сряда, 17 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  595 прочитания

  Германия удвоява финансирането за развитие на изкуствен интелект

  Страната ще създаде 150 лаборатории за изследвания в областта
  24 август 2023, 09:42 a+ a- a

  Снимка: ЕК

  Германия планира почти да удвои публичното си финансиране за изследвания в областта на изкуствения интелект (ИИ/AI) до близо милиард евро през следващите 2 години, опитвайки се да преодолее разликата в уменията с лидерите в сектора Китай и САЩ, пише „Ройтерс“.

  Целта, обявена от министъра на научните изследвания Бетина Старк-Вацингер, е скромна в сравнение с $3,3 млрд., които правителството на САЩ е похарчило за изследвания на ИИ през 2022 г. според доклад на Станфордския университет.

  Решението идва в момент, когато Германия се опитва да върне икономиката си от рецесия към растеж, докато ключовите автомобилна и химическа промишленост на страната са изправени пред ожесточена конкуренция от нововъзникващи производители на електрически превозни средства и високи разходи за енергия.

  Германия предвижда създаването на 150 нови университетски лаборатории за изследвания в областта на изкуствения интелект, разширяване на центровете за данни и достъп до сложни публични набори от данни, от които изкуственият интелект може да извлича нови изводи: голямо начинание в страна, където паричните трансакции в кеш са често срещани, а факсът все още не е изчезнал.

  Германската инвестиция е по-малка от частните разходи за ИИ в САЩ, които достигнаха $47,4 млрд. през 2022 г., почти два пъти повече от общите разходи в Европа и доста по-напред от $13,4 млрд. в Китай, установява докладът на Станфорд.

  Но Щарк-Ватцингер каза, че възникващата европейска регулаторна рамка, която придава по-голяма тежест на неприкосновеността на личния живот и личната безопасност в сравнение с тези в други региони, може да привлече играчи в Германия, както и сътрудничеството в рамките на Европейския съюз. „Имаме AI, който е обясним, надежден и прозрачен“, каза тя. „Това е конкурентно предимство.“ По-простите разпоредби биха насърчили частните разходи за научни изследвания, добави тя.

  Въпреки че Германия няма с какво да се сравнява с технологичните гиганти на САЩ, броят на стартиращите AI компании се е удвоил през 2023 г., но това все още поставя Германия едва на девето място в световен мащаб, призна Старк-Вацингер.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 6 часа
  Петя Димитрова, АББ: Няма основания да се очаква, че лихвите ще се повишат с въвеждането на еврото
  Между 300 и 400 млн. лв. се очаква да изразходват банките у нас за въвеждането на еврото
  преди 8 часа
  В София ще се проведат първите в България конференция и хакатон, посветени на Ethereum
  ETHSofia ще се състои между 17 и 19 октомври в Иновационен форум „Джон Атанасов“
  преди 8 часа
  ОББ: Очакваме по-висок икономически растеж през тази година в сравнение с 2023
  Пазарът на труда се характеризира с ограничено предлагане на квалифициран персонал и относително високо търсене, което се отразява във висок ръст на средната работна заплата
  преди 9 часа
  Tesla ще съкрати над 10% от работната си сила
  Двама висши мениджъри също се оттеглят
  преди 11 часа
  Sameday планира 200% увеличение на точките за доставка извън дома в България
  Експанзията до 1500 точки до края на 2024 г. е част от регионален инвестиционен план в размер на €30 млн.