понеделник, 20 май 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  572 прочитания

  Приемът на болни с Covid-19 в САЩ се увеличава

  Увеличението е незначително на фона на предни вълни
  09 август 2023, 14:28 a+ a- a

  Снимка: ЕК

  Приемът в болници на пациенти с Covid-19 се повиши в САЩ от началото на юли. В сравнение с предходните лета повишението е сравнително малко, пише AP.

  Тъй като до излизането на актуализирана ваксина остават месеци, това лятно увеличение на новите хоспитализации може да е тревожно, но броят на пациентите е много по-малък от преди. 

  За седмицата, приключваща на 29 юли, приетите в болница с Covid-19 са 9056. Това е увеличение от около 12% спрямо предходната седмица.

  Но това е далеч от минали пикове, като 44 000 седмични приема в болница в началото на януари, близо 45 000 в края на юли 2022 г. или 150 000 приема по време на вълната от омикрон през януари 2022 г.

  Вероятно заразените също се увеличават, но данните са оскъдни. Федералните власти прекратиха извънредното положение за общественото здраве през май, така че Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) и много щати вече не проследяват броя на положителните резултати от тестовете.

  От началото на юни около 500 до 600 души са умирали всяка седмица. Броят на смъртните случаи изглежда стабилен това лято, въпреки че миналите увеличения на смъртните случаи изостават от хоспитализациите.

  Количеството на вируса Covid-19 в отпадъчните води нараства от края на юни в цялата страна. През следващите седмици здравните служители казват, че ще следят отблизо нивата на отпадъчните води, тъй като хората се връщат от летните си пътувания, а учениците се връщат на училище.

  И докато една версия на омикрон (EG.5) се появява по-често, нито един конкретен вариант на вируса не е доминиращ. Вариантът е наречен "eris", но това е неофициален псевдоним и учените не го използват.

  Здравните власти очакват тази есен актуализирани ваксини срещу Covid-19, които съдържат една версия на щама Омикрон, наречена XBB.1.5. Това е важна промяна от текущите комбинирани ваксини, които смесват оригиналния щам на коронавирус с най-често срещаните миналогодишни варианти на омикрон.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 3 часа
  ЕК заплаши да глоби Microsoft заради AI рискове в търсачката Bing
  Брюксел е разтревожен от рисковете от "халюцинации" и разпространението на deepfakes
  преди 7 часа
  БАН: Членството в еврозоната може да се отложи и след 2025
  Инфлацията постепенно ще намалява, но ще бъде по-висока от обичайната през предходното десетилетие
  преди 9 часа
  София Тех Парк ще е домакин на South East European Innovators Challenge
  Инициативата е на алианс от научно-технологични паркове в Югоизточна Европа
  преди 10 часа
  Нови 80 млн. лв. за заплати във висшето образование у нас
  Повишението ще обхване 33 държавни университети