вторник, 23 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  5352 прочитания

  Дянков: Мястото на България безспорно е в еврозоната

  До 5 години страната може да се присъедини към валутния съюз, подчертава министърът на финансите пред британския вестник Times
  20 ноември 2012, 14:08 a+ a- a

  Възможно е България да се присъедини към еврозоната до пет години, ако валутният съюз постигне допълнителен напредък. Това коментира министърът на финансите Симеон Дянков пред британския вестник Times.

  Мястото на България несъмнено е в общия валутен съюз, отбелязва той. Дянков подчертава, че в момента страната ни не се стреми към членство в еврозоната, тъй като се прави оценка на опитите за подобряване на управлението на еврозоната.

  Министърът на финансите посочва, че страните извън еврозоната, каквато е и България, трябва да са подходящо представени в спорния единен банков надзорен орган, който ще се намира в Европейската централна банка.

  Естествена последица от това би била тези държави членки на банковия съюз също да имат достъп до спасителния фонд на еврозоната по време на банкови кризи, допълни финансовият министър.

  „Ако ще има единен банков надзорен орган в ЕЦБ или в институции, свързани с ЕЦБ, което именно се обсъжда, всеки следва да има право на глас”, настоява Дянков. „Държавите, които не членуват в Еврогрупата, трябва да седят на масата като равни... Ако имате равно право на глас, не трябва ли да имате и достъп до Европейския механизъм за стабилност? Считам, че това ще бъде естествена стъпка”, отбелязва министърът на финансите.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 17 минути
  Във Варна бе открита училищна лаборатория за екология и зелена енергия
  Общо 55 училища в България се включват в съвместни лаборатории, в които ще се създават предложения за промени в различни области на образователния процес
  преди 17 часа
  С 1 софийска заплата може да си купите 1 кв.м. жилищна площ в столицата
  Търсенето ще остане голямо, а ръстовете в цените ще бъдат малко над очакваните нива от 5-10%, сочи анализ на Bulgarian Properties
  преди 18 часа
  Lidl открива аутлет магазин за нехранителни стоки
  Селекцията от продукти се различава от останалите обекти
  преди 19 часа
  преди 19 часа
  Tesla намали допълнително цените в САЩ и Китай
  В Азия цената е намалена с около $2000
  преди 20 часа
  НС отложи на първо четене пълната либерализация на пазара на ток
  Либерализацията на пазара на ток за бита се отлага с година