събота, 03 юни 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1197 прочитания

  11 американски банки инжектират $30 млрд. във First Republic Bank

  Споразумението е без прецедент от десетилетия
  17 март 2023, 15:39 a+ a- a

  Снимка: iStock

  Единадесет американски банки се обединиха, за да инжектират $30 млрд. във First Republic Bank, по-малка банка, която е на ръба на колапса след срива на Silicon Valley Bank миналата седмица. Споразумението, при което всеки ще депозира най-малко $1 млрд. във First Republic, е предназначено като демонстрация на подкрепа и сигнал, че неволите на кредитора от Сан Франциско не отразяват по-сериозни проблеми, отбелязва The New York Times.

  Споразумението е без прецедент от десетилетия и е индикация колко тежко е станало положението на банковия сектор в рамките на една седмица. Със своето ехо от финансовата криза от 2008 г., сривът на Silicon Valley Bank в петък (10 март) и Signature Bank в неделя (12 март) предизвика паника, която изглежда малко вероятно да отшуми веднага.

  Акциите на First Republic, които изгубиха ¾ от стойността си през последните дни, се повишиха след съобщението. Но много други банкови акции продължиха да падат. Банковият сектор е подложен на натиск и в резултат на проблеми в Credit Suisse, преди централната банка на Швейцария да се намеси, за да осигури предпазен механизъм.

  Четири от най-големите банки в страната - JPMorgan Chase, Bank of America, Citigroup и Wells Fargo, се съгласиха да дадат по $5 млрд. всяка. Goldman Sachs и Morgan Stanley ще дадат по $2,5 млрд.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 14 часа
  Близо 1000 са вече работещите в Центъра за споделени услуги на KBC във Варна
  Част от служителите са се завърнали от чужбина, за да работят във Варна
  преди 15 часа
  Работните места в САЩ продължават да се увеличават
  Пазарът на труда в страната показва силна устойчивост
  преди 15 часа
  Япония с предупреждение към OpenAI
  Органът за защита на поверителността в страната предупреди компанията да не събира данни без разрешението на потребителите
  преди 16 часа
  САЩ глоби Amazon $30 млн. за нарушаване на поверителността
  Служители на Amazon Ring и стотици изпълнители са имали пълен достъп до личните видеоклипове на клиентите, включително деца, години наред
  преди 21 часа
  Американският Сенат прие Закона за ограничаване на дълга
  Предстои президентът Байдън да подпише документа, за да влезе в сила