сряда, 17 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  555 прочитания

  Френските потребители купуват по-малко основни продукти

  Инфлацията притиска потребителите в страната
  30 август 2023, 08:51 a+ a- a

  Снимка: Economy.bg

  Изпълнителният директор на френския търговец на дребно Carrefour предупреди, че потребителите масово ограничават покупките на основни продукти заради високите цени и призова френските власти да отложат закона, ограничаващ размера на промоциите, които търговците на дребно могат да предложат, съобщи „Ройтерс“.

  „Виждаме цунами на не харчене във Франция. Когато основните продукти вече не са достъпни, когато хората останат без стоки от първа необходимост, човек трябва да действа“, каза председателят и главен изпълнителен директор Александър Бомпар пред радио Franceinfo.

  Бомпар, който подобно на други шефове в сектора на търговията на дребно трябва да се срещне с министъра на финансите Бруно льо Мер, за да обсъдят проблемите с разходите за живот, каза, че ще поиска от министъра „едногодишен мораториум върху прилагането на закона на Дескрозай“, който ограничава промоциите върху продуктите за красота, хигиена и грижа.

  Законът, приет през март 2023 г. и влиза в сила през март 2024 г., ограничава размера на промоциите, които търговецът може да предложи на продукти за красота, хигиена и грижа, до 34%. В момента Carrefour може свободно да продава прах за пране с 60% отстъпка, каза Бомпар, цитиран от „Ройтерс“.

  Отделно Льо Мер, който през март осигури ангажименти от 75 ключови производители на храни за намаляване на цените на стотици продукти, обеща да засили натиска върху търговците на дребно и производителите да ускорят намаляването на цените. От 75-те най-големи хранителни компании, на които правителството нареди да намалят цените, само около 40 са се съгласили да го направят.

  Льо Мер каза, че ще ги помоли да разширят гамата от продукти, за които търговците на дребно и производителите могат да положат усилия за цените. Той също така иска повече производители да си сътрудничат. „Днес има 35. Мисля, че можем да имаме още производители, които да се присъединят към нас в тази борба срещу високите разходи за живот“.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 6 часа
  Петя Димитрова, АББ: Няма основания да се очаква, че лихвите ще се повишат с въвеждането на еврото
  Между 300 и 400 млн. лв. се очаква да изразходват банките у нас за въвеждането на еврото
  преди 8 часа
  В София ще се проведат първите в България конференция и хакатон, посветени на Ethereum
  ETHSofia ще се състои между 17 и 19 октомври в Иновационен форум „Джон Атанасов“
  преди 8 часа
  ОББ: Очакваме по-висок икономически растеж през тази година в сравнение с 2023
  Пазарът на труда се характеризира с ограничено предлагане на квалифициран персонал и относително високо търсене, което се отразява във висок ръст на средната работна заплата
  преди 9 часа
  Tesla ще съкрати над 10% от работната си сила
  Двама висши мениджъри също се оттеглят
  преди 11 часа
  Sameday планира 200% увеличение на точките за доставка извън дома в България
  Експанзията до 1500 точки до края на 2024 г. е част от регионален инвестиционен план в размер на €30 млн.