сряда, 17 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  618 прочитания

  Проучване: Споделените офис пространства все по-предпочитани за работа

  Нови проекти с обща площ от над 9800 кв.м се очаква да бъдат открити догодина, сочи анализ на Colliers
  05 юли 2023, 10:43 a+ a- a

  През последните години в София се наблюдава значително развитие на пазара на споделени работни пространства. Регистриран е значителен ръст на търсенето на този тип площи от страна на професионалисти на свободна практика, стартъп компании, новонавлизащи, както и от вече съществуващи на местния пазар корпорации. С нарастването на възможностите за дистанционната работа гъвкавите офиси се превърнаха във все по-привлекателна опция за професионалистите, които търсят работна среда, която насърчава продуктивността и сътрудничеството. В резултат на това броят на коуъркинг пространствата в София бързо нараства, като нови такива се появяват из целия град. Пазарът вече е силно конкурентен, което мотивира операторите постоянно да търсят креативни начини да се диференцират като предлагат уникални услуги на своите клиенти.

  Същността на коуъркинг модела е в предоставянето на обслужване в допълнение на офис пространството. Съответно наемът не се определя на квадратен метър, а на напълно обзаведена и оборудвана площ на човек, като към това са включени разходи за използване на зали за срещи, комунални услуги, почистване, събития, закуски, безалкохолни напитки. Сред основните характеристики на коуъркинг модела е и това, че цената за използването на офиса се предлага като услуга с гъвкави договорни условия, за да отговори на нуждите на бизнеса в бързо променящата се глобална среда. И двата аспекта позволяват създаването на „all inclusive” продукт, осигуряващ по-високи маржове на печалба. Данните на Colliers от последните 24 месеца показват увеличаване на фиксираните договорни условия при гъвкавите площи и намаляването им при традиционните офис сгради.

  През април-май 2023 г. Colliers изследва пазара на споделените офис пространства в София. Това, което се вижда в доклада на компанията, е че концентрацията на този тип площи е в крайградските райони - 66% от общата квадратура и 48% от активните оператори са разположени в тази част на града. Почти половината (45%) от локациите се намират в стари административни сгради поради по-ниските оперативни разходи, 29% са в модерни офис сгради, 23% - в жилищни кооперации, останалата част са в хотели и в търговски обекти. Местните оператори доминират на пазара, както по отношение на площта, която предлагат (с дял от 87 %), така и на броя локации (с дял от 88%). Средният наем за еднодневен достъп е 25 евро, за нефиксирано бюро – 140 евро/месец, за фиксирано – 170 евро/месец и за частен офис – 210 евро/месец.

  За това, че има интерес към този сегмент на офисния пазар свидетелстват и плановете за нови проекти с обща площ от над 9800 кв.м, които се очаква да бъдат открити през следващата година. Основната част от тях ще се намират в Широк център.

  През април 2023 г. Colliers проведе проучване сред водещите оператори на гъвкави офиси в София и техните ползватели. То показа, че почти половината от съществуващото търсене на такива площи идва от големи корпорации, ИТ компании и фрийлансъри. Основните предизвикателства, които срещат операторите, са нарасналите разходи и невъзможността да предложат допълнителни работни пространства.

  Ползвателите споделят, че основният фактор, който определя избора им на коуъркинг локация, е наличието на общност от хора със сходни на техните възгледи. Други важни фактори са местоположението и интериора. Над 60 % от респондентите от страна на наемателите пътуват по-малко от 20 минути до избрания от тях гъвкав офис, а повече от половината работят от там минимум 5 дни в седмицата.

  В заключение, перспективите пред пазара на гъвкавите офис площи в София са положителни – очаква се стабилен растеж през следващите години. Въпреки че сегментът става все по-конкурентен, все още има значително пространство за иновации и диференциация, а операторите, които могат да предоставят висококачествени решения с акцент върху създаването на общност и възможности за сътрудничество между ползвателите, ще бъдат предпочитани.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 6 часа
  Петя Димитрова, АББ: Няма основания да се очаква, че лихвите ще се повишат с въвеждането на еврото
  Между 300 и 400 млн. лв. се очаква да изразходват банките у нас за въвеждането на еврото
  преди 7 часа
  В София ще се проведат първите в България конференция и хакатон, посветени на Ethereum
  ETHSofia ще се състои между 17 и 19 октомври в Иновационен форум „Джон Атанасов“
  преди 8 часа
  ОББ: Очакваме по-висок икономически растеж през тази година в сравнение с 2023
  Пазарът на труда се характеризира с ограничено предлагане на квалифициран персонал и относително високо търсене, което се отразява във висок ръст на средната работна заплата
  преди 9 часа
  Tesla ще съкрати над 10% от работната си сила
  Двама висши мениджъри също се оттеглят
  преди 10 часа
  Sameday планира 200% увеличение на точките за доставка извън дома в България
  Експанзията до 1500 точки до края на 2024 г. е част от регионален инвестиционен план в размер на €30 млн.