сряда, 17 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  799 прочитания

  Какви мерки взимат в САЩ за сезона на респираторните заболявания?

  От тази година има ваксини срещу респираторния синцитиален вирус
  25 август 2023, 15:21 a+ a- a

  Снимка: ЕК

  Covid все още не е сезонен, но сезонът на респираторните вируси е почти пред нас. На брифинг представители на американските Центрове за контрол и превенция на заболяваниятаCDC и Агенцията по храни и лекарства (FDA) изложиха плана си за противодействие на Covid, заедно с тези за респираторния синцитиален вирус (RSV) и грип, като се започне с пускането на ваксина в средата на септември. 

  „Ние сме в най-силната си позиция досега, да се борим с Covid-19, както и с другите вируси, които са отговорни за повечето есенни и зимни хоспитализации“, каза служител на CDC.

  Бустерите за Covid ще бъдат моновалентни и за първи път няма да са насочени към първоначалната версия на вируса от края на 2019 г. Както беше и миналата година, втора доза също ще бъде налична за по-възрастни и имунокомпрометирани хора. Двете иРНК ваксини, произведени от Moderna и партньорите Pfizer и BioNTech, са напълно разрешени ваксини за хора на 12 и повече години. Тези две ваксини ще бъдат налични при разрешение за спешна употреба за деца на 11 и по-малки години, както и ваксината Novavax, която е разрешена за употреба при хора на 12 и повече години.

  Тази година, както и миналата, по-възрастните и хората с имунокомпрометиращи здравословни състояния ще могат да получат втора доза ваксина, каза служител на FDA.

  Ефикасността на бустера срещу най-новия подвариант на Covid все още не е достатъчно тествана, уточнява STAT. Домашни тестове за Covid се изпращат до училища, библиотеки, заведения за дългосрочни грижи и други пунктове за разпространение и дори могат да бъдат изпратени отново до домакинства чрез американските пощи (USPS), ако е необходимо.

  Новото в арсенала на общественото здравеопазване тази година са инструменти за борба с RSV. През месец май бяха одобрени 2 ваксини за по-възрастни, а моноклонално антитяло за новородени, Beyfortus – по-рано през лятото. Beyfortus е разработен от AstraZeneca и се предлага на пазара в САЩ от Sanofi.

  Ваксина на Pfizer за бременни, дадена за защита на техните бебета след раждането им, е одобрена по-рано тази седмица от FDA. Както при ваксините срещу Covid, ACIP трябва да я препоръча, преди да може да бъде пусната в употреба. Времето за среща за гласуване дали да се препоръча все още не е определено, но служителят на CDC каза, че това вероятно ще се случи през септември.

  По въпроса за наличието на тестове за Covid, служител от Администрацията за стратегическа готовност и реагиране на Министерството на здравеопазването и човешките услуги каза, че федералното правителство все още разполага със значителни запаси от тестове, които изпраща до училища, библиотеки, дългосрочни грижи съоръжения и други разпределителни точки.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 5 часа
  Петя Димитрова, АББ: Няма основания да се очаква, че лихвите ще се повишат с въвеждането на еврото
  Между 300 и 400 млн. лв. се очаква да изразходват банките у нас за въвеждането на еврото
  преди 6 часа
  В София ще се проведат първите в България конференция и хакатон, посветени на Ethereum
  ETHSofia ще се състои между 17 и 19 октомври в Иновационен форум „Джон Атанасов“
  преди 6 часа
  ОББ: Очакваме по-висок икономически растеж през тази година в сравнение с 2023
  Пазарът на труда се характеризира с ограничено предлагане на квалифициран персонал и относително високо търсене, което се отразява във висок ръст на средната работна заплата
  преди 8 часа
  Tesla ще съкрати над 10% от работната си сила
  Двама висши мениджъри също се оттеглят
  преди 9 часа
  Sameday планира 200% увеличение на точките за доставка извън дома в България
  Експанзията до 1500 точки до края на 2024 г. е част от регионален инвестиционен план в размер на €30 млн.