неделя, 21 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  821 прочитания

  3 учени в областта на изкуствения интелект се присъединяват към INSAIT

  Над 100 учени от 22 страни се конкурираха за място в Института
  28 август 2023, 10:40 a+ a- a

  Д-р Никола Константинов
  сн: МОН

  Трима млади учени в областта на изкуствения интелект се присъединяват към INSAIT. Над 100 учени от 22 страни кандидатстваха в първия обявен конкурс за изследователи в българския INSAIT.

  Институтът за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии към Софийския университет “Св. Климент Охридски” бе обявен преди малко повече от година и вече постига резултати на световно ниво, което го превръща в желано място за таланти от цял свят.

  Сред кандидатите бяха изследователи от САЩ, Швейцария, Австрия, Испания, Германия, Норвегия, Великобритания, Индия, Бразилия, Южна Корея, Канада, Южна Африка, Иран и др.

  В осем членното жури се включиха водещи световни учени, които работят в топ институции от САЩ, Израел и Швейцария. За влиянието на членовете на журито върху света на информационните технологии е показателен фактът, че общият брой на цитиранията им надхвърля 400 000.

  Това са: д-р Кристина Тутанова, едно от най-големите имена в областта на изкуствения интелект, част от екипа на Google DeepMind и Университета на Вашингтон; проф. Срджан Цапкун от ETH Цюрих. Неговите изследвания в областта на информационната сигурност са основополагащи за развитието на тази сфера в световен мащаб; проф. Еран Яхав от израелския университет „Технион“, носител на престижната ACM награда „Робин Милнър“ за изключителни млади изследователи; проф. Люк Ван Гул, един от най-цитираните и най-авторитетни учени в сферата на компютърното зрение в света; проф. Мартин Вечев, основател на INSAIT, единственият българин в историята с два ЕНИС гранта; проф. Драгомир Радев (1968-2023), професор по обработка на естествен език в университета Йейл, чиято научна работа е призната с множество награди, сред които ACM, ACL и др.; проф. Джеймс Ларус, бивш декан на факултета по информатика на политехниката в Лозана - EPFL, бивш директор на развойната дейност на Майкрософт; проф. Питър Мюлер от ETH Цюрих, съосновател на Anapaya Systems – компания, която създава ново поколение сигурен Интернет.

  Кандидатите трябваше да преминат през изключително тежка процедура за подбор, включително презентации, отговори на кръстосани въпроси за проверка на практически и теоретични знания и множество индивидуални интервюта.

  Тримата успешни кандидати, които се присъединяват към INSAIT, са д-р Никола Константинов, белгиецът д-р Вaутер Фан Хансбеке и непалецът д-р Данда Паудел.

  Д-р Никола Константинов е само на 29 години и вече е определян като един от най-обещаващите млади европейски учени в сферата на изкуствения интелект. Преди INSAIT е бил постдокторант в ETH Zurich и е завършил докторантура в IST Austria. Възпитаник на Оксфорд като завършва бакалавър и магистър в авторитетния университет с отличие, също възпитаник на Софийската математическа гимназия. В INSAIT д-р Константинов ще изгради изследователска група на световно ниво в сферата на машинното обучение с фокус върху създаването на сигурен, етичен и надежден изкуствен интелект. Това е стратегическа сфера за Европейския съюз, в която се инвестират огромни средства и в която се конкурират най-добрите научни организации на Стария континент.

  Д-р Вaутер Фан Хансбеке отказва възможности за кариера в Силициевата долина в САЩ и предпочете да стане част от екипа на INSAIT в София. Младият учен е на едва 27 години и вече има над 1 500 цитирания на научните му разработки. Той има и статии в най-авторитетните международни конференции за изкуствен интелект, например NeurIPS - форума, където за първи път се появява технологията зад ChatGPT. Завършва докторантурата си тази година в Льовенски университет, Белгия, а дисертацията му е свързана с изкуствения интелект и компютърното зрение.

  Д-р Данда Паудел заменя Цюрих със София. Непалецът завършва докторантура си през 2016 г. във Франция (CNRS) с отличие. Поканен е в ETH Цюрих за старши изследовател и преподавател, както и в други елитни университети в Англия и Франция. Особено внимание предизвиква работата му по проблеми, свързани с компютърното зрение, като трудовете му са публикувани в някои от най-авторитетните издания в света. Гост-лектор в редица университети като Оксфордския, Амстердамския, Токийския и други.

  С привличането на Вaутер Фан Хансбеке и Данда Паудел INSAIT разраства екипа си в областта на компютърното зрение. Това е едно от най-бързо развиващите се направления в изкуствения интелект и с изключително широко приложение – в медицината, роботиката, автономното шофиране, управлението на трафика, обработката на сателитни данни и много други.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 дни
  JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
  Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
  преди 2 дни
  СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
  Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
  18 април 2024, 16:05
  В София започна Serp Conf. 2024 International
  Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
  18 април 2024, 15:57
  Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
  Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
  18 април 2024, 15:14
  BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
  Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
  18 април 2024, 08:29
  Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
  Подпомогната от промишленото производство