четвъртък, 29 февруари 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  938 прочитания

  Населението на Индия е повече от това на континентален Китай

  До средата на годината то ще надмине и общото население на Китай и Хонконг, според доклад на ООН
  20 април 2023, 09:55 a+ a- a

  Снимка: iStock

  Индия, която има население 1,428 милиарда души, е на прага да изпревари Китай като най-населената страна в света. Страната вече е надминал континентален Китай, показват нови оценки на ООН, като скоро ще има повече хора от континенталната част и Хонконг взети заедно.

  За разлика от Китай и повечето индустриализирани страни, Индия има млада и нарастваща работна сила. Близо 80% от индийците са под 50 години. Делът на индийците в крайна бедност също е намалял; икономиката на страната е нараснала много по-бързо от населението за едно поколение, пише The New York Times.

  Но Индия е изправена пред големи предизвикателства. Повечето индийци остават бедни според световните стандарти. Няма достатъчно работни места — икономиката никога не се е разширявала достатъчно бързо, за да създаде достатъчно официална заетост за всички. Индия има едно от най-ниските нива на официална заетост на жените в света. И въпреки че гладът е в миналото, повече от една трета от всички деца са недохранени.

  Това носи риск от нестабилност, както и все по-силното индуистко националистическо правителство на страната. Икономическият растеж без еквивалентно увеличение на работните места влошава неравенството и увеличава потенциала за безредици. А една икономика не може да разкрие потенциала си, когато черпи от приноса на толкова малко жени, както прави Индия.

  Индия наскоро изпревари Великобритания и се превърна в петата по големина икономика в света. Сред големите икономики тази година се очаква индийската да бъде най-бързо растящата.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 6 часа
  Проучване: Лихвите за покупка на жилище у нас вероятно ще останат ниски, а тези за бизнес имоти - по-високи
  Приемането ни в Шенген и еврозоната са предпоставки за засилване на интереса на чуждестранни инвеститори към България, сочи анализ на Colliers
  преди 7 часа
  ЕП подкрепи плановете за европейски цифров портфейл
  Новата рамка за цифрова идентичност ще предостави на гражданите на ЕС трансграничен цифров достъп до ключови обществени услуги
  преди 13 часа
  ОББ и ЕИБ със споразумение за гаранции по нови кредити за предприятия с персонал до 3000 души
  ОББ има 3 активни споразумения с ЕИБ и ЕИФ, по които може да отпусне нови кредити на обща стойност до 2 млрд. лв.
  преди 1 ден
  Шотев: Рекордни са инвестициите у нас за 2023
  Те отчитат ръст от 28% спрямо 2022
  преди 1 ден
  Световната банка инвестира 150 млн. евро в AG Capital
  Средствата ще подкрепят проекти на Lion's Head в България и Румъния