сряда, 17 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  590 прочитания

  Замърсяването на въздуха намалява продължителността на живота

  Нов доклад показва, че в най-замърсените региони продължителността на живота намалява с 10 години
  30 август 2023, 15:07 a+ a- a

  Снимка: ЕП

  Нарастващото замърсяване на въздуха може да намали продължителността на живота с повече от 5 години на човек в Южна Азия, един от най-замърсените региони в света, според доклад, който отбелязва нарастващото бреме на опасния въздух върху здравето, предава „Ройтерс“.

  Регионът, който включва най-замърсените страни в света Бангладеш, Индия, Непал и Пакистан, представлява повече от половината от общите години живот, загубени в световен мащаб поради замърсяване, съобщи Институтът за енергийна политика на Чикагския университет (EPIC) в последния си Air Quality Life Index.

  Бързата индустриализация и нарастването на населението допринaсят за влошаване качеството на въздуха в Южна Азия, където нивата на замърсяване с прахови частици в момента са с повече от 50% по-високи, отколкото в началото на века и вече засенчват опасностите, породени от по-големи заплахи за здравето.

  Хората в Бангладеш, най-замърсената страна в света, губят средно 6,8 години живот на човек, в сравнение с 3,6 месеца в САЩ, според проучването, което използва сателитни данни, за да изчисли въздействието от увеличаването на фините частици във въздуха върху продължителността на живота.

  Индия е отговорна за около 59% от световното увеличение на замърсяването от 2013 г. насам, се казва в доклада, а опасният въздух заплашва да съкрати живота още повече в някои от по-замърсените региони на страната. В гъсто населения Ню Делхи, най-замърсеният мегаград в света, средната продължителност на живота е намаляла с повече от 10 години.

  Намаляването на глобалните нива на увреждащите белите дробове частици във въздуха, известни като PM 2,5, до нивата, препоръчани от Световната здравна организация (СЗО), може да увеличи средната продължителност на живота с 2,3 години или общо 17,8 милиарда години живот, се казва в доклада.

  Средностатистическият жител на Пакистан би спечелил 3,9 години от изпълнението на насоките на СЗО за ограничаване на средната годишна концентрация на PM 2,5 до 5 микрограма на кубичен метър, докато човек в Непал би живял 4,6 години по-дълго, ако насоките бяха изпълнени, според доклада.

  Междувременно Китай работи за намаляване на замърсяването с 42,3% между 2013 г. и 2021 г., се казва в доклада, подчертавайки необходимостта правителствата да генерират достъпни данни за качеството на въздуха, за да помогнат за преодоляване на глобалните неравенства в достъпа до инструменти за борба със замърсяването.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 6 часа
  Петя Димитрова, АББ: Няма основания да се очаква, че лихвите ще се повишат с въвеждането на еврото
  Между 300 и 400 млн. лв. се очаква да изразходват банките у нас за въвеждането на еврото
  преди 7 часа
  В София ще се проведат първите в България конференция и хакатон, посветени на Ethereum
  ETHSofia ще се състои между 17 и 19 октомври в Иновационен форум „Джон Атанасов“
  преди 7 часа
  ОББ: Очакваме по-висок икономически растеж през тази година в сравнение с 2023
  Пазарът на труда се характеризира с ограничено предлагане на квалифициран персонал и относително високо търсене, което се отразява във висок ръст на средната работна заплата
  преди 8 часа
  Tesla ще съкрати над 10% от работната си сила
  Двама висши мениджъри също се оттеглят
  преди 10 часа
  Sameday планира 200% увеличение на точките за доставка извън дома в България
  Експанзията до 1500 точки до края на 2024 г. е част от регионален инвестиционен план в размер на €30 млн.