понеделник, 15 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1541 прочитания

  Проучване: Спад от близо 1/3 на запитванията за имоти в София

  Спадът при сключените сделките в столицата е 15% на годишна база, отчитат от Unique Estates
  12 юни 2023, 11:46 a+ a- a

  сн: Economy.bg

  Активността на пазара в София в началото на 2023 г. отбелязва забавяне, като най-видимо е това при броя запитвания от страна на купувачите. По обобщени данни на всички агенции, част от Realto Group, спадът в запитванията е над 30%, но при реално сключените сделки той е само 15%, защото купувачите са по-мотивирани, съобщават от компанията за луксозни имоти Unique Estates.

  „След застой в началото на годината, във второто тримесечие цените отново започнаха плавно да растат. Промени се и поведението на купувачите като общият процент на покачване е съизмерим с инфлацията“, коментира Весела Илиева, управляващ партньор на Unique Estates.

  Друга промяна, която отчетливо се вижда на пазара през април и май, е свързана с ипотечните кредити. След по-голямото напрежение от първите месеци на 2023 г., в момента купувачите са по-скоро разумни, отколкото притеснени. Това се вижда и в дела на сделките с кредит, които за първите пет месеца на годината са 55% от всички.

  В луксозния сегмент през 2023 г. се търгуват мечтани трофейни имоти и такива, които могат да запазят стойността на парите. Традиционно луксозният сегмент се повлиява значително по-слабо от икономическите промени. Затова нито ръстовете, нито спадовете са рекордни.

  Цени по квартали /София/
  Ръстът на цените в отделните квартали на столицата е видимо различен – тенденция, която се задълбочава с времето. Средно цените са нараснали с не повече от 100 евро за кв. м, като измененията са в рамките на статистическата грешка.

  В кварталите, където няма ново строителство, за сделките на вторичен пазар, ръстът е съвсем малък. По-значим е той в новите квартали, където се задейства принципа на снежната топка – появяват се нови проекти с по-високо качество, те привличат интерес към района, а интересът води до покачване на цените. Този ръст има пряка връзка с етапа на строителство на проекта – цените се увеличават с приближаването до разрешение за ползване независимо от външните фактори.

  Цени на сделки за продажба /цена/ кв.м/

     

   

  2021

  2022

   

  Изменение

  Център

  2362

  2817

  2890

  2,59%

  Бояна

  1536

  2036

  2050

  0,69%

  Витоша

  1364

  1830

  1800

  -1,64%

  Докторска градина

  3143

  3986

  3950

  -0,90%

  Изток

  1515

  2124

  2150

  1,22%

  Кръстова вада

  1511

  1980

  1960

  -1,01%

  Лозенец

  2461

  2920

  2900

  -0,68%

  Манастирски ливади

  1597

  1898

  1900

  0,11%

  Средна цена

  1999

  2449

  2450

  0,04%

  по данни на Unique Estates

  Наеми
  Наемният пазар в столицата е във все по-добра фаза – тенденция, която се забелязва още от началото на 2023 г. Той не само възстанови нивата отпреди кризите, но и демонстрира извънреден интерес. Една от причините е ръстът в цените на недвижимите имоти в едно с очакването за покачване на лихвените проценти. Покачването на наемните нива на апартаментите е над 10% от началото на годината. Така на практика изпреварват инфлацията, но независимо от високите цени търсенето надвишава предлагането. Ограниченото предлагане на жилища и ниските нива на безработица са основание да очакваме ръст и през следващите месеци.

  Възвръща се интересът от страна на инвеститори за покупка на сгради с цел менажиране. Избират се основно нови проекти, където с комбинация между краткосрочни и дългосрочни наемодатели може да се постигне доходност от отдаване под наем между 3 и 5%.

  „Този сегмент ще продължава да расте. В Unique Estates повечето ни клиенти в него са българи, живеещи в чужбина, които ни се доверяват за цялостно управление на имотите им в дългосрочен план.“, споделя Весела Илиева.

  Отстъпки
  За първи път имаме над 50% сделки с договорени отстъпки и 15% ръст на ексклузивните договори за продажба, което е още едно доказателство, че продавачите не очакват сделката да се случи лесно и бързо. Имотите, които са обявени на пазарна цена, се продават в срок до 3 месеца, а тези на по-висока за над половината година. Отстъпките са до 5% от първоначално обявената цена.

  Кредити
  С налични средства продължават да се сключват половината сделки на пазара, сочат обобщените данни на агенциите от Realto Group. Средно 54% от всички покупки от началото на годината са с външно финансиране. Сумите по кредитите нарастват като резултат от по-високите ценови нива на имотите. Темпът за покачването на лихвените нива у нас е значително по-бавен от очакваното, което е предпоставка за запазване нивата на търсене. Размерът на средния кредит отчита ръст с около 20% спрямо същия период през 2022 г. Средното самоучастие е около 30% от стойността на жилището.

  В луксозният сегмент 65% са с лични средства.

  Ново строителство
  През втората половина на 2022 сделките на фаза проект спряха. Към края на годината започнаха да се продават основно преди и с Акт 14. В 2023 г. позитивната тенденция е, че се разглеждат и купуват имоти и в начален стадий – на етап „с разрешение на строеж“. „Новото строителство привлича с гъвкави схеми – 10% при запазване и 90% при прехвърляне. Имаме 3% ръст на разрешителните за строеж на годишна база. Това показва стабилността на пазара – балансирано предлагане и разумни сделки“, коментира Весела Илиева, която управлява и компанията за ново строителство New Estates.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 минути
  Вносът и износът на Китай се свиват през март
  През първото тримесечие както износът, така и вносът са нараснали с 1,5% на годишна база
  преди 1 час
  Ръстът на британската икономика сочи към изход от рецесията
  Великобритания изпадна в рецесия през втората половина на миналата година
  преди 2 часа
  За втори мандат: Кристалина Георгиева оства начело на МВФ
  Тя беше единственият номиниран кандидат
  преди 3 часа
  Държавата няма да придобива вземания на „Булгаргаз“ и БЕХ от „Топлофикация София“
  Министерският съвет отмени постановление и решения на предходния кабинет поради риск мярката да бъде обявена за недопустима държавна помощ
  12 април 2024, 16:13
  Италия ще инвестира €1 млрд. в изкуствен интелект
  Средствата ще бъдат инвестирани в рамките на 5 години
  12 април 2024, 15:58
  Летище Бургас с нов директор
  Васил Атанасов поема поста от досегашния директор Георги Чипилски