сряда, 24 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1301 прочитания

  С 10% са поскъпнали имотите през първото полугодие, между 10 и 15% е спадът в броя сделките

  Около половината от покупките за периода вече се случват след коментар в първоначално обявената цена
  19 юли 2023, 09:41 a+ a- a

  Снимка: Economy.bg

  Ръстът на ценовите нива на имотите у нас продължава и през първото полугодие на 2023 година. Темпът на покачване е значително по-умерен спрямо последните няколко години и е в рамките на 10%. Активността забавя спада си, който за периода е между 10% и 15% в четирите големи града в страната.

  Това стана ясно по време на дискусия за пазара на жилища с участието на Гергана Тенекеджиева, изпълнителен директор на АДРЕС Недвижими имоти, Пламена Тотева, директор "Ипотечно кредитиране" в Банка ДСК, и Стойне Василев, финансов консултант и основател на SmartMoney.bg.

   Ипотечното кредитиране е по-съществен фактор на пазара – с външно финансиране от банка се реализират 63% от сделките през първите шест месеца на годината. 

  „Можем да кажем, че балансът между търсене и предлагане все още е устойчив. Купувачите обаче, за разлика от преди година, не са готови да вложат парите си в какъвто и да е имот. Те идват на огледи изключително информирани за пазара и се спират само на онези оферти, които отговарят в пълнота на нуждите им. Все по-малко склонни са да правят ремонт и дори да обзавеждат жилищата си – те искат да купят напълно завършен апартамент. Този тренд тепърва ще отсее от пазара по-гъвкавите продавачи”, казва Гергана Тенекеджиева, изпълнителен директор на АДРЕС Недвижими имоти. 

  По думите ѝ, в следващите месеци на пазара ще се реализират основно жилищните имоти, зад които, още на етап покупка, са стояли внимателно обмислени инвестиционни намерения. По данни на компанията излизането от инвестиция е и водещият мотив за продажба през периода януари-юни 2023 г. Над 30% от собствениците през шестмесечието са преценили, че сега е подходящият момент да се разделят с имота си на добра за тях цена. Друга основна причина за продажба е необходимостта от средства – близо 20% от продажбите са с този мотив. Общо 15% продават, за да купят друг имот. 

  „Участниците на пазара следва да вземат разумно решение лично за себе си. Защото общата статистика не е това, което трябва да води хората, а това, което би работило и би било изгодно персонално за всеки един от тях”, коментира Стойне Василев, финансов консултант и основател на SmartMoney.bg. „Бих посъветвал хората, които искат да си купят имот, първо да се обърнат към банката, за да разберат какъв кредит биха могли да изтеглят, след което да разгледат реални жилища, които отговарят на възможностите им и след време биха запазили стойността си”, добавя Василев. 

  Ипотечното кредитиране е по-често срещан начин на финансиране на сделките през периода. Общо 63% от сделките на АДРЕС Недвижими имоти са с кредит, като над 20% от заемите покриват максимален дял от стойността на сделката – около 80%. Тенденцията се потвърждава от данните на Банка ДСК.

  Според анализа на финансовата институция, през последната година, в унисон с ръста на цените на недвижими имоти, се наблюдава нарастване на средния размер на кредитите или средно над 160 000 лева за срок от 25 години. Най-често клиентите избират 70-80% финансиране спрямо продажната цена. Профилът на кредитополучателите откроява предимно мъже, семейни, на възраст между 30 и 45 години, с добра кариера и заплата над 3500 лева. Това кореспондира с нарастването на доходите със 17% за Q1 2023 на годишна база. 

  Клиентите купуват основно жилище за собствено ползване, за да повишат стандарта си, търсейки по-просторно жилище или имот в по-добър район, покупка на първо жилище, като продължава да се наблюдава интерес и към имотите извън големия град и с цел инвестиция, сочат данните на Банка ДСК. 

  „Кредитите и в момента са достъпни. Това показват данните – обемът на новодоговорените ипотечни кредити в банковата система за първите 5 месеца на 2023 г. е близо 2.9 милиарда при 2.5 милиарда лева спрямо същия период от предходната година, което e ръст от 12% на новите обеми. Няма промяна в риск критериите и продължаваме да наблюдаваме изключително ниски лихвени проценти от под 3%, които са наполовина на тези в съседна Румъния и други водещи държави. Краткосрочно очакванията са за плавно увеличение с до 0.5% до края на годината при новите кредити. Съветът ни към клиентите е преди да пристъпят към покупка на имот да направят консултация с банката. Така те ще  имат предвидимост за финансирането, което могат да получат, и след това с увереност могат да пристъпят към закупуването на желания имот“, коментира Пламена Тотева, директор "Ипотечно кредитиране" в Банка ДСК. 

  Нараства и делът на сделките, сключени след отстъпка, сочат още данните на АДРЕС Недвижими имоти. Около половината от покупките за периода вече се случват след коментар в първоначално обявената цена. Традиционно компромисът попада в границите на търговската отстъпка от 5%, но са налице и сделки с по-сериозни понижения. 

  „Продавачите трябва да ценообразуват разумно. До момента те използваха инерцията на силния пазар и факта, че купувачите търсят вложение за парите си. Те дори  са готови да платят надпазарна цена за наистина отличните имоти. Но ако сметнат дадено жилище за надценено, е слабо вероятно да направят компромис и дори очакват такъв от продавачите”, коментира Гергана Тенекеджиева. 

  С инвестиционна цел купуват 22% от клиентите през първото полугодие, сочат данните на АДРЕС. Останалите традиционно са водени от лични жилищни нужди. Профил на купувача все по-трудно може да бъде идентифициран, тъй като купувачи са хора от разнообразни възрастови групи и с различни професии. Сделките за тристайни жилища представляват 39% от всички за периода, а тези за двустайни апартаменти – малко над 45%.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 14 часа
  Държавата пое нов дълг за още 200 млн. лева
  Заемът е под формата на 3-годишни държавни ценни книжа
  преди 15 часа
  Български учени ще изследват близкия Космос от Антарктида
  Първият полярен астрономически проект на България ще се осъществи през 2024-2025
  преди 16 часа
  Анализ: Над 20% спад в броя на предлаганите имоти за продажба у нас
  Продавачите отлагат решението за продажба, въпреки високите цени в момента, отчитат от АДРЕС Недвижими имоти
  преди 17 часа
  Проучване: Китай е 1-ви в света по използване на GenAI
  Банковото и застрахователното дело са водещи по отношение на включването на GenAI в ежедневните бизнес операции
  преди 20 часа
  Вдигат двойно туристическия данък в София
  Близо 10% увеличение в броя на туристите, отчита столицата
  преди 21 часа
  Германската METZ открива логистична база у нас
  Технологичните продукти на германския бранд вече са достъпни за българските потребители