сряда, 17 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  738 прочитания

  ЕК издаде разрешение за адаптирана ваксина срещу COVID-19

  Тя е насочена спрямо подварианта XBB.1.5.
  01 септември 2023, 13:56 a+ a- a

  снимка - ЕК

  Европейската комисия разреши адаптираната ваксина срещу COVID-19 – Comirnaty XBB.1.5, разработена от BioNTech-Pfizer. Тази ваксина бележи нов важен етап в борбата с болестта. Това е третото адаптиране на тази ваксина в отговор на новите варианти на COVID-19.

  Разрешението бе издадено по ускорена процедура, за да се даде възможност на държавите членки да се подготвят навреме за своите ваксинационни кампании за есенно-зимния сезон.

  Ваксината е разрешена за възрастни, деца и кърмачета на възраст над 6 месеца. В съответствие с предишните препоръки на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) и Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията (ECDC), възрастните и децата на възраст над 5 години, които се нуждаят от ваксинация, следва да имат еднократна доза, независимо от тяхната история на ваксинация срещу COVID-19.

  "Приветствам това много навременно разрешаване на актуализираната ваксина срещу COVID, която ще бъде насочена към нововъзникващите и разпространяващите се варианти. През предстоящия есенно-зимен сезон COVID-19 ще циркулира успоредно със сезонния грип, поради което трябва да бъдем подготвени. Тази потенциална двойна заплаха ще изложи уязвимите хора на повишен риск и ще окаже допълнителен натиск върху болниците и здравните работници. Ваксинацията е нашият най-ефективен инструмент срещу двата вируса и затова призовавам всички, които отговарят на условията за нея — особено най-уязвимите — да се съобразят с препоръките на специалистите и да се ваксинират възможно най-скоро", подчерта Стела Кириaкиду, еврокомисар по здравеопазването.

  BioNTech-Pfizer адаптира своята ваксина конкретно за щам XBB.1.5. на SARS-CoV-2 Omicron. Очаква се също така адаптираната ваксина да увеличи обхвата на имунитета срещу преобладаващите в момента и нововъзникващите варианти.

  С изменението на договора с BioNTech-Pfizer, което беше подписано през май 2023 г., се гарантира, че през следващите години държавите членки ще продължат да имат достъп до ваксини, адаптирани към новите варианти на COVID-19.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 7 часа
  Петя Димитрова, АББ: Няма основания да се очаква, че лихвите ще се повишат с въвеждането на еврото
  Между 300 и 400 млн. лв. се очаква да изразходват банките у нас за въвеждането на еврото
  преди 8 часа
  В София ще се проведат първите в България конференция и хакатон, посветени на Ethereum
  ETHSofia ще се състои между 17 и 19 октомври в Иновационен форум „Джон Атанасов“
  преди 8 часа
  ОББ: Очакваме по-висок икономически растеж през тази година в сравнение с 2023
  Пазарът на труда се характеризира с ограничено предлагане на квалифициран персонал и относително високо търсене, което се отразява във висок ръст на средната работна заплата
  преди 9 часа
  Tesla ще съкрати над 10% от работната си сила
  Двама висши мениджъри също се оттеглят
  преди 11 часа
  Sameday планира 200% увеличение на точките за доставка извън дома в България
  Експанзията до 1500 точки до края на 2024 г. е част от регионален инвестиционен план в размер на €30 млн.