четвъртък, 18 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2807 прочитания

  Какво четат HR лидерите в България: Ралица Рускова, Siemens Bulgaria

  „Черният Лебед“ спомага за това да разширим кръгозора си и да променим визията си за света, разкривайки дефектите на статистическите знания, казва Ралица
  22 май 2023, 11:09 a+ a- a

  Ралица Рускова - Talent Acquisition Expert в Siemens. Колаж: Economy.bg

   Какво четат HR лидерите в България? Кои са книгите и авторите, от които черпят вдъхновение? Какви уроци и поуки си извличат от тях? Economy.bg попита HR професионалисти във водещи компании в България. Вижте какво отговори Ралица Рускова -  Talent Acquisition Expert в Siemens.

  Често в ежедневието си четем и си вадим изводи от различни статистики, проучвания, осреднени величини. Но сякаш винаги, когато го правя, си давам сметка, че реалността много често е различна. Понякога животът може да ни поднесе по-изненадващи обрати и от най-развинтеното въображение, които просто не подлежат на прогнозиране и анализ.

  Именно затова прочетох с голям интерес книгата на Насим Талеб, „Черният Лебед“. Теорията за Черния Лебед гласи накратко, че истински значимите събития са тези, които никой не прогнозира и планира. Тези събития, които преобръщат хода на история, ежедневието на хората, развитието на пазарите, са именно слабовероятните. Те се характеризират с огромно въздействие, непредсказуемост и много често биват обяснявани със задна дата. 

  Четейки книгата, открих множество потвърждения на теорията в личен, професионален и обществен план. Та нима някои здравен експерт или политик бе прогнозирал COVID вируса и начина, по който пандемията промени и преструктурира живота ни?! 

  В контекста на професионалните ми активности и спецификата на компанията, в която работя, не мога да избегна аналогията с технологичните иновации, променили развитието на човечеството за броени години благодарение на един-единствен човек – основателя на Siemens AG Вернер фон Сименс (1816 – 1892). Неговите изобретения в сферата на енергетиката, транспорта, комуникациите правят възможни неща, които повечето му съвременници трудно можели да си представят дори,  и бележат дългосрочно историята на човечеството.  

  Същото е в сила и за хората в Siemens Bulgaria! Новите таланти, които привличаме в екипите, в комбинация с професионалистите, работещи от 5-10-15 или повече години в компанията, постигат резултати, които често надхвърлят планираните. 

  В книгата е отделено специално внимание на аргументацията на теорията за „Черния лебед“, която авторът открива още в ранна възраст. Талеб е роден в Ливан и споделя, че гражданската война (която той определя като Черен лебед) между християни и мюсюлмани превръща страната му в изпарил се „рай“. 

  Твърдения, които ми въздействаха и останаха у мен след прочитането на книга, са следните:

  - Историята нe пълзи, тя прави скокове. А също така, че често се пише в обратна посока. Тук се има предвид, че документирането на историческите събития в повечето пъти се пише след, а не по време на случването им, което често изкривява реалността. 

  - Нима наистина е възможно да проумеем свойствата на безкрайно непознатото въз основа на крайно познатото? Изводът, до който достигнах е, че макар да можем поне донякъде да предвидим предстоящото, именно това, което не сме в състояние да прогнозираме, защото изглежда абсолютно немислимо и непознато, е това, което може да промени най-много живота ни. Това е Черният лебед. 

  - Работейки в инженерна компания, вниманието ми беше привлечено от факта, че инженерите са склонни да разработват иновации (технологии, уреди, прибори и т.н.) заради самото удоволствие от това занимание, без винаги да очакват, че някои от тях ще доведат до забележителни открития и резултати. Но пък дори и само 1 от тези изобретения да успее да се наложи масово, то може да промени живота на милиони, често по непредвидим начин (за справка – електрическия локомотив, изобретен от Вернер фон Сименс).

  Книгата определено има силно въздействие и спомага за това да разширим кръгозора си и да променим визията си за света, разкривайки дефектите на статистическите знания и неприложимостта на част от тези методи. 

  Вижте профила и актуалните позиции за работа на Сименс ЕООД в Jobs.bg

   

  ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА КАКВО ЧЕТАТ HR ЛИДЕРИТЕ В БЪЛГАРИЯ:

  Даяна Гочева, Appolica
  Васил Николов, Дев-Харбор
  Ралица Бояджиева-Цветанова, WINBET
  Михаела Георгиева, Progress
  Йорданка Манчева, Агенция за събиране на вземания
  Милена Хаджииванова, Булсатком
  Катерина Кабакова, Senior HR Consultant
  Цанислав Генчев, NOTO – 360 Fraud and Compliance
  Албена Паралингова, А3-ВД
  Илиян Бойчев, IBTrainings
  Петър Джугански, OpenTag
  Галина Георгиева, Дунапак Родина
  Ваня Колева, WePrevent Велико Търново
  Даниела Назим, Endava 
  Рада Йосифова, AG Capital
  Радослава Кроснева, Банка ДСК
  Никола Киров, Американски Университет в България
  Борислава Георгиева, DHL Freight ESS

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 6 часа
  Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
  Подпомогната от промишленото производство
  преди 6 часа
  България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
  Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава
  преди 7 часа
  преди 22 часа
  Петя Димитрова, АББ: Няма основания да се очаква, че лихвите ще се повишат с въвеждането на еврото
  Между 300 и 400 млн. лв. се очаква да изразходват банките у нас за въвеждането на еврото
  преди 23 часа
  В София ще се проведат първите в България конференция и хакатон, посветени на Ethereum
  ETHSofia ще се състои между 17 и 19 октомври в Иновационен форум „Джон Атанасов“
  преди 23 часа
  ОББ: Очакваме по-висок икономически растеж през тази година в сравнение с 2023
  Пазарът на труда се характеризира с ограничено предлагане на квалифициран персонал и относително високо търсене, което се отразява във висок ръст на средната работна заплата