петък, 19 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2379 прочитания

  Виена е най-добрият град за живее за 2023 г.

  В тазгодишната класация на EIU общият резултат на градовете се е повишил
  24 юли 2023, 11:07 a+ a- a

  Снимка: ЕК

  Индексът Global Liveability Index на Economist Intelligence Unit (EIU) за 2023 г. подрежда 173 града по света според критерии, определящи колко добре се живее в тях. През 2023 г. Виена отново оглави класацията. 

  Общият резултат (100) се определя чрез изследване на множество фактори, включително качеството на здравеопазването, образованието, културната сцена, инфраструктурата и т.н.

  Много от градовете в тазгодишния индекс, отбелязават повишаване на резултатите си, след като последните ограничения, свързани с Covid-19 бяха облекчени и животът възвърна някакво подобие на нормалност отпреди пандемията, отбелязва Euronews.

  Всъщност средният резултат за всички градове (с изключение на Киев) от проучването вече е достигнал 76,2 от 100, спрямо 73,2 преди година, най-високият резултат от 15 години за първоначалния списък от 140 сравнявани града.

  Въпреки промяната към по-добро за повечето градове след пандемията, една от забележимите промени в тазгодишния доклад в сравнение с 2022 г. е броят на европейските градове, падат по-надолу в класацията. Това отчасти се дължи на понижаването на резултатите за стабилност, като някои градове усещат последиците от войната в Украйна.

  Франкфурт и Амстердам изпаднаха от топ 10, след като преди това заемаха 7-о и 9-о място през 2022 г. Градовете в Обединеното кралство са сред европейските градове с най-значителен спад. Единбург, който проби в топ 50 за първи път миналата година, за да заеме 35-то място, падна до 58-мо през 2023 г. По същия начин Лондон (34-ти през 2022 г.) и Манчестър (32-ри през миналата година) получиха лоши резултати тази година, падайки съответно с 12 и 16 места.

  В глобален мащаб регионалните резултати като цяло се подобряват в сравнение с тези, постигнати през 2022 г. Въпреки че редица градове в Западна Европа заемат по-ниски позиции тази година, регионът запазва позицията си в социологическото проучване, като подобрява резултата си от 91,4 миналата година до 92,3 тази година.

  Най-голямото подобрение е отбелязано в Азиатско-тихоокеанския регион, който постига резултат от 73,5, което е забележителен ръст спрямо миналогодишната цифра от 69,1. Освен това, осем от 10-те най-големи „катерачи“ в класацията са от региона; най-известният „алпинист“ Уелингтън в Нова Зеландия скочи с 35 места, за да се приземи на 23-та позиция.

  Ето и как изглежда Топ 10 на най-добрите градове за живеене по света:
  1. Виена, Австрия;
  2. Копенхаген, Дания;
  3. Мелбърн, Австралия;
  4. Сидни, Австралия;
  5. Ванкувър, Канада;
  6. Цюрих, Швейцария;
  7. Калгари, Канада;
  8. Женева, Швейцария;
  9. Торонто, Канада;
  10. Осака, Япония.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 14 часа
  Урсула фон дер Лайен остава начело на ЕК още 5 години
  Европейският парламент я преизбра с мнозинство
  преди 15 часа
  ЕЦБ запази лихвите непроменени
  Лихвената пауза идва, след като през юни банката за първи път от 2019 намали лихвите
  преди 16 часа
  64% спад на чуждите инвестиции у нас
  Най-големите вложения в страната за януари-май 2024 са от Белгия, Австрия и Нидерландия, сочат нови данни на БНБ
  преди 17 часа
  Над 15% са празните офиси в София
  Относително активиране на наемния пазар през пролетните месеци, отчита консултантската компания Cushman&Wakefield Forton
  преди 18 часа
  Shelly Group е първата българска компания, която се търгува на EuroBridge
  Акциите ще се търгуват и в евро в сегмента за двойно листване на БФБ