петък, 08 декември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  947 прочитания

  Икономическото възстановяване на Китай се забавя

  Това показват данните за търговията на втората по големина икономика в света
  08 юни 2023, 08:56 a+ a- a

  Снимка: Economy.bg

  Износът на Китай намалява със 7,5% спрямо година по-рано през май, а вносът с 4,5%, добавяйки признаци, че икономическото възстановяване след края на мерките за нулев ковид се забавя, тъй като глобалното търсене отслабва под натиска на по-високите лихвени проценти, предава AP.

  Износът се понижава до $283,5 млрд., обръщайки се спрямо неочаквано силния ръст от 8,5% през април, показват данните на митниците. Вносът намалява до $217,7 млрд. Глобалният търговски излишък на Китай се свива с 16,1% до $65,8 млрд.

  Слабостта на търговията увеличава натиска върху втората по големина икономика в света след слабата производствена и потребителска дейност и скока на безработицата сред младите хора.

  Промишленото производство и потребителските разходи се съживиха, след като контролът, който прекъсваше достъпа до големите градове за седмици наред и блокираше повечето международни пътувания, беше премахнат през декември. Но според анализатори пикът на това възстановяване вероятно е преминал.

  Разходите на дребно се възстановяват по-бавно от очакваното, защото нервните потребители се тревожат за икономическите перспективи и възможните загуби на работни места. Правителствено проучване от април установява, че 1 от 5 млади работници в градовете е безработен, което е рекорд за страната.

  Производствената активност се свива и работодателите съкращават работни места, след като повишаването на лихвените проценти за охлаждане на инфлацията в САЩ и Европа намали търсенето на китайски износ.

  Икономическият растеж на Китай се ускори до 4,5% спрямо година по-рано през трите месеца, завършващи през март, спрямо 2,9% през предходното тримесечие. Ще трябва да се ускори допълнително, за да достигне официалната цел на управляващата комунистическа партия за растеж от „около 5%“ за годината.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 10 часа
  Schneider Electric откри първата в България иновативна индустриална геотермална система
  Пловдивската фабрика става независима от природен газ и може да постигне над 70% икономия на енергията за отопление и охлаждане
  преди 11 часа
  Mitel стъпва на българския пазар
  Канадската компания придоби Unify на Atos, вследствие на което има 500 служители у нас
  преди 11 часа
  Магазин от новия формат BILLA Днес отвори вртаи в село Граф Игнатиево
  Обектът е четвърти в страната от новия формат на веригата, а в изграждането му са инвестирани близо 2 млн. лв.
  преди 12 часа
  Бизнесът подава автоматизирано уведомления за трудови договори в НАП
  Приходната агенция надгради електронната услуга, позволяваща свързаност от типа „система-система“
  преди 13 часа
  Grafton отвори врати в България
  Grafton, една от най-големите компании за подбор на персонал, част от Gi Group Холдинг, ще се фокусира върху пазара на ИТ кадри у нас