понеделник, 15 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  900 прочитания

  Дни на математиката в София

  Повече от 200 учени от над 30 държави ще представят нови резултати в класически и модерни области на математиката и информатиката по време на международната конференция
  07 юли 2023, 10:25 a+ a- a

  Изображение: БАН

  От 10 до 14 юли 2023 година Институтът по математика и информатика при Българската академия на науките, съвместно с Факултета по математика и информатика на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Съюза на математиците в България, организира Международната конференция „Дни на математиката в София“ (Mathematics Days in Sofia – MDS2023). За традиционната среща на българските математици в София пристигат повече от 200 учени от над 30 държави, които ще представят нови резултати в класически и модерни области на математиката и информатиката. 

  Официалното откриване на конференцията ще се проведе на 10 юли 2023 година от 9:30 ч. в зала „Васил Левски“ на хотел Hyatt Regency Sofia (София, площад „Васил Левски“). „Дни на математиката в София“ се провежда под патронажа на президента на Република България – Румен Радев, който ще приветства участниците и гостите и официално ще открие събитието.

  За високото качество на българските математици и информатици се говори много и отдавна, като днес голяма част от тях работят в престижни университети и научни центрове извън България. Една от основните цели при организирането и провеждането на научни форуми като Дни на математиката в София е да укрепи и задълбочи връзките с българската математическа диаспора като предостави среда за успешни съвместни изследователски дейности за достигане на търсените и така нужни отговори и резултати във всички сфери на човешкото развитие.

  По време на откриването ще бъде връчена Наградата по математика на Института по математика и информатика за 2023 г., която се присъжда на всеки три години на български математик на възраст до 40 години за високи постижения в областта на математиката. Наградата ще бъде представена и връчена от академик Юлиан Ревалски, председател на Комитета за Наградата. Предишните носители на Наградата са Мартин Касабов, Университет Корнел в Итака, САЩ (2014), Кирил Дачев, Университет Пърдю, САЩ (2017), Грета Панова, Университет на Южна Калифорния, САЩ (2020). 

  В рамките на конференцията ще се проведат работни срещи „Хаусдорфова геометрия на полиномите“, посветена на основателя си академик Благовест Сендов, Инвариантни разстояния и метрики в комплексния анализ“, Третата среща на младите български математици, както и заседания в 7 секции и 5 мини-симпозиума. 

  Международната конференция „Дни на математиката в София 2023“ се провежда с подкрепата на Научна програма „Повишаване на изследователския капацитет в областта на математическите науки“ (ПИКОМ), Министерството на образованието и науката и Фондация „Саймънс“.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 16 минути
  Вносът и износът на Китай се свиват през март
  През първото тримесечие както износът, така и вносът са нараснали с 1,5% на годишна база
  преди 1 час
  Ръстът на британската икономика сочи към изход от рецесията
  Великобритания изпадна в рецесия през втората половина на миналата година
  преди 2 часа
  За втори мандат: Кристалина Георгиева оства начело на МВФ
  Тя беше единственият номиниран кандидат
  преди 4 часа
  Държавата няма да придобива вземания на „Булгаргаз“ и БЕХ от „Топлофикация София“
  Министерският съвет отмени постановление и решения на предходния кабинет поради риск мярката да бъде обявена за недопустима държавна помощ
  12 април 2024, 16:13
  Италия ще инвестира €1 млрд. в изкуствен интелект
  Средствата ще бъдат инвестирани в рамките на 5 години
  12 април 2024, 15:58
  Летище Бургас с нов директор
  Васил Атанасов поема поста от досегашния директор Георги Чипилски