сряда, 17 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  770 прочитания

  Цените на газа се увеличиха заради опасения за стачки в Австралия

  Австралия е един от най-големите износители на LNG в света
  22 август 2023, 10:00 a+ a- a

  Снимка: iStock

  Възможността за евентуална стачка в завод за втечнен природен газ (LNG) в Австралия повиши цените на едро на газа в Европа, съобщи BBC. Синдикатът Offshore Alliance предупреди, че стачка в съоръжението North West Shelf може да започне още на 2 септември, ако не бъде постигнато споразумение за заплащането.

  Референтните цени на газа за ЕС и Обединеното кралство се повишиха с около 10% в понеделник (21 awgust), според Bloomberg. Цените скочиха след нахлуването на Русия в Украйна, но оттогава паднаха.

  Има опасения, че стачните действия в съоръжението North West Shelf на Woodside Energy Group могат да причинят прекъсване на доставките на LNG от Австралия, която е ключов глобален доставчик.

  Работниците в две други офшорни съоръжения за втечнен природен газ, Gorgon и Wheatstone, управлявани от Chevron, също гласуват за стачни действия, като резултатите се очакват в четвъртък. Заедно трите централи съставляват около 10% от световните доставки на LNG.

  Бен Макуилямс, сътрудник в мозъчния тръст Bruegel, предупреди, че стачките може да повлияят на цените на LNG в световен мащаб.  По-рано този месец той каза за Newsday на BBC: „Австралия обикновено снабдява Азия, но ако тези стачки продължат и австралийският газ бъде спрян за азиатските потребители, ще видим азиатските потребители да се обръщат и да търсят, например, в Катар и ще се конкурира с европейски купувачи там.“ Според него, ако това се случи, ще има „ефект върху цените“.

  След началото на войната в Украйна Русия намали доставките на природен газ за Европа, което накара страните да търсят алтернативни източници на енергия. Много страни разчитат на LNG, за да запълнят празнината. Австралия е един от най-големите износители на LNG в света. Другите са Катар и САЩ.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 4 часа
  Петя Димитрова, АББ: Няма основания да се очаква, че лихвите ще се повишат с въвеждането на еврото
  Между 300 и 400 млн. лв. се очаква да изразходват банките у нас за въвеждането на еврото
  преди 5 часа
  В София ще се проведат първите в България конференция и хакатон, посветени на Ethereum
  ETHSofia ще се състои между 17 и 19 октомври в Иновационен форум „Джон Атанасов“
  преди 6 часа
  ОББ: Очакваме по-висок икономически растеж през тази година в сравнение с 2023
  Пазарът на труда се характеризира с ограничено предлагане на квалифициран персонал и относително високо търсене, което се отразява във висок ръст на средната работна заплата
  преди 7 часа
  Tesla ще съкрати над 10% от работната си сила
  Двама висши мениджъри също се оттеглят
  преди 9 часа
  Sameday планира 200% увеличение на точките за доставка извън дома в България
  Експанзията до 1500 точки до края на 2024 г. е част от регионален инвестиционен план в размер на €30 млн.