вторник, 23 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1134 прочитания

  Икономическото възстановяване на Китай се забавя

  Това показват данните за търговията на втората по големина икономика в света
  08 юни 2023, 08:56 a+ a- a

  Снимка: Economy.bg

  Износът на Китай намалява със 7,5% спрямо година по-рано през май, а вносът с 4,5%, добавяйки признаци, че икономическото възстановяване след края на мерките за нулев ковид се забавя, тъй като глобалното търсене отслабва под натиска на по-високите лихвени проценти, предава AP.

  Износът се понижава до $283,5 млрд., обръщайки се спрямо неочаквано силния ръст от 8,5% през април, показват данните на митниците. Вносът намалява до $217,7 млрд. Глобалният търговски излишък на Китай се свива с 16,1% до $65,8 млрд.

  Слабостта на търговията увеличава натиска върху втората по големина икономика в света след слабата производствена и потребителска дейност и скока на безработицата сред младите хора.

  Промишленото производство и потребителските разходи се съживиха, след като контролът, който прекъсваше достъпа до големите градове за седмици наред и блокираше повечето международни пътувания, беше премахнат през декември. Но според анализатори пикът на това възстановяване вероятно е преминал.

  Разходите на дребно се възстановяват по-бавно от очакваното, защото нервните потребители се тревожат за икономическите перспективи и възможните загуби на работни места. Правителствено проучване от април установява, че 1 от 5 млади работници в градовете е безработен, което е рекорд за страната.

  Производствената активност се свива и работодателите съкращават работни места, след като повишаването на лихвените проценти за охлаждане на инфлацията в САЩ и Европа намали търсенето на китайски износ.

  Икономическият растеж на Китай се ускори до 4,5% спрямо година по-рано през трите месеца, завършващи през март, спрямо 2,9% през предходното тримесечие. Ще трябва да се ускори допълнително, за да достигне официалната цел на управляващата комунистическа партия за растеж от „около 5%“ за годината.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 час
  Вдигат двойно туристическия данък в София
  Близо 10% увеличение в броя на туристите, отчита столицата
  преди 3 часа
  Германската METZ открива логистична база у нас
  Технологичните продукти на германския бранд вече са достъпни за българските потребители
  преди 4 часа
  Meta спира някои от своите ИИ разработки
  Компанията няма да пусне мултимодалните си AI в Европа и постави на пауза генеративния AI в Бразилия
  преди 21 часа
  Започна строителството на нов корпус на НПМГ
  Изградени ще бъдат и физкултурен салон с многофункционална зала и STEM център
  преди 1 ден
  Байдън се отказа от президентската напревара
  Той подкрепи Камала Харис за следващия кандидат на демократите в САЩ