понеделник, 15 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1974 прочитания

  Как се развива офис пазарът у нас?

  Как се промени ролята на офиса и изискванията на наемателите – Тодор Брешков, председател на Съвета на директорите на Фонд за недвижими имоти България (ФНИБ), след откриването на новата бизнес сграда Synergy Tower пред Economy.bg
  10 април 2023, 09:35 a+ a- a

  Преди дни Фонд за недвижими имоти България (ФНИБ) откри бизнес сградата Synergy Tower, разположена в „София Тех Парк“. Сред първите наематели в сградата са „Роберт Бош България“, Software AG и Институтът за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии INSAIT. Инвестицията е над 40 млн. евро, като към момента сградата е наполовина заета, заяви пред Economy.bg Тодор Брешков, председател на Съвета на директорите на ФНИБ.

  Струва ли си инвестицията в нова бизнес сграда, когато доста компании все още работят в хибриден режим, какъв тип компании са наемателите в Synergy Tower и има ли още свободни офис площи там, кои са основните фактори при смяна и избор на нов офис, как се промени ролята на офиса и изискванията на наемателите, как се развива офис пазарът у нас – тези и други въпроси коментирахме с Тодор Брешков.

  Откривате нова бизнес сграда. Какъв е размерът на инвестицията?
  Инвестицията на дружеството в този обект е малко над 40 милиона евро заедно със земята. За нас това е най-големият проект до този момент.

  Струва ли си инвестицията в нови офис сгради, когато все още доста хора работят хибридно?
  Този проект го стартирахме всъщност през 2018 година. Нямаше как да се прогнозират такива събития. Но дори при сегашната ситуация виждаме желание за връщане на част от хората в офиса. Според нас хибридният офис ще се запази във времето и може би ще се наложи. Това означава, че сградите ще се преоформят като пространства, но не че няма да се ползват. Поне това е нашето разбиране и това е тенденцията за момента.

  До каква степен вече е заета бизнес сградата? Има ли още свободни офиси?
  В момента почти половината е заета и има още свободни пространства. Като гледаме как върви пазарът, който е доста бавен в последните 12 месеца, може би ще ни отнеме още 12 до 18 месеца, за да я понапълним малко повече.

  Какъв тип компании са Вашите наематели?
  Предимно технологични компании. И тук, и по другите ни сгради това, което наблюдаваме дълги години, е, че това са наемателите, които са най-динамични, най-бързо растат и съответно са най-привлекателни за хората, които искат да работят при тях.

  Нови компании ли са това, или са релокации?
  В определени случаи са нови компании, в други – са компании, които са били на пазара, но поради растежа си търсят нови пространства. Има и случаи на релокация.

  Как се промениха изискванията на наемателите?
  Искат повече удобства и възможности за почивка на техните служители. Това е една от причините, поради която ние харесваме тази локация, защото Тех Паркът предполага и това с парковата си атмосфера и с различните други сгради, които всички могат да ползват. И разбира се, държат на всички удобства, които човек, живеещ в градска среда, иска да има.

  Кои са основните фактори при смяна и избор на нов офис?
  Всеки има различни претенции и желания. Обикновено добрата транспортна свързаност, удобствата и разнообразните варианти за активности на техните служители и може би навиците на служителите. Виждаме, че все още дори в София местенето от един квартал до противоположната част на града е малко трудно, защото служителите по някакъв начин са се установили в различните райони. Това са основните неща, които гледат хората.

  Как се промени ролята на офиса?
  Повече отворени пространства не толкова за работа, колкото за почивка и за комуникация между служителите. Това е, което виждаме, че търсят различните компании. И възможности за обособяване различните екипи да работят и комуникират заедно. И може би достъп до по-голяма гъвкавост в пространството.

  Технологичните компании ли са основните, които движат офис пазара в момента у нас?
  Понастоящем, да. Според мен това ще се запази до голяма степен.

  Какви са Вашите прогнози за развитие на офис пазара в България?
  Смятам, че следващите 12 месеца ще продължат да бъдат бавни. В края на краищата след Covid периода компаниите продължават да се опитват да си представят как ще се продължава оттук нататък спрямо хибридната работа. В същото време нашият пазар е малък и отнема време новите тенденции да се наложат. Така че очаквам следващите 12 месеца да са сравнително трудни.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 42 минути
  JPMorgan с печалби над очакваното
  Изпълнителният директор на банката остава предпазлив в прогнозите си за икономиката
  преди 2 часа
  Вносът и износът на Китай се свиват през март
  През първото тримесечие както износът, така и вносът са нараснали с 1,5% на годишна база
  преди 3 часа
  Ръстът на британската икономика сочи към изход от рецесията
  Великобритания изпадна в рецесия през втората половина на миналата година
  преди 3 часа
  За втори мандат: Кристалина Георгиева оства начело на МВФ
  Тя беше единственият номиниран кандидат
  преди 5 часа
  Държавата няма да придобива вземания на „Булгаргаз“ и БЕХ от „Топлофикация София“
  Министерският съвет отмени постановление и решения на предходния кабинет поради риск мярката да бъде обявена за недопустима държавна помощ
  12 април 2024, 16:13
  Италия ще инвестира €1 млрд. в изкуствен интелект
  Средствата ще бъдат инвестирани в рамките на 5 години