на потоци от данни, в която специализира „Бианор Сървисиз“.

    „Много се радвам, че обединихме сили с тези наши близки партньори, с които се познаваме и работим отлично от години. Това са сделки, които ще добавят много стойност за нашите акционери, като ще доведат до удвояване на приходите на групата, ускоряване на нейния ръст и значително увеличение на консолидираната печалба на акция,“ казва Коста Йорданов, изпълнителен директор на „Бианор Холдинг“. „За екипите на ITIDO и Databreathe сделката представлява възможност за достъп до капиталовия пазар за финансиране и ликвидност и управление на бизнес риска чрез диверсификация на клиентската база. И двете компании разполагат със страхотни екипи, с които нямаме търпение да работим още по-близо, за да развиваме заедно цялата група,“ допълни Йорданов.

    „ITIDO ще подсили общата структура с ноу-хау в разработката на продуктов софтуер, технически ресурси, много добри финансови показатели и стабилно портфолио от клиенти основно в Северна Европа. Обединявайки сили с новите компании в структурата си, холдингът ще достигне до нови пазари и до нов тип клиенти,“ споделя Християн Македонски, управител на ITIDO.

    „Като част от едно корпоративно семейство екипите на компаниите ни ще имат достъп до повече и по-интересни проекти и професионални предизвикателства. Активно ще работим за сближаване на екипите както по направления - например инженеринг и администрация, така и относно оперативните практики и процеси,“ допълва Христо Стоянов, оперативен директор на ITIDO.

    „Екипът на Databreathe е ентусиазиран да се присъедини към растящото семейство компании на „Бианор Холдинг“. Това е среда на професионалисти, която ще обогати и допълни нашето портфолио, както и ще разкрие нови възможности и перспективи за развитие,“ сподели Николай Рашев, управител на Databreathe.

    Консултанти по сделката са DGKV, SIS, Tz&P и АФА. Ръководството на „Бианор Холдинг“ разглежда възможности за последващи придобивания. 

     

    В сделките не участват свързани и/или заинтересовани лица. Сделките не попадат в приложното поле на чл.114, ал.1 от ЗППЦК, тъй като придобиването и управлението на участие в дъщерни дружества е обичайният предмет на дейност на „Бианор Хорлдинг“ АД като холдингово дружество. Придобиването на собствеността върху ITIDO и Databreathe ще бъде извършено след изпълнението на определени предварителни условия, договорени в споразуменията за придобиване, като сбъдването на част от тези условия е извън контрола на страните. По тази причина, публичното разкриване на информация за останалите параметри на сделките към настоящия момент може съществено да навреди на законните интереси на „Бианор Холдинг“ и да попречи на финализирането на сделките, поради което същите ще бъдат оповестени на по-късен етап. Дружеството е предприело всички мерки, за да гарантира поверителността на тази информация и няма вероятност забавянето на разкриването ѝ да подведе или заблуди инвеститорите.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    21 юни 2024, 16:35
    21 юни 2024, 15:24
    България пое ротационното председателство на Съвета на гуверньорите на ЕИБ
    Вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова, в качеството си на гуверньор за България на ЕИБ, е новият ротационен председател на Съвета на гуверньорите на финансовата институция
    21 юни 2024, 13:40
    21 юни 2024, 11:37
    Предстои четвъртото издание на фестивала „Ало, Космос! Говори България!“
    Тази година освен научни работилници, интераĸтивни изложения и разговори с учени от различни области на науката програмата ще предложи и среща с астронавта Майкъл Лопес-Алегрия
    21 юни 2024, 10:54
    Българският INSAIT изпреварва Kеймбридж, Корнел и Технион на знаков форум за AI
    Сред авторите се записва името на един от най-младите участници в историята на CVPR – единадесетокласничката Рени Паскалева