сряда, 17 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  818 прочитания

  Обсерваторията в Рожен с нов роботизиран телескоп

  Той е сред най-добрите в Югоизточната част на Европа и ще позволи на българските астрономи да участват в международни изследвания на небесните тела
  03 юли 2023, 09:36 a+ a- a

  Снимка: МС

  През последните години българската държава влага все повече национални средства в изграждането на научна инфраструктура и закупуването на оборудване за модерни лаборатории. „Във всички основни области бяха инвестирани средства както чрез Центровете за върхови постижения и Центровете за компетентност, така и чрез Националната пътна карта за научна инфраструктура.“ Това заяви премиерът акад. Николай Денков, след като откри новия роботизиран телескоп в Националната астрономическа обсерватория „Рожен“ към Института по астрономия на Българската академия на науките (БАН).

  Инфраструктурата е изградена като част от консорциума Регионален астрономически център за изследвания и образование (РАЦИО), включен в координираната от Министерството на образованието и науката Национална пътна карта за научна инфраструктура още през 2010 г. В РАЦИО до момента са вложени 6,86 млн. лв. Стойността само на новия телескоп е близо 3,5 млн. лв.

  Откритият на 1 юли телескоп е сред най-добрите в Югоизточната част на Европа. Неговите възможности ще позволят на българските астрономи да участват в международни изследвания на небесните тела. Акад. Денков подчерта силните традиции на българската астрономия и високия авторитет на българските учени в тази област в света. „Затова школата ни заслужава това модерно съоръжение, закупено с държавни средства“, посочи премиерът. 

  Успоредно с апаратурата науката има нужда и от по-добри условия за учените, особено на младите, каза още министър-председателят. За целта трябва да бъде увеличено финансирането за наука, включително за заплати на изследователите. Необходимо е да се създаде също система за кариерно развитие на младите учени, която да ги мотивира и оценява, когато постигат резултати. „Тези две задачи трябва да се изпълнят заедно, иначе няма да си свършим работата“, заяви акад. Денков. 

  Според премиера България има много изследователи, посветени на науката и с добри научни постижения. Обществото обаче има нужда от повече информация за смисъла от тяхната работа и ефекта ѝ за подобряване на живота на всички. Освен това науката трябва да бъде в основата на управленските решения „Сложни структури като държава, област, община трябва да се управляват на базата на истински научни данни. Сложните проблеми на хората изискват научен подход, който почти винаги комбинира различни научни знания. Трябва да разберем, че науката ни е необходима, за да живеем по-добре. Тогава ще ценим повече и труда на учените“, обясни министър-председателят. 

  В откриването на новия роботизиран телескоп се включиха също министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков, председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски и директорът на НАО „Рожен“ проф. Евгени Семков. Гостите се насладиха на изпълненията на младата народна певица и цигуларка Диана Чаушева.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 6 часа
  Петя Димитрова, АББ: Няма основания да се очаква, че лихвите ще се повишат с въвеждането на еврото
  Между 300 и 400 млн. лв. се очаква да изразходват банките у нас за въвеждането на еврото
  преди 7 часа
  В София ще се проведат първите в България конференция и хакатон, посветени на Ethereum
  ETHSofia ще се състои между 17 и 19 октомври в Иновационен форум „Джон Атанасов“
  преди 8 часа
  ОББ: Очакваме по-висок икономически растеж през тази година в сравнение с 2023
  Пазарът на труда се характеризира с ограничено предлагане на квалифициран персонал и относително високо търсене, което се отразява във висок ръст на средната работна заплата
  преди 9 часа
  Tesla ще съкрати над 10% от работната си сила
  Двама висши мениджъри също се оттеглят
  преди 10 часа
  Sameday планира 200% увеличение на точките за доставка извън дома в България
  Експанзията до 1500 точки до края на 2024 г. е част от регионален инвестиционен план в размер на €30 млн.