понеделник, 15 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1171 прочитания

  INSAIT е избран за лидер на една от 5-те работни групи в проекта dAIEDGE

  dAIEDGE ще катализира приложения в области като автономно шофиране, персонализирана цифрова помощ и интелигентни обслужващи роботи
  20 юли 2023, 13:50 a+ a- a

  Снимка: Economy.bg

  Българският институт INSAIT е избран за лидер на една от петте работни групи в проекта dAIEDGE. Това e ключова инициатива на Европейския съюз за развитие и внедряване на изкуствения интелект с фокус върху крайни и периферни устройства (Edge AI).

  Проектът включва 37 водещи университета, фирми и организации от 16 държави. България е представена от Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT) към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и заедно с Гърция са единствените източноевропейски страни, участващи в консорциума.

  Проф. Люк Ван Гуул, който се присъедини към екипа на INSAIT през 2022 г., ще ръководи работната група по проекта, посветена на компютърното зрение и развитието на алгоритми и методи за устройства с ограничени ресурси. Той е един от водещите световни учени в компютърните науки и пионер в компютърното зрение и изкуствения интелект.

  dAIEDGE се ръководи от Немския изследователски център за изкуствен интелект (DFKI), а участници са водещи европейски научни и индустриални лидери като ETH Zürich, Фрауенхофер, ST Microelectronics, Немският аерокосмически център, IMEC и други. dAIEDGE обединява експерти по изкуствен интелект, вградени компютърни системи, микропроцесори, разпределен хардуер и софтуер, компютърни науки и инженерство.

  Edge AI представлява изкуствен интелект, при който изчисленията се извършват непосредствено до потребителя в края на мрежата - в устройства във физическия свят, близо до мястото, където се намират данните, а не в отдалечен център за данни (както е в момента в сървър или друго). Чрез комбиниране на паралелните изчисления (Еdge computing) с изкуствения интелект (Edge AI), устройствата могат да вземат бързи решения (за няколко милисекунди), като обработват данни директно при източника - елиминирайки несигурни мрежови връзки, голямо забавяне, прекомерна енергийна консумация и разходи за предаване. Развитието на Еdge AI ще намери широко приложение в различни индустрии и области като, автономни коли и интелигентни транспортни системи, умни градове, роботика, земеделие, производство, здравеопазване, отбрана и др.

  dAIEDGE се финансира по рамковата програма на Европейския съюз в областта на научните изследвания и иновациите „Хоризонт Европа“.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 50 минути
  Вносът и износът на Китай се свиват през март
  През първото тримесечие както износът, така и вносът са нараснали с 1,5% на годишна база
  преди 2 часа
  Ръстът на британската икономика сочи към изход от рецесията
  Великобритания изпадна в рецесия през втората половина на миналата година
  преди 2 часа
  За втори мандат: Кристалина Георгиева оства начело на МВФ
  Тя беше единственият номиниран кандидат
  преди 4 часа
  Държавата няма да придобива вземания на „Булгаргаз“ и БЕХ от „Топлофикация София“
  Министерският съвет отмени постановление и решения на предходния кабинет поради риск мярката да бъде обявена за недопустима държавна помощ
  12 април 2024, 16:13
  Италия ще инвестира €1 млрд. в изкуствен интелект
  Средствата ще бъдат инвестирани в рамките на 5 години
  12 април 2024, 15:58
  Летище Бургас с нов директор
  Васил Атанасов поема поста от досегашния директор Георги Чипилски