неделя, 21 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  931 прочитания

  Турция увеличи основния лихвен процент до 25%

  Инфлацията в страната е близо 48% през юли
  25 август 2023, 11:41 a+ a- a

  Снимка: iStock

  Турската централна банка повиши своя основен лихвен процент с агресивните 7,5% в четвъртък (24 август), по-голямо от очакваното увеличение, което предлага нов знак за връщане към по-традиционни икономически политики при президента Реджеп Тайип Ердоган, отбелязва AP.

  Банката повиши основния си лихвен процент до 25%, тъй като продължава да се оттегля от курса на намаляване на лихвите, определен от Ердоган, който е обвиняван за разпалване на кризата с разходите за живот. Много домакинства не могат да си позволят наем и основни стоки, тъй като инфлацията скочи.

  Ердоган отдавна твърди, че понижаването на лихвените проценти помага в борбата с инфлацията, теория, която противоречи на традиционното икономическо мислене. Централните банки по света повишават лихвите, за да овладеят покачването на потребителските цени след пандемията и войната на Русия в Украйна. Турската централна банка обаче започна да намалява лихвите в края на 2021 г. под натиска на Ердоган. След като спечели преизбирането през май, Ердоган назначи нов икономически екип, сигнализирайки завръщане към по-конвенционални политики.

  Екипът включва бившия банкер на Merrill Lynch Мехмет Шимшек, който се върна като министър на финансите, пост, който заемаше до 2018 г., и Хафизе Гайе Еркан, която пое поста управител на централната банка. Първата жена, заела тази позиция, Еркан преди това е съизпълнителен директор на вече фалиралата First Republic Bank, базирана в Сан Франциско.

  След назначаването на Еркан банката повиши основния лихвен процент с 6,5% до 15% през юни, а след това с 2,5% до 17,5% през юли.

  Преди това централната банка намали основния си лихвен процент от около 19% през 2021 г. на 8,5% по-рано тази година. Ердоган уволни трима управители на централни банки, които устояха на натиска да намалят лихвите, преди да назначи предшественика на Еркан през 2021 г.

  По-високите разходи по заемите, обявени в четвъртък, идват след като инфлацията достигна 47,83% през юли, спад от пика от над 85% през октомври. Независими икономисти обаче казват, че реалната инфлация е много по-висока - близо 123%.

  „Предприемаме решителни стъпки за премахване на проблемите, нанесени на живота на нашите хора от инфлацията“, каза Ердоган в реч.

  Висшият централен банкер изчисли, че инфлацията ще достигне 58% в края на годината - повече от 22,3%, прогнозирани от нейния предшественик. За да се бори със скока в цените, банката заяви, че „реши да продължи процеса на затягане на паричната политика, за да установи курса на дезинфлация възможно най-скоро, да закотви инфлационните очаквания и да контролира влошаването на ценовото поведение“.

  „Решени сме“, написа Шимсек, министърът на икономиката, в X, платформата, известна преди като Twitter. „Стабилността на цените е наш основен приоритет.“

  Според икономисти неортодоксалните политики на Ердоган изостриха икономическите сътресения, водещи до валутни кризи и кризи на разходите за живот, които донесоха трудности на домакинствата. Ердоган настоява, че неговият икономически модел стимулира растежа, износа и заетостта.

  Турската лира, която загуби около 30% от стойността си спрямо щатския долар от началото на годината, поскъпна с 3% спрямо долара в четвъртък.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 дни
  JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
  Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
  преди 2 дни
  СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
  Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
  18 април 2024, 16:05
  В София започна Serp Conf. 2024 International
  Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
  18 април 2024, 15:57
  Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
  Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
  18 април 2024, 15:14
  BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
  Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
  18 април 2024, 08:29
  Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
  Подпомогната от промишленото производство