вторник, 23 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1400 прочитания

  ЕК предлага 100 млн. евро за иновативни малки по мащаб проекти за чисти технологии

  Ще се подкрепят проекти в областите възобновяема енергия, декарбонизация, акумулиране на енергия и др.
  31 март 2023, 14:12 a+ a- a

  снимка: ЕК

  Европейската комисия отправя третата покана за представяне на предложения за малки по мащаб проекти по линия на Фонда за иновации — една от най-големите в света програми за финансиране за внедряване на иновативни нисковъглеродни технологии. Финансирана от приходите от тръжната продажба на квоти за емисии по схемата на ЕС за търговия с емисии (СТЕ на ЕС), настоящата покана за представяне на предложения за малки по мащаб проекти допълнително ще стимулира внедряването на промишлени решения за декарбонизация на Европа.

  С новата покана ще се осигурят 100 милиона евро под формата на безвъзмездни средства за малки по мащаб проекти с капиталови разходи между 2,5 и 7,5 милиона евро в областите възобновяема енергия, декарбонизация на енергоемките отрасли, акумулиране на енергия и улавяне, използване и съхранение на въглероден диоксид. Тези технологии следва да са достигнали достатъчна степен на зрелост и да имат голям потенциал за постигане на значително намаляване на емисиите на парникови газове в сравнение с конвенционалните технологии.

  Фондът за иновации може да финансира до 60 % от общите капиталови разходи на даден малък проект. Това ще помогне на новите иновативни технологии да преодолеят рисковете, които обикновено са свързани с търговската реализация, и да навлязат на пазара. Проектите ще бъдат оценявани въз основа на потенциала им за избягване на емисиите на парникови газове, новаторския им характер, тяхната финансова, техническа и оперативна зрелост и потенциала им за увеличаване на мащаба, както и разходната им ефективност.

  При предишните покани за представяне на предложения бяха избрани проекти за лансиране на първи по рода си процеси, като демонстриране на използването на хибридни пещи за електрифициране на част от производството на стъклена вата и стъкло, в което традиционно се използват изкопаеми горива.

  До 20 проекта, оценени като обещаващи, но недостигнали достатъчна зрелост, за да отговарят на условията за отпускане на безвъзмездни средства, могат да получат помощ за разработване на проекти от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ).

  При втората покана за представяне на предложения за малки по мащаб проекти през предварителния подбор преминаха два проекта, CO2ncrEAT и Hypush, ползвали се от помощ за разработване на проекти от ЕИБ, което показва как тази услуга може да помогне за успешно кандидатстване за проект.

  Насърчава се също така повторното кандидатстване за малките по мащаб проекти, които не са били избрани при предишните покани за представяне на предложения.

  Поканата е отворена до 19 септември 2023 г. за проекти, изпълнявани в която и да е държава членка на ЕС, както и в Исландия или Норвегия. 

  Фондът за иновации има за цел да създаде подходящи финансови стимули за предприятията и публичните органи да инвестират сега в следващото поколение нисковъглеродни технологии и да подкрепи прехода на Европа към неутралност по отношение на климата. При двете предишни покани за представяне на предложения за малки по мащаб проекти бяха избрани 47 такива проекта. В рамките на първата покана общо 30 проекта получиха безвъзмездни средства на обща стойност 109 милиона евро. ЕС инвестира 62 милиона евро в 17 малки по мащаб проекта по втората покана. За тези 17 проекта понастоящем се финализират индивидуалните споразумения за предоставяне на безвъзмездни средства, което се очаква да стане през второто тримесечие на 2023 г. Освен това последната покана за представяне на предложения за широкомащабни проекти приключи на 16 март 2023 г. с 239 получени заявления, които понастоящем са в процес на оценяване, като резултатите се очакват през лятото на 2023 г.

  Фондът за иновации се изпълнява от Европейската изпълнителна агенция за климата, инфраструктурата и околната среда (CINEA), а Европейската инвестиционна банка предоставя помощ за разработване на обещаващи проекти, които още не са достигнали достатъчна степен на зрелост. Постигнатото през декември 2022 г. политическо споразумение за укрепване и разширяване на СТЕ на ЕС ще увеличи размера и обхвата на Фонда за иновации, когато влезе в сила. Проектите могат да кандидатстват чрез портала на ЕС за финансиране и обществени поръчки, на който е публикувана информация за процедурата. Кандидатите ще бъдат информирани за резултатите от оценката през първото тримесечие на 2024 г. Очаква се безвъзмездните средства за избраните проекти да бъдат отпуснати през юни 2024 г.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 час
  Германската METZ открива логистична база у нас
  Технологичните продукти на германския бранд вече са достъпни за българските потребители
  преди 3 часа
  Meta спира някои от своите ИИ разработки
  Компанията няма да пусне мултимодалните си AI в Европа и постави на пауза генеративния AI в Бразилия
  преди 20 часа
  Започна строителството на нов корпус на НПМГ
  Изградени ще бъдат и физкултурен салон с многофункционална зала и STEM център
  преди 1 ден
  Байдън се отказа от президентската напревара
  Той подкрепи Камала Харис за следващия кандидат на демократите в САЩ
  преди 1 ден
  За 7 г. Wizz Air е обслужила над 4 млн. пътници на летище Варна
  Авиокомпанията обслужва 12 дестинации в 7 държави от морската ни столица
  преди 1 ден
  OpenAI с по-евтина версия на най-мощния си ChatGPT
  GPT-4o mini, е по-интелигентен и с над 60% по-евтин от GPT-3.5 Turbo